Saptamana trecuta am inceput sa vorbim despre optiunile pe care le avem la dispozitie atunci cand hotaram sau suntem nevoiti sa inlocuim din alimentatie cerealele care contin gluten. Atunci, am trecut in revista 5 dintre cerealele fara gluten pe care vi le recomandam, si anume ovazul, orezul brun, quinoa, amaranth-ul si hrisca (articolul poate fi citit aici). Continuam astazi seria de recomandari si vorbim despre alte 5 cereale sanatoase si gustoase care nu contin gluten. Iata care sunt acestea:
1. Porumbul este, alaturi de orez, cea mai populara cereala fara gluten din lume. Porumbul este bogat in fibre si in carotenoide, cum ar fi luteina si zeaxantina. Acesti antioxidanti sunt benefici sanatatii ochilor, diminuand riscul imbolnavirii de cataracta si de degenerare maculara, acestea fiind doua dintre principalele cauze ale pierderii vederii la adulti. Studiile intreprinse arata ca riscul imbolnavirii de degenerare maculara este mai scazut cu 43% la persoanele care au beneficiat de un aport ridicat de carotenoide comparativ cu cei care nu au consumat aceste substante. De asemenea, porumbul este bogat in vitamina B1, vitamina B6, magneziu, mangan si seleniu.
2. Chia este o pseudocereala extrem de gustoasa si de bogata din punct de vedere nutritional. Acest tip de seminte provine din Mexic si America Centrala, reprezentand un aliment de baza pentru razboinicii azteci din vechime. O caracteristica a acestei pseudocereale este textura gelatinoasa pe care o capata odata cu inmuierea intr-un lichid, asemenea tapiocai. Astfel, chia este ideala pentru prepararea unor delicioase budinci vegane. Chia este foarte bogata in proteine, fibre, magneziu, fosfor, mangan si seleniu.
3. Teff-ul este cea mai mica cereala din lume. Cu toate acestea, este plina de nutrienti valorosi, cum ar proteinele, fibrele, vitaminele din complexul B (in special B1 – tiamina). Recomandam consumul fainii de teff, pentru preparerea de porridge sau pentru a da consistenta sosurilor sau anumitor feluri de mancare.
4. Meiul este o cereala originara din Asia, fiind un aliment de baza cu peste 8000 de ani inaine de cultivarea ovazului. In zilele noastre, meiul se situeaza pe locul 6 in clasamentul celor mai consumate cereale din lume, popularitatea acestuia intinzandu-se din India (se foloseste la folosirea unor tipuri de paine), Africa (se consuma ca porridge), Taiwan (aici este organizat anual un festival al meiului) si pana in America si Europa. Chiar si stramosii nostri, dacii, foloseau frecvent meiul, din care preparau traditionala mamaliga, cu foarte mult timp inainte de aparitia porumbului in Europa. Meiul este bogat nutritional, continand proteine, magneziu, mangan si vitamine din complexul B, in special tiamina si niacina.
5. Sorgul este o cereala foarte bogata in antioxidanti cu rol in reducerea stresului oxidativ si a riscului imbolnavirii de boli cronice. Consumul de sorg are efect antiinflamator si de reglarea a nivelului de zahar din sange. Sorgul este bogat in fibre, proteine si fier.
Te invitam sa folosesti, cu toata increderea, produsele pe care le puteti gasi in magazinul nostru online, Alimentespeciale.ro, singurul magazin online care cuprinde alimente pentru toate nevoile speciale si pentru orice dieta.
Daca vrei sa te tinem la curent cu noile noastre articole sau retete nu uita sa te abonezi la newsletter-ul AlimenteSpeciale.ro, sau sa ne urmaresti pe pagina de Facebook pentru o sursa zilnica de inspiratie.
Multa sanatate si inspiratie in alegeri!
Echipa AlimenteSpeciale.ro