Combaterea cancerului prin alimentație

1 – Niciun aliment nu poate preveni cancerul dar, combinația potrivită de alimente poate face diferența. În timpul mesei, alegeți două treimi legume și o treime proteină animală. Recomandarile din „New American Plate” sunt un instrument important de luptă împotriva cancerului, potrivit Institutului American de Cercetare a Cancerului. Verificați alegerile mai bune și mai puțin bune din farfuria dvs.

2 – Luptă împotriva cancerului prin culorile din farfurie

Fructele și legumele sunt bogate în fitonutrienți care luptă împotriva cancerului – și cu cât mai multă culoare, cu atât mai mulți nutrienți. Aceste alimente vă pot ajuta să vă reduceți riscul de imbolnavire și într-un al mod, vă ajută să vă mențineți o greutate corporală normală. Consumați o varietate de legume și fructe, în special legume de culoare verde închis, roșu și portocaliu.

3 – Cerealele integrale, ouăle și sparanghelul

Folatul natural este o vitamina B importantă care poate ajuta la protejarea împotriva cancerelor de colon, rect și sân. Cerealele și produsele din grâu integral sunt surse bune de acid folic. La fel portocalele, pepenii galbeni și căpșunile.

Alte surse bune de acid folic sunt sparanghelul și ouăle. De asemenea, îl puteți găsi în fasole, semințe de floarea soarelui și legume cu frunze verzi, cum ar fi spanacul sau salata romană. Cel mai bun mod de a obține acid folic nu este de la o pastilă, ci de a consuma suficiente fructe, legume și produse din cereale îmbogățite. 

 

4 – Renunță la mâncatul pe fugă (fast-food)

Un sandviș tip fastfood ocazional nu ne imbolnavește, dar ideea este de a reduce consumului de carne procesată din alimentele fast food. Acest lucru va ajuta la scăderea riscului de cancer colorectal și de stomac. De asemenea, consumul de carne care a fost conservată prin afumare sau cu multă sare, crește expunerea la substanțele chimice care pot provoca cancer.

5 – Roșiile

Fie că este vorba de licopen, pigmentul care dă roșiilor culoarea roșie, sau altceva, dar unele studii au asociat consumul de roșii cu reducerea riscului de imbolnavire de mai multe tipuri de cancer, inclusiv cancerul de prostată. Studiile sugerează, de asemenea, că produsele din tomate procesate, cum ar fi sucul, sosul sau pasta, cresc potențialul de combatere a cancerului.

6 – Potențialul ceaiului verde

Chiar dacă dovezile sunt încă neclare, ceaiul, în special ceaiul verde, poate fi un puternic luptător împotriva cancerului. În studiile de laborator, ceaiul verde a încetinit sau a prevenit dezvoltarea cancerului în celulele de colon, ficat, sân și prostată. De asemenea, a avut un efect similar în țesutul pulmonar și piele. Și în unele studii pe termen lung, ceaiul a fost asociat cu riscuri mai mici de cancer de vezică urinară, stomac și pancreas. Dar este nevoie de mai multe cercetări la om înainte ca ceaiul să poată fi recomandat ca luptător împotriva cancerului.

7 – Strugurii 

Strugurii și sucul de struguri, în special strugurii violet și roșii, conțin resveratrol. Resveratrolul are proprietăți puternice antioxidante și antiinflamatorii. Însă, limitați alcoolul pentru a reduce riscul de cancer. Cancerele gurii, gâtului, laringelui, esofagului, ficatului și sânului sunt toate legate de consumul de alcool. Alcoolul poate crește și riscul de cancer de colon și rect. Societatea Americană de Cancer este  împotriva consumului de alcool, dar dacă o faceți, limitați consumul de alcool la cel mult două pahare pe zi dacă sunteți bărbat și o băutură pe zi dacă sunteți femeie. 

8 – Apa ne pot proteja

Apa nu numai că îți potolește setea, dar te poate proteja împotriva cancerului de vezică urinară.

9 –  Fasolea

Fasolea este atât de bună pentru organism încât nu e de mirare că ar putea ajuta și la combaterea cancerului. Aceasta conține fitonutrienți puternici care pot proteja celulele organismului împotriva daunelor care pot duce la cancer. În laborator, aceste substanțe au încetinit creșterea tumorii și le-au împiedicat să elibereze substanțe care dăunează celulelor din apropiere.

10 – Cruciferele

Broccoli, conopida, varza, varza de Bruxelles, bok choy și kale conțin fitonutrienții care vă pot ajuta corpul să se apere împotriva cancerelor precum cel de colon, sân, plămân și col uterin. Cercetările de laborator au fost promițătoare, dar studiile pe oameni au avut rezultate mixte.

11 – Legume cu frunze de culoare verde închis

Cum ar fi verdeața de muștar, salata verde, varza, cicoarea, spanacul și rucola au o abundență de fibre, folați și carotenoizi. Acești nutrienți pot ajuta la protejarea împotriva cancerului de gură, laringe, pancreas, plămân, piele și stomac.

12 – Turmericul

Curcumina este ingredientul principal din condimentul indian turmeric și este un potențial luptător împotriva cancerului. Studiile de laborator arată că poate suprima transformarea, proliferarea și invazia celulelor canceroase pentru o gamă largă de tipuri de cancer. Cercetările la oameni sunt în desfășurare.

13 – Metodele de gătit contează

Modul în care gătiți carnea poate face diferența în ceea ce privește riscul de cancer. Grătarul în foc deschis și prăjirea cărnii la temperaturi foarte ridicate, determină formarea de substanțe chimice care pot crește riscul de cancer. Alte metode de gătit, cum ar fi sotarea, fierberea sau înăbușirea, par să producă mai puține dintre aceste substanțe chimice. Și când preparați carne tocată, amintiți-vă să adăugați multe legume sănătoase în compozie.

14 – Un amestec de fructe de pădure 

Căpșunile, afinele și zmeura conțin o substanță fitochimică numită acid elagic. Acesta este un antioxidant puternic care poate lupta împotriva cancerului în mai multe moduri simultan, inclusiv prin dezactivarea anumitor substanțe care cauzează cancer și încetinirea creșterii celulelor canceroase. Totuși, nu există încă suficiente dovezi pentru a spune că poate lupta împotriva cancerului la oameni.

15 – Cât mai puțin zahăr

Este posibil ca zahărul să nu provoace cancer în mod direct. Dar poate înlocui consumul altor alimente bogate în nutrienți. În plus, crește numărul de calorii, ceea ce contribuie la supraponderalitate și obezitate. Excesul de greutate este, de asemenea, un risc de cancer. Fructele sunt o alternativă dulce într-un pachet bogat în vitamine.

16 – Nu vă bazați doar pe suplimente

Vitaminele pot ajuta la protejarea împotriva cancerului atunci când le obțineți în mod natural din alimente. Atât Societatea Americană a Cancerului, cât și Institutul American de Cercetare a Cancerului subliniază că obținerea de nutrienți care luptă împotriva cancerului din alimente precum nuci, fructe și legume cu frunze verzi este cu mult superioară obținerii acestora din suplimente. Cel mai bine este să mănânci o dietă sănătoasă.

 

Referință: https://www.webmd.com/cancer/ss/slideshow-cancer-fighting-foods