Aliment, condiment şi remediu tradiţional nepreţuit. Conţine peste 200 de ingrediente biologic-active, precum si vitamine, minerale, aminoacizi şi enzime. Are proprietaţi terapeutice nenumarate şi oferă beneficii pentru sănătate. Este cea mai studiată plantă medicinală din istorie. Usturoiul (Allium sativum), unul dintre cele mai valoroase alimente, este o planta cu multiple calitati terapeutice.
 
Usturoiul – un remediu pentru vreme de iarna in prevenirea si tratarea virozelor.

Compusii cu sulf din usturoi actioneaza contra virusului gripal. Planta contine si un compus care se transforma in alicina (substanta aromatica puternic antiseptica cu spectru larg de actiune), fiind utila in tratarea afectiunilor pulmonare. Alicina are efect antibiotic, apreciat a fi echivalent cu 1% din cel al penicilinei, fiind utila si in infectiile streptococice.

Usturoiul – bun pentru vasele de sange
Conform recentelor studii, consumul zilnc al unui catel de usturoi zdrobit reduce cu 9% nivelul de colesterol, iar datorita uneia dintre componentele sale (metil-allil-trisulfida), care dilata vasele de sange, usturoiul scade hipertensiunea.
Usturoiul este cea mai eficienta planta anticoagulanta si, totodata, este un leac deosebit de important pentru prevenirea atacurilor cerebrale, deoarece are capacitatea de a subtia sangele.

Usturoiul este eficient in tratarea diferitelor tipuri de infectii ale gatului, inclusiv impotriva amigdalitelor. In uz intern, usturoiul ajuta bolnavii cu otita medie. In plus, rezultatele unor studii arata eficienta usturoiului impotriva ambelor tipuri de virus herpetic.

In diabetul zaharat, usturoiul are capacitatea de a controla nivelurile de zahar din sange, scade colesterolul si ofera substante minerale importante, precum magneziul, fosforul, manganul si cuprul.

Pentru tratarea viermilor intestinali (limbrici si oxiuri), usturoiul este folosit, cel mai adesea, sub forma de macerat, obtinut din 3-4 bulbi zdrobiti adaugati intr-o cana cu apa sau cu lapte in clocot. Se acopera, iar dimineata se bea intreaga cantitate pe stomacul gol, fara a mai consuma nimic timp de doua ore. Tratamentul se face zilnic, timp de 3 saptamani.

Alte beneficii ale consumului comstant de usturoi

Usturoiul in dermatologie Piciorul de atlet, infectia vaginala cu Candida albicans si micoza unghiilor de la picioare pot fi tratate cu usturoi.

Pentru tratarea mastitei (rani si infectii ale mameloanelor) consumati cate trei catei de usturoi crud, impreuna cu 200 ml suc de morcov, amestecate cu ajutorul unui blender, din doua in doua ore, pe parcursul unei zile.
Urciorul (infectia bacteriana, de obicei stafilococica, care se manifesta la nivelul pleoapelor prin pustule pline cu puroi) poate fi tratat cu usturoi.

Usturoiul proaspat are toate avantajele medicale, dar si un mare neajuns: mirosul neacceptabil pentru cei din jur. Dupa ce ati mancat usturoi, consumati cateva frunze de patrunjel proaspat sau putine seminte de fenicul, pentru a atenua acest inconvenient.

Consumul capsulelor de usturoi ne scapa de mirosul neplacut conferit respiratiei de catre uleiurile aromatice pe care le contine, oferindu-ne, in schimb, efectele sale exceptionale. Doza recomandata este de cate o capsula de 3 ori pe zi, inainte de mesele principale. Capsulele se administreaza impreuna cu mult lichid.