Germenii se raspandesc de pe suprafete la oameni atunci cand le atingem si apoi ducem mainile nespalate la fata! Astfel, spalatul corect pe maini este cea mai buna masura de protectie impotriva a numeroase virusuri, printre care si SARS-CoV-2, virusul care cauzeaza COVID 19.

Pentru a combate infectia cu COVID medicii recomanda spalarea regulata a mainilor cu apa si sapun, pentru cel putin 20 de secunde, in special daca ai atins diverse suprafete, ai tusit, stranutat sau ti-ai suflat nasul.

Spalatul regulat pe maini cu apa si sapun te poate proteja impotriva virusurilor, infectiilor respiratorii sau gastrice, care pot provoca pneumonie sau diaree. Multe dintre aceste afectiuni pot fi fatale pentru unele persoane, precum persoanele in varsta, copii, sugari sau persoanele cu un sistem imunitar slabit.

Care este cea mai buna metoda de a te spala pe maini

Spalatul regulat pe maini cu apa si sapun reduce este foarte eficient in reducerea bacteriilor. In schimb, spalatul pe maini doar cu apa nu este eficient! De asemenea, sapunul antibacterian nu ofera protectie in plus fata de sapunurile obisnuite!

1. Clateste mainile cu apa, la o temperatura confortabila pentru tine. Trebuie insa sa stii ca apa calda sau fierbinte nu este mai eficienta decat apa rece in a distruge bacteriile!

2. Aplica sapunul pe care il folosesti de obicei, fie ca este lichid, solid sau spuma.

3. Spala-te apoi pe maini timp de cel putin 20 de minute, formand o spuma din sapun, pe care o intinzi pe toata suprafata mainilor. Spala intre degete si sub unghii!

4. Clateste apoi bine mainile, pana indepartezi tot sapunul.

5. Daca folosesti alte bai decat cea de acasa, foloseste un servetel de hartie pentru a deschide si inchide robinetul de apa.

Cand sa te speli pe maini

Spalatul frecvent pe maini este un obicei de igiena pe care trebuie sa il practicam zilnic!

Spala-te pe maini dupa ce ai fost intr-un loc public sau ai atins suprafete care au fost atinse sistematic de foarte multe persoane!

Printre cele mai “atinse” suprafete se numara: manere si clante, bare din transportul in comun sau bare de sustinere a scarilor din blocuri si alte cladiri, intrerupatoare, cosuri de gunoi, pompe de alimentare cu carburanti, cosuri si caruturi de cumparaturi, ecranele digitale.

De asemenea, este esential sa ne spalam pe maini inainte si dupa ce mancam, inainte si dupa ce pregatim mancare, in special daca gatim carne cruda, oua, peste!

Alte situatii in care trebuie sa ne spalam pe maini:

– dupa ce am folosit baia, personala sau publica
– dupa ce am schimbat scutecele bebelusului
– inainte de a schimba lentilele de contact
– dupa ce am tusit, stranutat, suflat nasul, in special atunci cand suntem bolnavi
– dupa relatii sexuale
– inainte de a trata o arsura sau rana
– dupa ce am fost in preajma unei persoane bolnave.
– dupa ce am folosit transportul public
– dupa ce am pus mana pe bani sau facturi
– dupa ce am facut cumparaturi
– dupa ce am intrat in contact cu suprafete vizibil murdare
– dupa ce am iesit de la spital sau medicul de familie
– dupa ce am dat de mancare si am plimbat animalele de companie.

Cand sa folosim ddezinfectanti de maini

Dezinfectantii de maini sunt disponibili sub forma de servetele sau geluri. Sunt o solutie la indemana atunci cand nu dispunem de apa si sapun pentru a ne spala pe maini.

Totusi, aceste produse nu trebuie sa fie folosite in mod curent, in locul spalarii pe maini cu apa si sapun, care este cea mai eficienta metoda de a elimina murdaria si bacteriile. In plus, dezinfectantii reduc si numarul de bacterii benefice!

Atunci cand alegi un ddezinfectant pentru maini este indicat sa le alegi pe cele pe baza de alcool. Verifica eticheta si daca produsul contine mai mult de 60% alcool, este un produs acceptabil. Produsele care contin ethanol sau isopropanol sunt acceptate!

Atentie insa la produsele care contin methanol! Methanolul este un tip de alcool toxic care poate avea efecte adverse precum greata, voma sau dureri de cap, atunci cand este folosit in exces pe piele. Efecte mult mai serioase precum orbire, atacuri cerebrale sau afectarea sistemului nervos pot aparea atunci cand methanolul este ingerat!

Ai grija de mainile tale

Spalarea in exces a mainilor si folosirea de servetele, geluri si alcool dezinfectant poate afecta sanatatea pielii mainilor. Pielea uscata, rosie sau crapata poate fi un mediu propice pentru infectii. Pentru a evita aceste neplaceri, este indicat sa folosesti sapunuri hidratante pe baza de glicerina. De asemenea, este indicat sa folositi si creme hranitoare pentru pielea mainilor.