Malnutriția este foarte întâlnită la vârsnici și însoțește aproape toate patologiile medicale
Soluțiile de nutriție enterală se recomandă pacienților care nu au cum / nu pot sa consume suficientă mâncare care să le acopere nevoile nutriționale, fiind indicată suplimentarea cu soluții enterale orale sau prin sondă:
– sondă nazogastrică sau sondă nasointestinală
– gastrostoma sau jejunostomă
Riscul de malnutriție este mai ridicat în rândul pacienților vârstnici sau cu boli cronice grave. Malnutriția are o prevalență între 20%-70% la pacientul oncologic.

Apariţia şi gradul de dezvoltare al malnutriţiei sunt invers proporţionale cu rata de remisie şi influenţează răspunsul la tratament
. Malnutriția poate influenta vindecarea plăgilor și riscul de infectare al acestora, morbiditatea, complicațiile și durata convalescenței. Pe lângă costurile de tratament (costul asociat îngrijirii unui pacient malnutrit poate reprezenta pana la 20% din costul total cu un pacient (aflat intr-un centru de îngrijire permanentă) se adaugă și calitatea vieții pacienților și aparținătorilor.
Alte simptome asociate bolii sau ca urmare a tratamentului si care pot duce la malnutritie avansata:
oboseala permanentă, constipație, lipsa apetitului, greață, vărsături, diaree, sensibilizarea mirosului si a gustului, senzație rapidă de preaplin, dificultăți la înghițire.
Recomandarile ghidurilor de nutritie sunt suplimentele bogate în proteine, special formulat pentru cei cu cerințe suplimentare de proteine.
https://bit.ly/3sLZVnN Gama Resource 2.0 Nestle este un supliment bogat în proteine, special formulat pentru cei cu cerințe suplimentare de proteine care oferă:
> nutriție adecvată stării de sănătate a pacienților,
>un plus de vitamine si minerale, Omega 3 & Omega 6
>creste calitatea vietii si speranta de viata
>o ingrijire suplimentara pacientilor
>optimizarea costurilor de ingrijire a pacientului malnutrit
>eficientizarea timpului personalului medical
>un plus valoare prin cresterea gradului de ingrijire
Țintă principală a dietelor speciale de nutriție enterală sunt pacienții care suferă sau prezintă risc de malnutriție, activitate scăzută și odihnă la pat.