Suferiti de o afectiune care nu va permite consumul de gluten sau, pur si simplu, ati constatat ca va simtiti mult mai bine eliminand aceasta substanta din dieta? In acest caz, probabil ca va intrebati care sunt cele mai potrivite alternative cu care puteti inlocui produsele traditionala pe baza de cereale care contin gluten (grau, orz, secara, kamut), atat in ceea ce priveste gustul, cat si in privinta continutului nutritional al acestora. Din fericire, exista suficiente optiuni, care sunt nu numai foarte sanatoase, ci si deosebit de gustoase. Iata care sunt acestea:
1. Ovazul este o cereala foarte apreciata in multe zone ale lumii. Este important de stiut faptul ca desi in mod natural ovazul nu contine gluten, acesta poate fi deseori contaminat cu aceasta substanta, pe parcursul procesului de recoltare sau de procesare. Astfel, persoanele care sufera de intoleranta la gluten pot consuma doar ovaz certificat fara gluten.
Ovazul este foarte sanatos, fiind considerat una dintre cele mai bune surse de beta-glucan, care este un tip de fibra cu multiple beneficii pentru sanatate. O sinteza a 28 de studii stiintifice a concluzionat ca beta-glucanul scade colesterolul “rau” (LDL) si pe cel total, fara a afecta valorile colesterolului “bun” (HDL). Alte studii au aratat ca beta-glucanul poate incetini absorbtia de zahar si poate reduce nivelurile de zahar si insulina din sange. Ovazul contine cantitati insemnate de proteine si de fibre, dar si de vitamine si minerale, cum ar fi magneziu, fosfor sau vitamine din complexul B.
Se recomanda consumul frecvent de ovaz, in special sub forma de granola, porridge sau oatcakes (painici).
2. Orezul brun reprezinta o extraordinara sursa de energie, carbohidratii complecsi continuti de acesta reprezentand combustibilul ideal pentru toate celulele organismului uman. Printre beneficiile orezului brun se numara imbunatatirea digestiei, prevenirea acumularii kilogramelor in plus, continutul ridicat de antioxidanti, rolul in protejarea aparatului cardiovascular, intarirea sistemului osos, prevenirea cancerului de san, a diabetului si a pietrelor la vezica biliara.
Orezul basmati este considerat a fi cel mai aromat si gustos orez din lume,”basmati” insemnand in hindi “regina aromelor”, iar in araba ”zambetul meu”. In plus, recomandam orezul salbatic, care nu este orez propriu-zis, ci o iarba care creste in apa. Orezul salbatic este o pseudocereala care contine toti cei 9 aminoacizi esentiali, fiind, astfel, catalogat drept proteina completa. De asemenea, orezul salbatic contine mult mai multi nutrienti decat orezul obisnuit (mai mult calciu, fier, fosfor si vitamine din complexul B decat orezul brun) si contine de 2 ori mai multa proteina.
3. Quinoa contine toti cei 9 aminoacizi esentiali, vitamine (A, C, D, E, K + aproape toate B-urile), minerale (fier, calciu, crom, cupru, fluor, iod, magneziu, potasiu, seleniu, zinc), fibre, antioxidanti si, nu in ultimul rand, carbohidrati complecsi. Este important ca inainte de preparare, sa fie bine spalata si apoi inmuiata in apa timp de aproximativ 4 ore.
4. Amaranth-ul este o pseudo-cereala cu o istorie extrem de veche, fiind un aliment de baza in culturile incase, mayase si aztece. Amaranth-ul, cunoscut la noi sub denumirea de stir, este foarte bogat in nutrienti si deosebit de sanatos. Astfel, s-a constatat ca amaranth-ul este eficient in reducerea inflamatiilor din organism si are rol de preventie a bolilor cardiovasculare. Consumul de amaranth reduce trigliceridele din sange, dar si nivelul de colesterol “rau” (LDL). Amaranth-ul este bogat in proteine, fibre, fier, magneziu, fosfor si mangan.
5. Hrisca este o cereala deosebit de apreciata pentru gust, versatilitate si continut nutritional. Aceasta este foarte bogata in antioxidanti, in special rutina (reduce simptomele de Alzheimer) si quercetina (reduce simptomele inflamatiei cronice si stresul oxidativ). De asemenea, consumul de hrisca poate reduce factorii de risc in ceea ce priveste bolile cardiovasculare. Studiile intreprinse au aratat faptul ca prin consumul de hrisca se pot reduce colesterolul “rau” (LDL), tensiunea arteriala si nivelul de zahar din sange. Hrisca este bogata in proteine, fibre, magneziu, cupru si mangan.
In urmatoarea parte a articolului, care va fi publicata saptamana viitoare, vom aborda alte 5 cereale sanatoase, gustoase si care nu contin gluten.
Te invitam sa folosesti, cu toata increderea, produsele pe care le puteti gasi in magazinul nostru online, Alimentespeciale.ro, singurul magazin online care cuprinde alimente pentru toate nevoile speciale si pentru orice dieta.
Daca vrei sa te tinem la curent cu noile noastre articole sau retete nu uita sa te abonezi la newsletter-ul AlimenteSpeciale.ro, sau sa ne urmaresti pe pagina de Facebook pentru o sursa zilnica de inspiratie.
Multa sanatate si inspiratie in alegeri!
Echipa AlimenteSpeciale.ro
1 comentariu