Cu siguranță ai auzit de-a lungul timpului că nu ai voie să mănânci anumite alimente pentru nu sunt sănătoase! Cu toții avem o astfel de ‘listă neagră’ a alimentelor pe care nu le consumăm sau le consumăm foarte rar!

Mitul alimentelor cu ‘reputație proastă’ a pornit de la informații incorecte sau invechite. Adevărul este că nu există “alimente rele”. Totul ține de modul cum le pregătim și de cantitățile pe care le consumăm.

Și, dacă ai lăsa la o parte aceste preconceptii, ai fi surprins să descoperi că anumite alimente de pe lista negră sunt chiar benefice pentru organism, iar unele pot ajuta chiar la eliminarea câtorva kilograme in plus!

Iată mai jos câteva dintre alimentele care nu au o ‘reputație bună’ , pe care putem să le includem în alimentație, dar în cantități moderate:

Orez alb. Unele dintre cele mai sănătoase popoare ale lumii, printre care și japonezii, consumă cantități importante de orez alb, la aproape orice masă! Studii recente au arătat că persoanele care consumă regulat orez alb au tendința de a-și păstra o greutate corporală constantă.

Atunci când este consumat singur, orezul are un indice glicemic mare, insă rareori este consumat in acest fel. De cele mai multe ori, orezul este consumat ca garnitură la preparate pe bază de legume sau carne slabă. In plus, ai fi surprins să afli că orezul alb conține mai multi nutrienți decat orezul brun! 🙂

Ouă. Dacă ai evitat consumul de ouă deoarece acestea conțin mult colesterol, studii recente arată că grasimile saturate sunt responsabile pentru nivelul mărit de colesterol din organism. Ouăle au primit un renume negativ și din cauza modului în care erau consumate: prăjite, alături de alte grasimi! Ouăle conțin grăsimi sănătoase și consumate fierte sau în omlete oferă sațietate și o doză importantă de proteine. În plus, galbenușul de ou conține si vitamina D, fosfor, seleniu si Vitamina B.

Cofeina. Cu siguranță, nu ți-ai putea imagina dimineața fără o ceașcă de cafea fierbinte, care să “te pună pe picioare”! Pe lângă cofeină, cafeaua conține și flavoinoide, super substanțe care imbunatațesc sănătatea inimii și protejează celulele organismului de efectele nocive asociate cu înaintarea in vârstă. De asemenea, cafeaua, consumată in cantități moderate, ajută și la reducerea riscului apariției unor boli precum diabet, Parkinson, Alzheimer.

Paste. Pastele au un renume negativ din cauza indicelului glicemic ridicat, însă, paste precum spaghete sau macaroane, din grâu dur, sunt sănătoase! Acestea au un indice glicemic scăzut, iar o porție asigură sațietate pentru câteva ore. O porție nu trebuie insă să fie mai mare de o cană cu paste gătite. Pentru o masă mai echilibrată, pastele pot fi insoțite de legume, fructe de mare sau carne, cu sosuri pe bază de roșii. De evitat sunt pastele cu sosuri din smăntână, brânzeturi etc.

Legume congelate. Numeroase studii au arătat că legumele congelate conțin aceeași nutrienți ca legumele proaspete! În plus, legumele congelate sunt culese în momentul in care sunt coapte complet, pentru a-și păstra integral nutrienții. În schimb, legumele proaspete iși pierd nutrienții în fiecare zi în care nu sunt consumate, astfel că variantele congelate pot fi mult mai nutritive și sunt o alegere sănătoasă, în special în sezonul rece. Legumele congelate nu conțin sare adaugată, conservanți, sunt bogate în fibre și fitonutrienți.

Avocado. Avocado este tehnic un fruct, însă majoritatea caloriilor sale provin de la grăsimile pe care le conține în mod natural. Însă, avocado este mult mai mult decat o “grăsime”: conține mai bine de 20 dintre vitaminele și mineralele esențiale. Este o sursă importantă de grăsimi mononesaturate (cele bune!) și antioxidanți. Consumat impreună cu salsa de roșii sau salata verde, avocado ajută la absorbția fitonutrienților și, în timp, reduce degenerarea asociată cu înaintarea în vârstă.

Carnea de vită. Dacă nu ești vegetarian sau vegan, însă ai hotărât să renunți la carnea roșie pentru a slăbi sau a avea o alimentație mai sănătoasă, trebuie să analizezi mai bine situația! De fapt, carnea slabă de vită ajută la reducerea kilogramelor în plus, oferă energie și sațietate pentru multe ore. În plus, pe lângă proteinele de calitate, carnea slabă de vită conține și vitamine și minerale esențiale.

Sucul de fructe. Probabil că esti una dintre multele persoane care au renunțat la a mai bea sucuri din fructe, din cauza cantităților mari de zahar pe care le conțin. Însă, sucul prospăt de merișoare este aparte: ajută la lupta impotriva infecțiilor urinare!

Conține antioxidanți și flavonoide care inpiedică pătrunderea de bacterii E.Coli în tractul urinar, unde se pot multiplica și cauza infecțiile atât de neplăcute.

Ciocolata. Ciocolata neagră, cu o concentrație de peste 75% cacao, are numeroase beneficii pentru sănătate. Reduce nivelul de LDL, colesterolul “rău”, previne formarea cheagurilor de sânge și este asociată si cu o mai bună performanță cognitivă în rândul persoanelor de varsta a treia.

Asadar, câteva pătratele de ciocolata neagra pe zi reprezintă o gustare ideală pentru orice varstă! Atentie, cu cât procentul de cacao este mai mare, cu atât ciocolata conține mai mulți antioxidanți și mai puțin zahăr adaugat.

Fructe uscate. Din cauza concentrației de calorii, in raport cu variantele proaspete, fructele uscate au o reputație proastă și sunt ocolite de cei care vor să aibă un stil de viață sănătos, fără kilograme in plus. Intradevar, fructele uscate conțin multe calorii și zaharuri, însă pot fi o alternativă sanatoasă la bomboane și alte dulciuri, în special atunci când călătorim. În plus, conțin aceeași nutrienți ca și fructele proaspete, vitamine, potasiu, fibre și acid folic.

Alegeți întotdeauna variantele fără zahăr adaugat precum caise uscate, mere, merișoare, stafide sau prune. Pot fi consumate cu iaurt grecesc, fulgi de ovăz sau branză slabă de vaci.

Ciuperci. Deoarece ciupercile sunt de culoare albă, foarte mulți dintre noi consideră că nu sunt suficient de nutritive. In ciuda aspectului “anemic”, ciupercile sunt foarte nutritive: conțin proteine, vitamine și minerale esențiale pentru organismul uman. Numeroase studii au arătat și faptul că anumite soiuri de ciuperci intăresc imunitatea și chiar au posibile proprietăti anticancer! In plus, ciupercile sunt ideale pentru vegetarieni!

 

Cartofi. Cartofii au adesea o reputație nu tocmai bună deoarece aduc, pe langă gust, și kilograme în plus! Insă, important este cum consumăm cartofii: prăjiti conțin sute de calorii. Însă un cartof copt sau fiert conține aproximativ 150 de calorii. În plus, este bogat in potasiu si fibre, și conferă sațietate pentru o perioadă mai lunga de timp!