Grăsimile sunt insolubile în apa și furnizează gustul, aroma și textura alimentelor, oferindu-ne senzația de sațietate. Lipidele (grăsimile) au un rol esențial în structura întregului organism, în transmiterea nervoasa și în procesul de absorbție al nutrienților. De menționat că cel mai important organ, creierul, are în alcătuirea substanței sale uscate, 60% lipide.

Lipidele se afla în organism sub forma de trigliceride (95%) și fosfolipide.

Trigliceridele sunt alcătuite din acizi grași legați de o molecula de glicerol. În funcție de structura acizilor grași, lipidele se împart în trei categorii:

  • nesaturate — în formă lichidă la temperatura camerei;
  • saturate — în formă solidă la temperatura camerei;
  • trans/hidrogenate — obținute în laborator.

Grăsimile hidrogenate nu se găsesc în mod natural în alimente, ele sunt produse industriale și consumul lor nu aduce beneficii organismului.

Componentele lipidelor

grasimi saturate

Lipidele sunt alcătuite din acizi grași și glicerol. Acizii grași sunt la rândul lor formați din lanțuri de atomi de carbon la care se adaugă hidrogen și oxigen. Trigliceridele sunt molecule de glicerol de care se prind 3 lanțuri de acizi grași (95% din grăsimile aflate în organism se găsesc sub forma de trigliceride).

Lanțurile de acizi grași pot fi:

  • Mononesaturate
  • Polinesaturate
  • Saturate

Există grăsimi esențiale, pe care organismul nu le poate sintetiza, acizii grași polinesaturați Omega 3 și Omega 6 care trebuie obținuți din alimentație.

Omega 3 versus Omega 6

Lanțurile mononesaturate sunt în stare lichidă la temperatura camerei și se găsesc în: avocado, măsline și ulei de măsline, alune, nuci și semințe.

Rolul grăsimilor mononesaturate:

  • Scade concentrația de colesterol rău (LDL)
  • Reglează tensiunea arterială
  • Au proprietăți antiinflamatorii
  • Aceste uleiuri sunt recomandate să fie consumate crude (fără proces termic), de exemplu în salate și dressing-uri.

Lanțurile polinesaturate conțin cei doi acizi grași esențiali: omega 3 și omega 6.

Surse de grăsimi polinesaturate:

  • Vegetale: ulei de floarea soarelui, de porumb, de soia, de in, nuci
  • Animale: ouă, pește oceanic și fructe de mare

Nici aceste uleiuri nu trebuie gătite.

Beneficiile consumării de acizi grași polinesaturați:

  • Dezvoltarea creierului
  • Menținerea sănătății țesuturilor și a pielii
  • Formarea hormonilor
  • Absorbția vitaminelor liposolubile (A, D, E, K)
  • Protecția organelor interne

Grăsimile saturate sunt solide la temperatura camerei, oferă nutrienți necesari organismului, dar consumul lor exagerat poate determina apariția problemelor de sănătate.

Exemple: untul, untul de cocos, ciocolata, brânza grasă