Când vine vorba de creierul tău, totul este despre construirea de conexiuni, sau căi, între celulele (neuronii) creierului.

 Acesta este modul în care creierul dă sens informațiilor, cum își amintește lucrurile și cum le semnalează mușchilor să reacționeze și să se miște. Există patru factori principali care influențează sănătatea creierului:

  • Sângele care vascularizează creierul tău,
  • Mâncarea cu care îți hrănești creierul,
  • Gândurile care îți umplu creierul,
  • Cum îți „antrenezi” creierul.

Să ne uităm la modul în care funcționează celulele creierului, pentru a înțelege impactul pe care îl au alimentele asupra inteligentei noastre. Există peste un trilion de celule în creier, dintre care 100 de miliarde sunt neuroni sau celule nervoase. Fiecare celulă conține structuri diferite cu funcții specifice. Aceste structuri sunt hrănite din materia primă din alimentele pe care le consumați. Creierul tău are nevoie de nutriție de înaltă calitate pentru energie, cogniție și învățare, de înaltă calitate.

Funcția neuronului este de a produce energie pentru corpul tău. Celulele creierului transformă glucoza din sânge în energie, ajutând la crearea de substanțe care ajută creierul să gândească și să se reconstruiască.

Membrana celulară a neuronului (neurilema) este un filtru care lasă doar alimentele bune să intre în celula creierului, blocând în același timp lucrurile rele, toxice. Membrana selectivă a neuronului este construită din nutrienți precum grăsimile omega-3 și antioxidanți.

Impulsurile electrice călătoresc prin axon, determinându-l să elibereze neurotransmițători. Neurotransmițătorii transportă mesaje între celulele corpului. Axonul este acoperit cu un strat protector gras numit mielina si accelereaza procesul de comunicare intre cele doua celule. Deoarece mielina este un strat gras, grăsimile omega-3 din dietă vor avea un impact pozitiv asupra ratei și calității comunicării.

Alegeți să aveți în dieta zilnica grăsimi sănătoase provenite din pești grași, oceanici, de mare adâncime.

Construirea de conexiuni, sau căi, între celulele (neuronii) creierului poate fi îmbunătățită de modul de nutrienți pe care îi mănânci.