Pentru a vă hrăni corect creierul, a cărui masă uscată este reprezentată de grăsime în proporție de 60%, aveți nevoie de o dieta echilibrată și constantă care să cuprindă carbohidrați și grăsimi sănătoase. 

Greutatea medie a creierului unui adult reprezintă aproximativ 2% din greutatea corporală și folosește aproximativ 25%  din energia totală produsă de corp.

Mai presus de toate celelalte organe interne, creierul este influențat de alimentele pe care le consumăm, atât în bine cât și în rău, așa că este esențial să alegeți alimentele care susțin sănătatea optimă a creierului. 

Am întocmit o listă cu primele cinci alimente pe care ar trebui să le includem în obiceiurile noastre alimentare în ideea de a stimula și susține activitatea creierului.

top alimente booster

1. Peștele gras (somon, hering)

Creierul arde mai mult Omega-3 decât orice alt organ din corp. Acizii grași Omega-3 sunt cărămizile nutriționale ale creierului. Ele produc mielina, teaca grasă care înconjoară celula nervoasă, care ajută la accelerarea transmiterii impulsurilor nervoase și ajută la conexiuni interneuronale. 

Peștele este o sursă excelentă de omega-3. Studiile au arătat că consumul a două porții de somon în fiecare săptămână poate reduce riscul de accident vascular cerebral cu 50%!

2. Fructele de pădure (mure, afine, coacăze)

Afinele și murele au un nivel ridicat de antioxidanți, care mențin sănătoasă bariera hematoencefalică. Afinele au fost legate de îmbunătățirea memoriei și de inversarea unor modificări degenerative observate la țesutul nervos. 

De asemenea, protejează celulele de rezistență, rol antiinflamator și îmbunătățesc fluxul sanguin prin scăderea coagulării excesive a sângelui.

3. Legumele cu frunze verzi

Similar cu fructele de pădure, legumele verzi precum bok choy, spanacul, verdeața și sparanghelul sunt bogate în acid folic, un nutrient util pentru menținerea funcției neurotransmițătorilor. 

Surse de acid folic sunt legumele cu frunze verzi, lintea, fasolea, avocado, năutul și anghinarea.

4. Carbohidrații inteligenți (legume, cereale integrale, fructe).

Creierul tău este „pro carb”. Are nevoie de mulți carbohidrați complecși pentru a funcționa. Spre deosebire de alte organe din corpul tău, creierul nu stochează glucoză, astfel are nevoie de o aprovizionare constantă. Creierul folosește doar glucoză pe post de combustibil, nu proteine ​​sau grăsimi. Asta înseamnă că encefalul tău are nevoie de o aprovizionare constantă cu carbohidrații potriviți pentru a funcționa optim. 

Când ne gândim cu ce carbohidrați să ne hrănim creierul, gândiți-vă la alimente integrale care provin din natură, cum ar fi fructele și legumele, nu carbohidrații ambalați și procesați, cum ar fi biscuiții și prăjiturile!

5. Nuci + Seminte

Nucile și semințele de in măcinate sunt o sursă excelentă de omega-3 și ar trebui să fie incluse în orice dietă sănătoasă pentru creier. 

Nucile crude sunt unul dintre cele mai bogate alimente în nutrienți pe care îi puteți mânca cu foarte puțin efort. Sunt bogate în proteine, grăsimi sănătoase, fibre, vitamina E, calciu și multe alte vitamine și minerale.

Sursa: „Prime-Time Health: Un plan dovedit științific pentru a te simți tânăr și a trăi mai mult”, William Sears, MD cu Martha Sears, RN