Ne străduim pe zi ce trece să avem o alimentație sănătoasă și diversificată. Însă se întâmplă adesea să apelam la vechile rețete, care ne scot din orice situație.
Cu un minim efort, putem însă să alcătuim preparate sănătoase și gustoase cu alimente pe care le ignorăm de prea multe ori. Lintea, varza, somonul sau bulgurul sunt ingrediente super sănătoase, din care putem pregăti masa pentru intreaga familie.
Lintea
Ieftină. Nutritivă. Ușor de preparat. O jumătate de cană de linte fiartă conține 9 grame de proteine, 8 grame de fibre, dar și magneziu, fier, potasiu, zinc și vitamine din complexul B și doar 120 de calorii.
Ca majoritatea boabelor uscate de leguminoase, și lintea ajută la reducerea colesterolului! Lintea poate fi folosită intr-o multitudine de feluri: în supe, în salate sau ca garnitură pentru felurile principale.
Lintea este de mai multe tipuri: Puy, verde, roșie, galbenă, maro, astfel că poți varia gusturile. Lintea poate fi pregatită în avans și păstrată la congelator, până la o săptamână. Își păstrează aromele și valorile nutritive.
Varza
Știați că o varză poate să rămână proaspătă in frigider timp de câteva săptămâni? În plus, varza este sățioasă și poate hrăni toată familia. De asemenea, varza conține vitamina C, vitamina K, acid folic și fibre. Totul la doar 20 de calorii! Așadar, este ideală în curele de slăbire.
Varza poate fi consumată crudă, in salate, sau gătita fiartă și la cuptor. De asemenea, poate fi folosita și în supele de legume.
Ananas
O cană cu bucățele de ananas conține 90% din doza zilnică de vitamina C, 2 grame de fibre, potasiu, magneziu, acid folic, totul la doar 80 de calorii! Ananasul este gustarea ideală și pentru cei care doresc să slabeasca.
De aseemenea, cu ananas poți obtine o salată de vară delicioasă, cu rosii, ceapă rosie, oțet balsamic!
Somon
Pestele gras, precum somonul, este ideal pentru sănătatea inimii. Somonul este bogat în acizi grași Omega 3, proteine și chiar vitamina D, care se găsește foarte rar in alimente.
Somonul se prepară rapid, la cuptor sau pe plita și este ideal alături de salate, orez și ierburi aromatice. Nu uitați să îl asezonați cu un dressing din ulei de măsline și zeamă de lămâie!
Bulgur sau cușcuș
Nu ai timp de gătit? Atunci poți apela fără grijă la bulgur sau cușcuș, aceste tipuri de paste care se gătesc rapid, în căteva minute. Tot ce trebuie să faci este să fierbi apa, să acoperi cușcușul cu apă fierbinte și să lași 10-15 minute, până absoarbe tot lichidul. Adaugă un cub de unt și masa e gata!
Bulgurul poate fi folosit și la alte preparate, în afara de salata tabouleh. Îl poți folosi și simplu, cu stafide sau nuci, pentru un plus de savoare.O cană de bulgur gătit contine 6 grame de fibre, magneziu, fier, zinc si vitamina B.