Beneficiile pentru sănătate ale consumului constant de fibre alimentare nu se reduc la a reduce constipația. Este important să mănâncam constant multe fibre pentru a ne proteja inima, intestinul și pentru a ne îmbunătăți multe alte procese fiziologice.

Există două tipuri de fibre: solubile și insolubile. Fibrele dietetice nu pot fi digerate sau absorbite, astfel încât trec prin stomac, prin intestinul subțire și prin colon în mare parte intacte, nedegradate.

În general, femeile ar trebui să consume 25 de grame de fibre pe zi, iar bărbații 35-40 de grame zilnic. Dacă urmărim constant acest lucru, ne putem menține o valoare scazută a colesterolului total, ne îmbunătățim digestia, prevenim cu siguranță apariția unor boli, în special ale tubului digestiv și astfel, este  posibil, să trăim mai mult și cu siguranță mai bine.

Fibrele solubile se dizolvă în apă și formează un material asemănător unui gel care ajută la modularea nivelului de glucoză și la scăderea colesterolului din sânge, conform Clinicii Mayo.

Putem obține fibre solubile consumând: ovăz, mazăre, fasole, morcovi, mere cu coajă, orz, fibre de psyllium (un supliment de pudră de mazăre).

Fibrele insolubile, în schimb, aduc beneficii majore în special celor care suferă de constipație sau au scaune neregulate, deoarece ajută reziduurile să se miște mai repede prin sistemul digestiv și reglează astfel tranzitul intestinal.

Fibre alimentareFibrele insolubile se găsesc în alimente precum: făină de grâu integral, tărâțe de grâu, fasole, anumite legume (cum ar fi conopida, fasolea verde și cartofii), nuci.

1. Fibrele sunt bune pentru intestin și digestie.

Unele fibre solubile au un beneficiu suplimentar, acela de a fi prebiotice intestinale.

Prebioticele pot ajuta bacteriile benefice din intestinul nostru să se înmulțescă și pot îmbunătăți sănătatea tractului gastro-intestinal, sporind potențialul de asimilare al ionilor de calciu în organism, conform Academiei de Nutriție și Dietetică.

Putem include mai multe prebiotice în dieta noastră consumând mai multe fructe, legume și cereale integrale ex. banane, ceapă, praz, usturoi, sparanghel, anghinare, fasole și orz.

2. Fibre pentru o inimă mai sănătoasă.

3. Fibrele ne mențin greutatea normală

4. Fibrele în prevenirea și gestionarea diabetului zaharat de tip 2

5. Fibrele și reducerea riscului de cancer

Deși este nevoie de mai multe cercetări pentru a determina pe deplin efectul pe care fibrele îl au asupra riscului de cancer, o dietă sănătoasă, abundentă în alimente bogate în fibre, este în general considerată o strategie corectă de prevenire a cancerului.

Recomandarea este să urmăriți o dietă hrănitoare alcătuită dintr-o varietate de legume, fructe și cereale integrale, conform American Cancer Society.

Beneficiile pentru sănătate ale consumului constant de fibre alimentare nu se reduc la a reduce constipația.