Chiar dacă avem parte (până acum) de o iarnă blandă, fără pic de zapadă în multe regiuni, totuși, organismul are nevoie de un plus de vitamine și minerale. În sezonul rece fructele și legumele proaspete și gustoase sunt rare, totuși vă sfătuim să le acordați o șansă și celor mai puțin atractive!
Cum ar fi cartofii dulci, dovleacul sau sfecla roșie! Gătite cu diverse ierburi aromatice, acestea sunt gustoase și sățioase și, cel mai important, foarte sănătoase!
Kiwi
Kiwi este fructul ideal în sezonul rece! Conține cantități importante de vitamina C, atât de necesară iarna. În plus, conține și alți nutrienți importanți care ajută la instalarea unei stări pozitive în zilele mohorâte. Așadar, câteva felii de kiwi sunt ideale la micul dejun sau la gustarea de dupăamiaza.
Varza de Bruxelles
Oamenii fie adoră, fie urăsc această legumă minusculă! Însă, dacă te afli în tabara celor care o urăsc, noi te sfătuim să îi mai acorzi o șansă! Ca majoritatea legumelor din familia cruciferelor, și varza de Bruxelles este bogată in antioxidanți, care luptă impotriva cancerului!
Gustul amărui al acestei legume este ceea ce îndepartează oamenii, însă, sotată sau coaptă la cuptor, cu diverse ierburi aromatice, varza de Bruxelles este delicioasă!
Dovleacul
Dovleacul este o legumă pe care nu trebuie să o eviți in sezonul rece. Este consistent și savuros! Conține cantități importante de vitamina A, betacaroten și antioxidanți care întăresc imunitarea. Puteți să îl consumați copt sau in supe creme.
Cartofii dulci
O altă legumă care este bine să se regasească pe lista alimentelor “de iarnă” este și cartoful dulce. Conține vitamine și fibre, esențiale pentru imunitate și pentru un tranzit intestinal normal. Pot fi si o alternativă dietetica pentru cartofii prăjiti. Se pot consuma copți la cuptor, în supe, fierti sau piure.
Vinetele
Chiar dacă se gasesc la piața mai ales vara și toamna, vinetele sunt ideale în sezonul rece. Vinetele conțin cantități importante de fibre, vitamine și minerale. Sunt bogate in antioxidanți care apară organismul de boli. Se pot consuma în clasica salata de vinete, dar și la cuptor cu roșii și ierburi aromatice.
Sfecla rosie
Sfecla rosie, o leguma ignorată de cei mai mulți dintre noi, este o sursă importantă de fibre, fier și vitamina C. Așadar, este o “bomba” nutritivă, de care avem nevoie în sezonul rece. În plus, sfecla roșie conține un pigment roșu unic, betacianina, un antioxidant puternic care luptă impotriva cancerului. Numeroase studii au evidențiat faptul că sfecla roșie consumată frecvent ajută la prevenirea cancerului de colon.
Pentru a vă bucura de beneficiile totale ale sfeclei rosii, cel mai bine este să o gatiți la cuptor sau să o fierbeți în coajă, în cât mai puțină apă posibil. Poate fi consumată în salate!
Așadar, în această iarnă (atipică, fără zăpadă, dar rece!), dă mai multă importanță acestor legume și încorporează-le în alimentația ta! Vei avea doar beneficii!
Intra si pe Alimentespeciale.ro pentru mai multe sfaturi si alimente sanatoase!