Ce este nutriția medicală?

Cunoscută și sub denumirea de suplimente nutriționale orale (ONS), nutriția medicală cuprinde alimente și băuturi special concepute care ajută persoanele cu malnutriție cauzată de boli să își satisfacă nevoile nutriționale. Clasificată drept „alimente pentru scopuri medicale speciale”, nutriția medicală trebuie utilizată sub supravegherea unui profesionist calificat din domeniul sănătății.

Conceput pentru a ajuta la creșterea aportului nutrițional, ar trebui să fie luate în plus față de ceea ce pacientul poate mânca și bea, mai degrabă decât să înlocuiască alimentele și băuturile obișnuite. Nutriția medicală este disponibilă într-o gamă de arome și formate diferite și, de asemenea, într-o gamă de compoziții nutritive diferite. Aceasta înseamnă că pacienții cu cancer pot beneficia de un regim de nutriție medical adaptat nu numai nevoilor lor nutriționale particulare, ci și preferințelor de gust și format.

Dacă un pacient nu poate mânca deloc, unele variante de nutriție medicală pot fi utilizate, atunci când sunt luate în cantități suficiente, ca o singură sursă de nutriție, deoarece conțin toți nutrienții de care organismul are nevoie pentru a funcționa. Nutriția medicală poate fi administrată și printr-un tub către stomac (enteral) pentru cei care nu pot consuma alimente și băuturi pe gură.

Ce tipuri de nutriție medicală sunt disponibile?

Respectarea regimului de nutriție medical recomandat de un profesionistul din domeniul sănătății este importantă pentru ca pacientul să simtă beneficiile pe deplin ale suportului nutrițional. În acest scop, există multe arome și formate diferite de nutriție medicală, astfel încât pacienții să le aleagă pe cele care le plac cel mai mult și să își mențină aportul variat pentru diversitate.

Stil de milkshake, disponibil fie în sticlă de 200 ml, fie într-o sticlă de 125 ml, aceste băuturi sunt complete din punct de vedere nutrițional, bogate în proteine ​​și bogate în energie. Există, de asemenea, opțiuni care sunt bogate în fibre.

Stil iaurt de băut. Similar cu stilul milkshake, acestea sunt complete din punct de vedere nutrițional, oferind o alternativă plăcută la suplimentele nutriționale orale în stil milkshake și sunt disponibile în compoziții bogate în proteine ​​și energie.

Sucurile sunt în general bogate în energie și sunt disponibile într-o sticlă de 200 ml, oferind o alternativă pentru persoanele care preferă arome de suc de fructe sau o schimbare de la suplimentele nutritive orale cu lapte.

Nutriția medicală sub formă de pudră este bogată în energie și poate fi amestecată cu lapte pentru a face un milkshake și, deoarece nu sunt aromate, pot fi adăugate la alte alimente și băuturi pentru a crește conținutul nutrițional.

Nutriție medicală: dovedit clinic că ajută pacienții cu cancer să își satisfacă nevoile nutriționale

În studiile clinice s-a demonstrat că creșterea aportului nutrițional prin suplimente nutriționale medicale este benefică pentru pacienții cu cancer în mai multe moduri, de exemplu:

  • Îmbunătățirea aportului nutrițional și, prin urmare, reducerea pierderii în greutate (8-10)
  • Reducerea complicațiilor legate de tratament (8,10,11)
  • Speranță de viață mai lungă (12)
  • Reducerea duratei spitalizării (11,13)
  • Îmbunătățirea calității vieții (9)

Nutriție medicală: cât și pentru cât timp?

Fiecare pacient este diferit și are nevoi nutriționale diferite, în funcție de severitatea pierderii în greutate și/sau a cașexiei canceroase. Rețetele sau recomandările de nutriție medicală sunt adesea pentru între 1 și 3 unități sau sticle pe zi, dar aceasta variază în funcție de nevoile pacientului.

De asemenea, este important să înțelegem că nutriția medicală nu funcționează peste noapte – este nevoie de timp pentru a reconstrui puterea pierdută prin efectele cancerului. Profesionistii din domeniul sănătății, care gestionează nevoile nutriționale ale unui pacient cu cancer, ar trebui să poată sfătui pentru cât timp trebuie să ia nutriție medicală. Poate fi orice, de la câteva săptămâni la câteva luni sau mai mult. Este important ca pacienții să discute cu profesionistul lor din domeniul sănătății înainte de a înceta să ia nutriție medicală.

References

  1. Fearon K et al. Lancet Oncol, 2011;12(5):489-95.
  2. Ryan et al. Proc Nutr Soc. 2016;75(2):199-211.
  3. Andreyev HJ et al. Eur J Cancer. 1998;34(4)p.503-9.
  4. Prado CM, et al. Cancer Chemother Pharmacol, 2011; 67(1): p.93-101.
  5. Fearon KC. Eur J Cancer 2008;44(8): p.1124-32.
  6. Arends J, et al. ESPEN guidelines on nutrition in cancer patients. Clin Nutr, 2016;ePub
  7. Curr Opin Support Palliat Care. 2013 Sep; 7(3): 272–277. Vitamin D in the cancer patient. Kurt A. Kennel and Matthew T. Drake
  8. Burden ST, et al. J Cachexia Sarcopenia Muscle, 2017.
  9. Baldwin et al. J Natl Cancer Inst, 2012;104(5):371-385 .
  10. Kabata P, et al. Support Cancer Care, 2015;23(2):365-70.
  11. Manasek V. et al. Klin Onkol, 2016.
  12. Martin L Senesse P et al. J Clin Oncol 2015 Jan 1: 33(1): p.90-9.
  13. De Waele et al. Appetite, 2016;91:298-301