De ce este importantă alimentația când ați primit diagnostic de cancer?
Tratamentul cancerului, în special chimioterapia și radioterapia, pot afecta ceea ce un pacient este capabil să mănânce și/sau să bea și cât de bine absoarbe și folosește organismul său nutrienții pe care îi primește din alimente.
În plus, cancerul în sine poate crește rata metabolică a organismului, astfel încât acesta ar arde mușchii („masă corporală slabă”) la o rată mult mai mare decât în mod normal, o afecțiune cunoscută sub numele de „cașexie”.
Împreună, acești factori determină, în cazul multor pacienți, să piardă în greutate pe măsură ce progresează în călătoria lor de la diagnostic, până la tratament și recuperare. Această pierdere în greutate poate avea un efect negativ semnificativ asupra sănătății unui pacient, fiind asociată cu apariția unor complicații, progresia mai rapidă a bolii și chiar întârzierea eficienței tratamentului, sau rezultate suboptimale.
Este important ca pacienții cu cancer să înțeleagă implicațiile pierderii în greutate – și să fie înarmați cu informațiile nutriționale necesare pentru a-i ajuta să-și recapete și/sau să-și mențină greutatea corporală.
Există o dietă împotriva cancerului!
Deși nu există alimente care cauzează cancer direct sau alimente specifice care luptă împotriva cancerului („alimente anticancer”), există anumiți nutrienți care este important să fie consumați suficient pentru a susține organismul în timpul tratamentului.
Ghidurile de nutriție oncologică sugerează că pacienții ar trebui să consume de două ori mai multă cantitate de proteine decât o persoană sănătoasă, pentru a-și reface forța musculară. Energia, sub formă de calorii, este de asemenea importantă. Pacienții cu cancer au nevoie și de suficienți micronutrienți, care sunt cheie pentru funcționarea normală a organismului;
Este constatat frecvent un deficit de vitamina D la bolnavii de cancer.
Din păcate, oamenii tind să mănânce mai puțin atunci când nu se simt bine, astfel fiind dificil să obțină suficienți nutriți doar dintr-o dietă normală pentru a menține organismul atât de puternic pe cât trebuie să fie. În acest moment, o echipă de asistență medicală poate recomanda utilizarea nutriției medicale.
Ce este nutriția medicală?
Cunoscută și sub denumirea de suplimente nutriționale orale (ONS), nutriția medicală cuprinde alimente și băuturi special concepute care ajută persoanele cu malnutriție cauzată de boli să își satisfacă nevoile nutriționale. Clasificată drept „alimente pentru scopuri medicale speciale”, nutriția medicală trebuie utilizată sub supravegherea unui profesionist calificat din domeniul sănătății.
Conceput pentru a ajuta la creșterea aportului nutrițional, ar trebui să fie luate în plus față de ceea ce pacientul poate mânca și bea, mai degrabă decât să înlocuiască alimentele și băuturile obișnuite. Nutriția medicală este disponibilă într-o gamă de arome și formate diferite și, de asemenea, într-o gamă de compoziții nutritive diferite. Aceasta înseamnă că pacienții cu cancer pot beneficia de un regim de nutriție medical adaptat nu numai nevoilor lor nutriționale particulare, ci și preferințelor de gust și format.
Dacă un pacient nu poate mânca deloc, unele variante de nutriție medicală pot fi utilizate, atunci când sunt luate în cantități suficiente, ca o singură sursă de nutriție, deoarece conțin toți nutrienții de care organismul are nevoie pentru a funcționa. Nutriția medicală poate fi administrată și printr-un tub către stomac (enteral) pentru cei care nu pot consuma alimente și băuturi pe gură.
Pentru mai multe detalii nu ezitați să discutați cu consilierul nostru în nutriție Maria Martac.
References