Fructele – desertul original ale naturii- conțin o abundență de compuși antiinflamatori, care sunt importanți în protejarea organismului de bolile de inimă, diabet, anumite forme de cancer și boli intestinale. Consumul a cel puțin una până la două căni medii de fructe diverse în fiecare zi poate stimula activitatea antioxidantă. O strategie corectă este să mâncăm fructe specifice anotimpului, alegând struguri și fructe cu sâmburi vara, mere și pere toamna, gutui și rodii iarna iar citrice și cireșe primăvara.

În timp ce toate fructele tind să fie bogate în nutrienți cu rol de protecție împotriva bolilor, unele au primit o atenție deosebită în lumea nutriției pentru beneficiile lor antiinflamatorii.

Fructele de pădure. De la căpșuni și mure până la merișoare și afine, aceste fructe asemănătoare unor pietre prețioase, sunt deosebit de puternice în activitatea lor antioxidantă și antiinflamatoare. Alături de fibre și vitamina C, fructele de pădure au substanțe fitochimice pigmentare (fitonutrienți), cum ar fi antocianine și acid elagic, care pot fi responsabile de beneficiilor lor pentru sănătate. Studiile au corelat consumul crescut de fructe de pădure cu riscuri mai mici de boli de inimă, boala Alzheimer și diabet.

Merele. Poate că este adevărat ce spun medicii despre un măr pe zi: un studiu efectuat pe aproape 35.000 de femei, a asociat consumul acestui fruct – împreună cu rudele lui, perele – cu un risc mai scăzut de deces din cauza bolilor de inimă. Componentele vedete ale merelor – fibre, vitamina C, pectina și polifenoli – au fost asociate, în primul rând, în studiile pe animale, cu efecte antiinflamatorii și cu o creștere a bacteriilor benefice din intestin.

Fructe cu sâmburi. Cireșele, piersicile, caisele și prunele sunt toate exemple de fructe cu sâmburi, care conțin fibre, vitamina C, potasiu și o varietate de substanțe fitochimice asociate cu culorile lor. De exemplu, cireșele au câștigat cea mai mare parte a cercetării în rândul fructelor cu sâmburi, fiind legate de reducerea medie a zahărului din sânge și îmbunătățirea colesterolului și a tensiunii arteriale. Unele studii sugerează chiar reducerea durerii după exerciții fizice și reducerea riscului de atacuri de gută odată cu consumul de cireșe. Nivelurile ridicate de compuși fenolici din cireșe, despre care s-a demonstrat că reduc inflamația, pot fi în spatele acestor beneficii.

Strugurii. Aceste fructe suculente sunt pline de fibre, vitamine C și K și fitonutrienți puternici, în special resveratrolul aflta în strugurii roșii. Nu este de mirare că un consum moderat de vin roșu a fost asociat cu sănătatea inimii. 

Rezultatele unui studiu multietnic desfășurat în șapte ani pe 3.300 de femei de vârstă mijlocie au asociat consumul moderat de vin cu niveluri semnificativ mai scăzute ale inflamație, în comparație cu femeile care nu au băut deloc sau au consumat mai puțin vin. Unele studii mai recente, însă,  au pus sub semnul întrebării unele dintre aceste beneficii. Este important de reținut, totuși, că și consumul moderat de alcool (inclusiv vin) a fost asociat cu un risc mai mare de cancer. 

Cel mai bun sfat: dacă vă bucurați deja de vin, beți-l cu moderație (maximum o băutură pe zi pentru femei, două băuturi pentru bărbați), dar nu începeți să beți pentru presupusele beneficii pentru sănătate.

Citrice. Portocalele, grapefruitul, lime și lămâile sunt renumite pentru conținutul bogat în vitamina C. Ele conțin, de asemenea, fibre, potasiu, calciu, vitamine B, cupru și fitonutrienți cu roluri antiinflamatoare, cum ar fi flavonoidele și carotenoidele. Deși există puține cercetări cu subiecți unmaniasupra citricelor, s-a demonstrat că nutrienții găsiți în citrice au efecte de protecție a inimii, cum ar fi îmbunătățiri ale colesterolului din sânge, a zahărului din sânge și funcționării vaselor de sânge.

Rodiile. Aceste semințe minuscule de rodie conțin recompense mari de vitamine C și K, potasiu, fibre și fitonutrienți, cum ar fi antocianina și resveratrolul. Acești nutrienți pot fi responsabile pentru beneficiile potențiale ale consumului de rodii; conform unei analize din 2020 a cercetării asupra rodiei, acest fruct arată potențialul de a ajuta la menținerea sub control a tensiunii arteriale, a colesterolului și a nivelurilor de zahăr din sânge.

Articol scris de Maria Martac