Cei mai mulți dintre noi sunt obișnuiți să bea un pahar de lapte cald înainte de culcare sau să înmoaie un biscuit cu cremă în acesta. Însă, pentru foarte multe persoane, laptele de vacă nu este o opțiune bună din cauza intoleranțelor sau problemelor digestive pe care le poate genera.

Vezi mai jos 4 alternative bune de băuturi vegetale si 4 pe care este mai bine să le evitați și de ce.

Băuturi vegetale pe care să le încercați:

1. Băutura vegetală din nucă de cocos

Bautura vegetala de cocos este o băutură delicioasă și cremoasă, care provine din pulpa albă a nucii de cocos. Băutura din nucă de cocos este diferită de apa de cocos, care este lichidul clar care se află în interiorul nucilor de cocos necoapte. Ca și variantele de lapte de proveniență animală, si bautura din nucă de cocos este disponibilă în mai multe concentrații de grăsime. Se vinde în cutii de carton – pentru băut, sau în cutii metalice – pentru gătit!

Băutura vegetală de cocos este bogată în grasimi saturate sănătoase, potasiu, magneziu, calciu si fier. În plus, trigliceridele din această bautură vegetală ajută în curele de slăbire, reglează apetitul și echilibrează nivelul de zahăr din sânge. De asemenea, băutura vegetală de cocos poate avea și proprietăți antiinflamatorii și antibiotice.

2. Băutura vegetală din migdale

Textura cremoasă a băuturii de migdale este foarte asemanatoare cu cea a laptelui de vacă, însă, în plus, are o aroma specială, de nucă de migdală. Băutura vegetală de migdale este bogată în vitamina E, magneziu, riboflavina și tiamină. Este săracă în calorii și în carbohidrați, ajutând astfel la reducerea nivelului de zahăr din sânge.

Consumul regulat de migdale și bautura din migdale este asociat cu reducerea riscului de afecțiuni cardiace prin reducerea colesterolului.

3. Băutura vegetală din caju

Bautura vegetala din caju este bogată în grăsimi poli și mono-nesaturate, fier, magneziu și potasiu. De asemenea, are și un conținut ridicat de proteine. Datorită nutrienților pe care îi conține, băutura vegetală din caju are și câteva beneficii pentru sănătate: reduce riscul de boli de inima și reduce nivelul de colesterol rău din sânge.

În plus, datorită proprietăților antiinflamatorii și antioxidante, ajută la întărirea sistemului imunitar.

4. Băutura vegetală din cânepă

Bautura vegetala din canepa este foarte nutritivă, cu un gust plăcut de nuci. Este o sursa bună de proteine, grăsimi sănătoase, calciu și fier. Băutura din caju conține și acizi grasi Omega 3 și Omega 6, esențiali pentru o sănătate optimă. Având toate aceste substanțe nutritive, băutura din cânepă reduce inflamațiile, protejează pielea și încetinește procesul de îmbătrânire.

În plus, datorită acizilor grași pe care îi conține, consumul de băutură vegetală din cânepă poate reduce tensiunea aterială și riscul de afecțiuni cardiace.

Bauturi vegetale pe care sa le evitati

I. Băutura vegetală din soia

Soia este un alergen comun și îngreunează digestia. Conține compuși chimici care imită hormonii estrogeni. Numeroase studii au arătat că o alimentație bogata în produse pe bază de soia poate duce la probleme de fertilitate și hormonale.

În plus, consumul de soia nu este indicat persoanelor care suferă de probleme tiroidiene. Din cauza unor compuși pe care îi conține, soia inhibă funcțiile glandei tiroide.

II. Băutura vegetală din ovăz

Bautura vegetala din ovaz este una dintre cele mai populare, deoarece se prepara rapid și ușor. Însă, chiar dacă este o băutură sănătoasă, nu este intotdeauna cea mai bună opțiune. Deoarece este bogată în carbohidrați, băutura din ovăz poate mări nivelul de zahar din sânge, ceea ce poate duce la inflamații și la creșteri în greutate. In plus, majoritatea băuturile vegetale din ovăz care se gasesc în comerț conțin cantitati mari de zahăr adăugat și aditivi artificiali. Verificați eticheta și cumpărați din surse certificate pentru că fulgii de ovăz pot conține cantităti mari de pesticide, iar unitatile in care aceasta bautura este procesata pot lucra si cu alimente pe baza de gluten, ceea ce poate duce la contaminare.

Noi recomandăm o băutură vegetală din ovăz certificată bio și fără gluten.

III. Băutura vegetală din mazăre

Chiar daca este bogată în proteine de natură vegetală, bautura vegetala din mazare nu se digera bine :(. După cum bine știm, alimentele digerate parțial în sistemul digestiv pot duce la numeroase complicații și neplaceri la nivelul intestinelor (gaze, balonare, flatulență).

IV. Băutura vegetală din orez

Deși de primă intenție atunci când vine vorba de băuturi vegetale, majoritatea băuturilor vegetale din orez pe care le găsim în supermarket conțin cantități mari de zahăr adăugat și aditivi în schimb sunt sărace în nutrienți. Băutura vegetală din orez, fiind bogată în carbohidrați poate determina creșterea nivelului de zahăr din sânge și poate duce la kilograme in plus.

Pentru băuturile vegetale din ovăz și orez există și variante bune de consum, certificate bio, vegan, fără gluten și fără zahăr adăugat pe care le recomandăm cu căldură dar care sunt un pic mai scumpe și se găsesc doar în magazinele de specialitate. Beneficiile consumului regulat de băuturi vegetale fiind dovedit, nu faceți compromisuri!