Smoothie Bowl (smoothie la bol) reprezinta un mic dejun concentrat si sanatos, foarte usor de preparat si, nu in ultimul rand, un preparat foarte aspectuos si in trend! Spre deosebire de un smoothie obisnuit, cel la bol are o consistenta mai groasa si se mananca cu lingura, nu cu paiul.

Smoothie Bowl este o masa in sine, cu mai multe straturi de arome, texturi si culori. Datorita consistentei sale, smoothie-ul la bol poate fi urnat cu diverse fructe, seminte, nuci sau granola, care adauga o textura crocanta preparatului si ofera energie de lunga durata, dar si proteine si grasimi sanatoase, care ofera satietate pentru o buna parte din zi.

Pentru a obtine un smoothie bowl “perfect” este indicat sa combinati grasimi vegetale cu fructe, legume si chiar verdeturi cu indice glicemic scazut. Alimente precum avocado, nuci, seminte de chia sau de canepa ofera consistenta preparatului, care devine si mai cremos. De asemenea, aceste ingrediente contin grasimi si acizi grasi omega 3 sunt satioasa si au si proprietati antiinflamatorii, care protejeaza organismul.

Fructe cu indice glicemic redus precum fructe de padure, cirese, caise, mere sau pere sunt bogate in vitamine si minerale esentiale pentru organismul uman si, in acelasi timp, pastreaza la cote mici si nivelul de zahar din sange.

Astfel, datorita consistentei si gustului bun, smoothie bowl reprezinta o optiune perfecta pentru un mic dejun energizant si satios.

Cum obtinem un smoothie bowl

Pentru inceput, este indicat sa ai la dispozitie un blender bun. Apoi, sa iti faci o lista cu ingredientele pe care le vei folosi, in special fructe congelate.

Asadar, mixeaza fructele congelate, dupa care poti adauga lapte sau iaurt grecesc. Pentru o consistenta cremoasa, sunt recomandate unturile de migdale sau arahide, ulei de cocos, avocado sau seminte de in si chia. De asemenea, mai poti adauga si fulgi de ovaz.

Amestecul obtinut se toarna intr-un bol. Pentru ornarea bolului, poti folosi aproape orice tip de fructe, seminte, nuci, fulgi de cocos sau ovaz. De asemenea, mai poti picura si miere, sirop de agave sau artar.

Descopera mai jos patru retete delicioase de smoothie bowl:

Smoothie Bowl cu capsuni si banana

Ingrediente:

80 ml lapte
1 banana congelata
100 gr capsuni congelate
50 gr fulgi de ovaz fara gluten
1 lingurita miere

Pentru decor:
3 capsuni feliate
1 lingura fulgi de ovaz
1 lingura migdale zdrobite

Metoda de preparare:

Intr-un blender amesteca capsunile si banana congelate, pana obtii o compozitie fina. Adauga laptele si mierea si mixeaza.

Adauga ovazul si mai amesteca pana obtii consistenta dorita. Toarna amestecul intr-un bol.

Presara pe deasupra fulgii de ovaz, capsunile si migdalele.

 

Smoothie Bowl cu fructe de padure

Ingrediente:
200 gr fructe de padure
1 banana
80 ml lapte
1 lingura unt de migdale
50 gr fulgi de ovaz fara gluten

Pentru ornare:
1 lingura fulgi de cocos
1 lingura seminte de rodie
1 lingura fulgi de ovaz
fructe de padure.

Metoda de preparare:

Intr-un blender amesteca fructele de padure si banana. Adauga laptele si untul de migdale si mixeaza.

Adauga fulgii de ovaz si mixeaza pana obtii consistenta dorita.

Toarna amesteca intr-un bol si orneaza cu fulgi ovaz, fructe de padure si seminte de rodie.

 

Smoothie Bowl cu cirese

Ingrediente:
50 gr fulgi de ovaz fara gluten
80 g lapte de cocos
100 gr cirese congelate
1 banana
ciocolata rasa
1 lingura fulgi de cocos

Metoda de preparare:

Intr-un bol, lasa la inmuiat fulgii de ovaz in lapte, timp de cel putin o ora.

Cu un blender, mixeaza ovazul inmuiat cu ciresele si banana. Mixeaza pana obtii consistenta dorita.

Toarna amestecul intr-un bol si orneaza cu fulgi de cocos si ciocolata rasa.

 

Smoothie Bowl cu avocado, spanac si curmale

Ingrediente:
1 avocado
1 banana
6 curmale
100 gr spanac
50 gr fulgi de ovaz fara gluten
20 ml lapte de cocos
seminte de chia

Metoda de preparare:

Intr-un blender, mixeaza avocado, banana, curmale, spanac, jumatate din fulgii de ovaz si laptele de cocos.

In functie de consistenta dorita, se mai poate adauga putin lapte de cocos.

Toarna amestecul intr-un bol si orneaza cu restul de fulgi de ovaz si seminte de chia.