Detergentii conventionali reprezinta pentru majoritatea o optiune ieftina si la indemana. Insa stiati ca acesti detergenti va pot afecta sanatatea dumneavoasta si a familiei, dar si mediul inconjurator?

Iata mai jos care sunt sunt cele mai toxice substante chimice din detergentii de rufe:

Sodium Lauryl Sulfate si Sodium Laureth Sulfate/ Sodium Lauryl Ether Sulfate (SLS/ SLES). Aceste substante chimice, derivate din petrol, ulei de cocos sau palmier, sunt ingredientele principale in majoritatea detergentilor de rufe. Se gasesc si in detergentii de vase, in sapunurile lichide sau in sampoane. Sunt substante chimice – surfactanti – care ajuta la indepartea eficienta a petelor si murdariilor, si este in acelasi timp si un agent spumant. Aceste substante au fost folosite initial ca degresanti pentru podelele din garajele industriale!

Insa, in ciuda eficacitatii mari in indepartarea petelor, aceste substante afecteaza pielea, ochii, plamanii si alte organe interne! Pot provoca afectiuni neplacute precum eczeme, rosacea sau psoriasis. Persoanele cu piele sensibila sau cele predispuse la alergii este indicat sa evite folosirea detergentilor care au in compozitie astfel de substante.

Fosfati. Fosfatii sunt substante foarte eficiente care se gasesc in detergenti si care ajuta la indepartarea petelor si mirosurilor neplacute. Cel mai adesea, in detergenti se gasesti sub denumirea de sodium tripolyphosphate. Insa, expunerea constanta la fosfati este asociata cu afectiuni cardiovasculare, osteoporoza si chiar deces. De fapt, fosfatii au fost interzisi in mai multe state americane din cauza impactului negativ asupra apei si solului!

Formaldehyde. Substanta toxica folosita pentru a conserva cadavrele este unul dintre ingredientele care se gasesc in numerosi detergenti, atat de rufe, cat si de vase! Este un agent conservant si antibacterial foarte eficient in curatare. Expunerea, chiar si in doze mici, la aceasta substanta, mareste riscul de cancer! De asemenea, provoaca necroza tesuturilor de piele, infectii, alergii, eczema sau dermatita!

Inalbitori pe baza de clor. Aceasta substanta se gaseste in detergenti, cel mai adesea sub denumirea de Sodium Hypochlorite, fiind foarte eficient in indepartarea celor mai difice pete. Insa, atunci cand intra in contact cu pielea, clorul cauzeaza reactii alergice severe. Este un iritant al ochilor si plamanilor, putand cauza arsurui, orbire sau edem pulmonar!

Ammonium Sulfate. Este o substanta chimica atat de toxica, incat chiar si producatorii recomanda sa nu fie folosita in locuinte! Contactul cu aceasta substanta afecteaza grav pielea si sistemul respirator.

Dioxane (1,4 Dioxane/ Diethylene Dioxide/ Diethylene Ether/ Dioxan). Evitati detergentii care contin aceasta substanta chimica foarte toxica si periculoasa! Este o toxina cancerigena, poate creea combustie in mod spontan, iar efectele asupra pielii, ochilor sau plamanilor sunt ireversibile!

Inalbitori UV sau optici. Aceste substante se gasesc in numeroase produse de curatare a hainelor pentru indepartarea petelor. Insa, aceste substante nu indeparteaza petele – “invelesc” tesaturile intr-o substanta care reflecta lumina vizibila, astfel incat petele nu se mai vad. In plus, sunt substante iritante pentru ochi, piele si plamani. Sunt substante foarte toxice pentru fauna marina, produc combustie spontana si nu pot fi folosite in prezenta electricitatii statice, care provine de la uscatoarele de haine!

Nonylphenol Ethoxylates (Nonoxynol, NPEs). Aceasta substanta chimica este toxica si iritanta pentru ochi, piele si plamani. DE fapt, in numeroase tari din Europa aceasta substanta este interzisa deoarece afecteaza grav sistemul endocrin! In plus, numeroase studii au evidentiat ca expunerea prelungita la aceasta substanta poate fi fatala! Aceasta toxina nu este biodegradabila si ramane in apa si sol mai multi ani!

Benzene. Cei mai utilizati surfactanti pe baza de benzen se regasesc in detergenti sunt denumirile de alkylbenzene sulphonates (ABS) si linear alkylbenzene sulphonates (LAS). Aceste substante sunt foarte eficiente in indepartarea petelor dificile, insa pune o amprenta majora asupra calitatii aerului pe care il respiram in locuintele noastre. Detergentii de rufe si vase, vopselurile si solutiile de curatare a mobilei contin cantitati mari de benzen pe care il inhalam, iar in timp, acesta irita pielea, nasul si ochii.

Parfumurile sintetice. Parfumurile din detergentii pe care ii folosim sunt de fapt un mix de peste 4000 de substante chimice, majoritatea dintre ele derivati ai petrolului! Aceste substante emana compusi volatili care polueaza aerul si irita sistemul respirator, cauzand numeroase probleme printre care si astm.

Alternativa eco – bio

Detergentii eco, atat solizi, cat si lichizi, sunt realizati din ingrediente naturale, non toxice. Au numeroase certificari si sunt la fel de eficienti ca si detergentii “clasici”, nu contin poluanti sau substante chimice periculoase. Detergentii eco sunt naturali, siguri si eficienti. Sunt prietenosi cu mediul, dar si pielea noastra.

Detergentii eco, atat pentru bebelusi, copii sau adulti, nu provoaca alergii sau iritatii ale pielii. De asemenea, detergentii eco au formule concentrate, ceea ce inseamna ca sunt foarte eficienti, iar folosirea lor pe termen lung ajuta si la econimiseara banilor.

Cum alegem cei mai “buni” detergenti eco:

Atunci cand alegem detergentii eco, este indicat sa verificam cateva aspecte:
– sa fie fara fosfati
– netestati pe animale
– biodegradabili
– ambalati in recipiente reciclabile
– sunt eficienti la temperaturi de 30 grade Celsius
– consuma cat mai putina energie.

Descopera pe alimentespeciale.ro selectia de detergenti eco, prietenosi cu pielea si mediul inconjurator!