= Sfecla rosie stimulează procesele recuperatorii, combate inflamația, sprijină functia ficatului și ajută la scăderea tensiunii arteriale!
Insa, chiar daca este o „bomba”nutritiva, sfecla pierde puncte la capitolul popularitate. Cati dintre voi pot spune sincer ca sfecla este leguma lor preferata?!
Probabil, in copilarie, mamele noastre ne bateau la cap sa mancam sfecla, pentru ca este buna pentru inima si sange. Insa putini si urmau acest sfat!
Ce contine sfecla
Sfecla contine numeroase vitamine si minerale care stimuleaza sanatatea! Contine cantitati mari de fibre, apa, mangan, potasiu, acid folic, vitaminele A, C si K.
O porție de sfeclă gătită 100 de grame conține:
- Calorii: 44
- Proteine: 1,7 grame
- Grăsime: 0,2 grame
- Fibră: 2 grame
- Vitamina C: 6% din DZR*
- Folat: 20% din DZR
- Vitamina B6: 3% din DZR
- Magneziu: 6% din DZR
- Potasiu: 9% din DZR
- Fosfor: 4% din DZR
- Mangan: 16% din DZR
- Fier: 4% din DZR
*DZR = Doza Zilnica Recomandata
Frunzele de sfeclă contin mai multe vitamine și minerale decât rădăcina, sunt mai bogate în fier decât spanacul și conțin proteine, zinc, magneziu, potasiu, B6, cupru, fibre, fosfor și mangan.
Sfecla este si o sursă unică de fitonutrienți numiți betalini. Două dintre ele, betanina și vulgaxantina, oferă un puternic sprijin antioxidant, antiinflamator și detoxifiant.
Sfecla, o leguma versatila
Pe langa nutrientii importanti pe care ii contine, sfecla este si o leguma versatila. Poate fi consumata in mai multe moduri: cruda, fiarta, coapta, murata si chiar prajita. Este ideala in salate, supe, sucuri, smoothie-uri si chiar si in deserturi!
Iată câteva dintre beneficiile pentru sănătate ale sfeclei:
- Sucul de sfeclă îmbunătățeste sănătatea inimii, deoarece crește capacitatea musculară la persoanele diagnosticate cu insuficiență cardiacă și capacitate redusă la efort;
- Sfecla are un conținut ridicat de fibre, ceea ce reduce riscul unor boli precum diabetul, boli de inimă și cancer de colon și îmbunătățește sănătatea digestivă;
- Sfecla consolidează imunitatea, deoarece conține cantități mari de zinc, cupru și vitaminele A și C;
- Betaina din sfeclă potenteaza functia ficatului și chiar trateaza un ficat gras;
- Sfecla conține nitrați care se transformă în oxid nitric care dilată și relaxează vasele de sânge. Acest lucru stimulează fluxul sanguin și scade tensiunea arterială;
- Sfecla conține betalane, care oferă proprietăți antiinflamatorii puternice, iar cercetătorii au descoperit că reduce durerea și disconfortul în caz de osteoartrită și optimizeaza funcția articulațiilor;
- Luteina și zeaxantina din sfeclă influnteaza pozitiv sănătatea ochilor;
- Sucul de sfeclă sporește rezistența și îmbunătățește performanțele atletice ca urmare a conversiei ridicate de oxid nitric;
- Fluxul de sânge îmbunătățit cauzat de oxidul nitric, la rândul său, îmbunătățește funcția creierului;
- Un studiu realizat pe celulele umane a descoperit că extractul de sfeclă a redus creșterea atât a celulelor canceroase ale sânului, cât și a celor de prostată;
- Sfecla poate îmbunătăți libidoul, datorită borului mineral pe care îl conține, care joacă un rol în producția de hormoni sexuali și a nitraților dietetici care îmbunătățesc fluxul sanguin.
Cum alegem sfecla
Când cumpărați sfeclă, alegeți sfecla de formă medie și evitați-le pe cele cu crestaturi sau moi. Dacă cumpărați sfeclă cu frunze, tăiați frunzele la doi centimetri de rădăcină și păstrați-le într-un recipient sau într-un sac de depozitare până la patru zile.
Puteți păstra sfecla la frigider până la trei săptămâni, într-o pungă pentru depozitarea alimentelor sau într-unul din sertarele sale.
Sfecla are un nivel ridicat de zahăr, asadar trebuie redus consumul de persoanele diabetice. De asemenea, si persoanale care sufera de guta sau pietre la rinichi sau vezica trebuie sa fie atente la consumul de sfecla, din cauza cantitatilor mari de oxalati pe care le contine.