Sodiul este un mineral de care organismul uman are nevoie pentru funcționarea normală a mușchilor și nervilor, însă în cantități mici. În zilele noastre, majoritatea produselor alimentare procesate conțin cantități foarte mari de sare, iar consumul pe termen lung este asociat cu o serie de probleme de sănătate.

Problemele cardiace, hipertensiunea sau insuficiența cardiacă, afecțiunile rinichilor, accidentul cardiovascular, osteoporoza, sunt doar câteva dintre problemele serioase de sănătate care sunt favorizate de consumul exagerat de sare!

De câtă sare avem nevoie cu adevarat?

O persoană adultă, activă, consumă in medie 3400 miligrame de sare pe zi! Cantitatea recomandată de medici este de mai puțin de 2300 mg/zi și chiar mai puțin de 1500 de mg/zi în cazul în care suferiți de afecțiuni cardiace! Ca să vă faceți o idee, 2300 mg de sare este echivalentul unei lingurițe cu vârf de sare!

În momentul în care o cantitate mare de sare pătrunde în vasele de sange, volumul sângelui se mărește, ceea ce conduce la hipertensiune, care obosește si afectează inima. De asemenea, alimentele bogate în sare nu sunt foarte bogate nutrițional, iar o astfel de dietă, de cele mai multe ori, nu include produse sănătoase și naturale-neprocesate, ceea ce afecteaza sănătatea în general pe termen lung.

Cele mai expuse persoane sunt cele a căror alimentație este bazată in majoritate din produse de fast-food, semipreparate, chips-uri, covrigei si alte produse procesate și ambalate, murături, măsline, brânză, pește conservat etc.

Așadar, primul lucru pe care îl puteți face pentru a reduce cantitatea de sare consumată, este să limitați consumul de produse procesate! Citiți cu atenție etichetele produselor pe care le cumparați.

Conținutul de sare este afișat pe eticheta tuturor produselor ambalate, alături de dozele zilnice recomandate (DRZ). De obicei, pe etichete veți găsi astfel de informații:

Fără sare sau fără sodiu: produsele cu aceată etichetă conțin mai puțin de 5 miligrame de sare per porție.
Conținut foarte redus de sare: aceste alimente conțin 35 miligrame de sare per porție.
Conținut mic de sare: aceste alimente conțin mai puțin de 5% din doza zilnică recomandată.
Conținut redus de sare: conțin mai puțin de 25% din doza zilnică recomandată.
Conținut ușor sărat: conțin mai puțin de 50% din doza zilnică recomandată.
Fără sare adaugată: în procesul de producție nu a fost adaugată sare, însă aceste alimente pot conține sodiu în mod natural!

Aveți grijă la mărimea porțiilor!

Etichetele alimentelor sunt de mare ajutor, însă dacă vom consuma mai multe porții este foarte posibil să depășim cantitatea de sare recomandată! Este foarte important să avem grijă și la mărimea porțiilor!

Alegeți alimente proaspete!

Medicii ne recomandă, pentru un stil de viață sănătos, să consumăm produse proaspete, în special fructe, legume, verdețuri. Și, de asemenea, să reducem consumul unor produse precum mezeluri, pizza, produse de fast food, semipreparate, produse de patiserie și panificație, care conțin cantitați mari de sare.

Este indicat să introduceți in alimentația zilnică pește proaspăt, carne slabă, fasole, mazăre, linte, supă de legume, bastonașe de legume proaspete din morcovi, ardei, etc.

Folosiți ierburi și condimente!

Pentru condimentarea mâncărurilor, folosiți condimente și alte mirodenii care nu conțin sare. De asemenea, și ceapa și usturoiul sunt de ajutor la aromarea mâncărurilor care conțin mai puțină sare.

Preparati acasa propriile gustari!

Produsele ambalate tip snack din comerț – chips-uri, covrigei, sărățele etc. – conțin cantități mari de sare. Acestea pot fi preparate cu ușurință și acasă, din ingrediente controlate. De exemplu, poti prepara acasa chips-uri de legume: cartofi, sfecla rosie, morcov, pastarnac etc.