Desi este folosita in mod intens in alimentatia obisnuita, faina rafinata de grau este, din foarte multe motive, profund nesanatoasa. In primul rand, dupa cum bine se stie, graul contine gluten, acesta fiind complet interzis celor care sufera de boala celiaca, dar dauneaza serios si numeroaselor persoane afectate de alergia la gluten. De asemenea, numeroase studii asociaza faina de grau cu o serie de boli grave, cum ar fi cancerul (pancreatic, la stomac, la colon, limfomul Hodgkin), anumite boli autoimune, diabetul, obezitatea, infertilitatea, migrenele, epilepsia, autismul, depresia, anxietatea, dementa, Alzheimer, Parkinson, schizofrenia, alergii grave si altele. In plus, faina de grau rafinata nu contine fibre si este lipsita, aproape in totalitate, de nutrienti, nefiind altceva decat o imensa bomba de calorii “goale”.
In consecinta, exista o multime de motive pentru a renunta definitiv sau macar pentru a reduce la minimum cantitatea de produse pe baza de faina alba, cu atat mai mult cu cat avem la dispozitie numeroase optiuni sanatoase si bogate din punct de vedere nutritiv cu care putem sa o inlocuim. Astfel, dupa nevoie si in functie de preferinte, poti alege dintre:
1. Faina de migdale reprezinta una dintre cele mai bune variante de inlocuire a fainii de grau, atat in ceea ce priveste gustul, cat si atunci cand tinem cont de proprietatile sale nutritive si curative. Faina de migdale contine o cantitate moderata de carbohidrati si este bogata in proteine si grasimi sanatoase. Pe de alta parte, nu contine gluten si are indice glicemic mic. In privinta beneficiilor aduse sanatatii, migdalele sunt recunoscute pentru rolul lor in mentinerea sanatatii inimii, in prevenirea cancerului, in reglarea glicemiei, in pierderea kilogramelor in plus si in cresterea nivelului de energie din corp. Faina de migdale se poate folosi atunci cand doresti sa dai preparatului tau o crusta crocanta si gustoasa sau in pregatirea unor deserturi delicioase. De asemenea, puteti folosi faina de migdale pentru a preparara paine, lipii, tortillas, paste, crackersi si pizza.
2. Faina de cocos este senzationala, de asemenea, si din punct de vedere al gustului, si din punct de vedere nutritional. De altfel, tot ce este produs din minunata nuca de cocos este de-a dreptul delicios, nu-i asa? Faina de cocos are o textura fina si o aroma placuta, fiind solutia ideala pentru prepararea deserturilor, sosurilor, supelor, preparatelor la cuptor sau smoothie-urilor. Aceasta este bogata in fibre, saraca in carbohidrati, are un indice glicemic mic si un continut caloric redus. De asemenea, nu contine gluten. Nuca de cocos este recunoscuta pentru numeroase beneficii printre care amintim efectul antibacterial, antiviral si antifungic (adjuvant al sistemului imunitar), stimularea metabolismul, pierderea kilogramelor in plus si acumularea de masa musculara, imbunatatirea digestiei, incetinirea eliberarii zaharului in sange, prevenirea oboselii, anemiei, ulcerului, inflamatiilor articulare si artritei.
3. Faina de castane este o optiune ce devine din ce in ce mai populara, in special odata cu descoperirea numeroaselor beneficii pe care le aduce consumul acestui minunat produs al naturii. Astfel, castanele au un puternic rol antioxidant, stimuleaza scaderea in greutate, ajuta la mentinerea starii de sanatate a inimii, ajuta digestia, intaresc dintii si sistemul osos, imbunatatesc sanatatea sistemului respirator, regleaza functionarea tiroidei, imbunatatesc functia cerebrala, ajuta sarcina si confera organismului energie. Faina de castane contine carbohidrati “buni”, fibre, vitamine si minerale. De asemenea, nu contine gluten. Aceasta are un gust delicios, usor dulceag, putand fi folosita fie singura, fie amestecata cu faina de migdale sau cu cea de cocos, in special pentru prepararea deserturilor.
4. Faina de naut este un tip de faina care castiga pe zi ce trece din ce in ce mai multa popularitate. Iar motivele sunt clare: nautul are un continut ridicat de proteine, dar si de fibre, minerale (calciu, magneziu, fier, potasiu, mangan, cupru, zinc, seleniu) si vitamine (B1, B6, B9), toate fiind foarte importante bunei functionari a organismului. Aceasta are un indice glicemic mic si nu contine gluten. Astfel, faina de naut contribuie la imbunatatirea digestiei, la buna sanatate a inimii, la stabilizarea nivelului de zahar in sange si la prevenirea diabetul, la pierderea kilogramelor in plus, la diminuarea inflamatiilor si la intarirea sistemului imunitar. Folosind faina de naut, poti prepara o multime de retete delicioase: clatite, lipii, falafel, paine, snack-uri, pizza si multe altele. De asemenea, este foarte eficienta pentru a ingrosa sosurile sau supele si pentru a conferi preparatelor o crusa aurie si crocanta.
5. Faina de orez este o optiune la care poti apela oricand cu incredere, in special atunci cand este vorba de varianta sa integrala, cu mult mai sanatoasa si mai bogata nutritiv. Astfel, printre beneficiile orezului brun se numara imbunatatirea digestiei, prevenirea acumularii kilogramelor in plus, continutul ridicat de antioxidanti, rolul in protejarea aparatului cardiovascular, intarirea sistemului osos, prevenirea cancerului de san, a diabetului si a pietrelor la vezica biliara. Orezul brun contine carbohidrati complecsi, acestia reprezenand combustibilul ideal pentru toate celulele organismului uman, inclusiv celula cerebrala, dar si proteina de buna calitate, aceasta fiind, conform studiilor, la fel de eficienta in ceea ce priveste cresterea musculara (si mult mai sanatoasa) ca proteina din zer. De asemenea, orezul integral contine fibre, mangan, magneziu, fosfor, cupru si potasiu, dar nu contine gluten. Faina de orez este foarte versatila, inlocuind cu succes faina de grau in foarte multe tipuri de preparate sarate sau dulci, inclusiv paine sau prajituri.
Acestea sunt cele 5 tipuri de faina fara gluten cu care te sfatuim sa inlocuiesti, cat mai des cu putinta, nesanatoasa faina rafinata de grau. Toate sunt sanatoase, bogate din punct de vedere nutritiv si foarte folositoare in bucatarie, fiind un ingredient extrem de important in preparea unei game numeroase de preparate.
Va invitam sa folositi, cu toata increderea, produsele pe care le puteti gasi in magazazinul nostru online. Iata recomandarile noastre de astazi:
Psssst… daca vrei sa te tinem la curent cu noile noastre articole sau retete nu uita sa te abonezi la newsletter-ul AlimenteSpeciale.ro, sau sa ne urmaresti pe pagina de Facebook pentru o sursa zilnica de inspiratie.
Multa sanatate si inspiratie in alegeri!
Echipa AlimenteSpeciale.ro