Vă amintiți când, în copilărie, părinții vă rugau să mâncați legumele și să beți apa din pahar?! Aceste sfaturi duceau la obiceiuri bune în familie, și mult mai important, la o nutriție corectă, care ajută la întărirea organismului. Mai ales în sezonul rece avem nevoie de o stare de sănătate bună, astfel încât să ținem la distanță cât mai mult gripele și răcelile.

Și, chiar dacă supa de pui, portocalele și ceaiul, se afla în topul preferințelor “bolnavilor”, există și alte alimente și suplimente la îndemâna tuturor care ne ajută să reducem simptomele de raceală.

Iată mai jos ce e recomandat să consumăm pentru întărirea imunității:

Vitamina D

Cunoscută ca “vitamina soarelui”, vitamina D este esentială pentru întărirea sistemului imunitar. Numeroase studii au arătat că persoanele care consumă zilnic doza recomandă de vitamina D au avut mai puține episoade de raceală, în comparație cu persoanele care nu au luat această vitamină și nici nu s-au expus suficient la soare :(.

Lumina soarelui ajută organismul să produca vitamina D, însă, în lunile de iarnă, când nu avem parte de suficientă expunere solară, este necesar să apelam la suplimentele alimentare.

Ghidurile de specialitate recomanda Doza Zilnică necesară de vitamina D este de 1000UI, însă aceasta poate varia de la individ la individa așa că cel mai indicat este să discutați cu medicul Dvs. înainte de a începe orice cură!

Ciuperci

În special ciupercile reishi sunt indicate pentru întarirea imunității. Aceste ciuperci asiatice conțin lectină și beta-glucan, substanțe care potențează activitatea celulelor albe. Adaugarea acestor ciuperci în supe sau mâncăruri de legume călite, este o metodă simplă de a îmbogați gustul preparatelor, dar și de a stimula imunitatea organismului.

Nuci

Similar fructelelor de mare, nucile conțin cantități impresionate de acizi grasi omega 3. Sunt însa bogate și în seleniu și vitamina E, nutrienți care îmbunătățesc activitatea celulelor albe și stimulează sistemul imunitar.

Usturoi

Numeroase studii au arătat faptul că usturoiul reduce simptomele răcelilor și îmbunătățește activitatea celulelor sistemului imuntiar. Nu numai că usturoiul oferă aromă inconfundabilă preparatelor culinare, dar și previne îmbolnavirile, păstreaza în cote normale tensiunea arterială și reduce colesterolul! Așadar, usturoiul este un aliment – minune în orice dieta!

Vitamina C

Sunt binecunoscute beneficiile pentru sănătate ale vitaminei C, însă aceasta este foarte eficientă și în întărirea sistemului imunitar și în reducerea simptomelor și duratei răcelilor.

Vitamina C poate fi procurata atat din suplimente alimentare, cat si din surse naturale, mult mai eficiente: kiwi, portocale, lamai, ardei, capsuni!