Vitamina D este esențială pentru organism. Creșterea și dezvoltarea corpului depind de cantitatea de vitamină pe care o obținem zilnic, iar funcționarea întregului organism este influențat de aceasta.
Ce face vitamina D?
Vitamina D are efecte asupra creșterii, dezvoltării și menținerii unui organism sănătos încă de la naștere. Mușchii au nevoie pentru a se mișca, nervii pentru a transmite mesaje între creier și diferite părți ale corpului, iar sistemul imunitar are nevoie pentru a lupta împotriva microbilor (bacteriilor și virușilor).
Mai mult, Vitamina D este bine cunoscută pentru capacitatea sa de a stimula absorbția calciului, esențial pentru oase puternice, o inimă puternică și mușchi sănătoși.
Deficitul de vitamina D poate duce la rahitism la copii și osteomalacie la adulți. Ambele boli se caracterizează prin înmuierea oaselor craniului, strâmbarea picioarelor, curbura accentuată a coloanei vertebrale și umflarea articulațiilor. Acestea sunt boli relativ rar întâlnite în țările dezvoltate.
Studii mai recente leagă, de asemenea, nivelurile scăzute de vitamina D de bolile tiroidiene și cancer, acordând o importanță și mai mare prezenței vitaminei D pentru sănătatea noastră.
Ce este vitamina D?
Vitamina D este o vitamina liposolubila. Cu toate acestea, mulți experți consideră că este mai mult un hormon decât o vitamină. Acest lucru se datorează faptului că organismul uman a fost conceput să producă vitamina D ca răspuns la doar câteva minute de expunere neprotejată la lumina soarelui, în special la razele UVB.
De unde vine vitamina D?
Pe lângă expunerea la soare, vitamina D este disponibilă în anumite alimente și în suplimente alimentare.
Există două tipuri de vitamina D: vitamina D3 și vitamina D2, ambele trebuiesc transformate în ficat și rinichi în forma activă pentru a fi utile organismului. Vitamina D3, provenită din suplimente sau alimente, este același tip ca cea produsă în organism ca răspuns la expunerea la soare. Studiile au arătat că vitamina D3 este cea mai ușor utilizată formă de vitamina D în organism.
Câtă vitamina D3 ar trebui să consumăm/luăm?
Vitamina D este măsurată în unități internaționale (UI) și este eficientă în cantități mici. Suplimentele de vitamina D3 sunt de obicei din lanolină și extract de ulei de ficat de cod și tratează eficient deficitul de vitamina D.
Doza zilnică recomandată de Vitamina D3 poate varia ușor, în funcție de organizația care face recomandările. Unii specialiștii în studiul Vitaminei D recomandă minim 1.000 UI/zi pentru copii și 5.000 UI/zi pentru adulți, cantitate care depășește majoritatea compoziției multivitaminelor.
De cât soare am nevoie pentru Vitamina D?
Importanța vitaminei D provenită din expunerea adecvată la soare este că va furniza, de obicei, mai mult de 10.000 UI/zi, astfel încât suplimentarea ar putea să nu mai fie necesară. Este important de reținut că timpul de expunere directă, neprotejată la soare, necesară pentru a produce cantități adecvate de vitamina D este de obicei de câteva minute (aproximativ 10-20 min), cu mult înainte ca pielea să înceapă să devină roz. Peste acest interval nu uitați să vă protejați pielea când sunteți la soare!
Importanța vitaminei D în expunerea la UVB
– Unghiul soarelui. Dacă umbra corpului Dvs este mai lungă decât înălțimea, nu produci multă vitamina D.
– Ora din zi. Expunerea la soare între orele10:00 și 12:00 este cea mai bună pentru producția de vitamina D.
– Tip de piele. Sinteza vitaminei D are loc mai rapid la persoanele cu tipuri de piele mai deschise. Pielea foarte deschisă are nevoie doar de aproximativ 15 minute de expunere la soare, iar cele cu pielea închisă la culoare vor avea nevoie de expunere de până la 6 ori mai mult, deoarece pielea mai închisă la culoare permite mai puține UV.
– Latitudine. Dacă locuiți la latitudine de la 0° la 35° nord sau sud, este posibilă producerea de vitamina D pe tot parcursul anului. Pe măsură ce latitudinea crește, producția de vitamina D scade.
– Cantitatea de piele expusă. Cel puțin 40% din întreaga suprafață a pielii ar trebui să fie expusă pentru o producție optimă de vitamina D. Trunchiul produce cel mai mult, picioare și brațele, mâinile și fața foarte puțin sau deloc.
– Vârstă. Persoanele cu vârsta peste 60 de ani și sub 20 de ani pot lua de până la patru ori mai mult timp pentru a sintetiza vitamina D.
– Cremă de protecție solară. Până la 95% din producția de vitamina D poate fi blocată de un SPF de până la opt.
– Altitudine. Mai mult UVB este filtrat din atmosfera de pe plajă, spre deosebire de un vârf de munte.
– Fiind în spatele geamului. Sticla blochează toate razele UVB.