Desi aparent putem crede ca in timpul verii necesarul de vitamine si minerale este asigurat cu usurinta de abundenta de fructe si legume de sezon, in realitate cei mai multi oameni au dificultati in a-si asigura aceste nevoi numai din hrana, fiind astfel indicat sa se dea importanta acestui aspect si sa se suplimenteze. Iar motivele pentru care de foarte multe ori alimentatia se dovedeste a fi insuficienta sunt fie o dieta insuficient diversificata, fie anumite cauze care impiedica organismul sa asimileze suficienti nutrienti din hrana consumata.

De asemenea, din pacate, multe din fructele si legumele existente astazi pe piata sunt mult mai saracacioase din punct de vedere nutritional decat arata cifrele de referinta. Si mai exista un motiv: pe timpul verii se pierd din cauza transpiratie foarte multe minerale, care trebuie să fie in mod obligatoriu completate. Iar din cauza acestor cauze, singura solutie ramane, cum am zis si mai devreme, folosirea unor suplimente. Si pentru ca ne aflam in plina vara, iar anotimpul cald presupune o serie de cerinte nutritionale speciale, vom trece astazi in revista vitaminele si mineralele de care ai neaparata nevoie in aceasta perioada:

  1. Magneziul este al patrulea mineral ca pondere in corpul uman, fiind foarte important pentru bunul mers al organismului. Mai exact, magneziul este implicat in peste 600 de reactii la nivelul corpului, printre care crearea de energie (ajuta la convertirea hranei in energie), formarea de proteine din aminoacizi, activitatea musculara (contractia si relaxarea muschilor) si echilibrarea sistemului nervos. Deoarece vara oamenii tind a fi mai activi si fac mai multa miscare, asigurarea unei doze adecvate de magneziu este extrem de importanta. Din pacate, conform studiilor, jumatate din populatie este deficienta in magneziu, fiind recomandata suplimentarea.
  2. Vitamina A are un rol esential pe tot parcursul anului, fiind unul dintre micronutrientii esentiali pentru organism. Cu toate acestea, pe parcursul verii este indicat sa acordam o atentie deosebita acestei vitamine, care are proprietatea de a contribui in repararea pielii afectate de expunerea la soare, precum si de a preveni cancerul de piele. Este important de stiut ca adevarata vitamina A este retinolul, care se gaseste doar in anumite alimente de origine animala. In schimb, beta-carotenul, care se gaseste in plante cum ar fi morcovii sau cartofii dulci, este doar un precursor al retinolului, care poate fi convertit de organism in vitamina A. Din pacate, acesta rata de conversie variaza de la un individ la altul, in multe cazuri acesta fiind absolut ineficienta. Nu este indicat sa fie depasita doza zilnica recomandata, supradozajul putand cauza probleme de sanatate.
  3. Vitamina C este un antihistaminic natural si antiinflamator care poate fi gasit in special in lamai, portocale si grapefruit. Aceste fructe citrice contin de asemenea bioflavonoide, care actioneaza impreuna cu vitamina C pentru a produce un rezultat mai puternic, datorita proprietatilor lor antioxidante. Vitamina C este o vitamina solubila in apa. Astfel, aceasta nu este depozitata in organism, fiind nevoie de un aport zilnic. Vitamina C este esentiala in producerea de colagen, care este necesar pentru o piele sanatoasa si tanara si pentru accelerarea procesului de vindecare a ranilor. Vitamina C poate, de asemenea, ajuta la protejarea impotriva razelor UV si este importanta in reglarea nivelului de zahar din sange.
  4. Vitamina E, la fel ca toate vitaminele antioxidante (A, C si E), este vitala pentru a proteja celulele de deteriorarea cauzata de radicalii liberi. Acest lucru este deosebit de important in lunile de vara, cand soarele este cel mai puternic. Vitamina E este importanta pentru o piele sanatoasa, pentru ochi si pentru sistemul imunitar. Nucile, semintele si uleiul de masline sunt surse importante de vitamina E.
  5. Zincul este un mineral cunoscut pentru efectul sau antialergic. Acesta ajuta la echilibrarea nivelurilor de histamina. De asemenea, zincul este important pentru dobandirea si mentinerea unui sistem imunitar puternic. Functioneaza pentru vindecarea ranilor si pentru crearea de celule complet noi. Zincul este, de asemenea, necesar pentru a ajuta la absorbtia de vitamina C de catre organism.
  6. Vitamina D este un micronutrient pe care vara il putem procura cu usurinta doar datorita expunerii la soare, dar in cazul in care, dintr-un motiv sau altul, aceasta expunere nu dureaza cel putin 15 minute in fiecare zi va fi nevoie de suplimentare. Functia vitaminei D3 este absorbtia si fixarea in organism a calciului si fosforului, mineralele cu cea mai mare raspandire in corpul uman. De altfel, calciul si fosforul sunt principalii actori in dezvoltarea si mentinerea sistemului osos puternic si sanatos. Deficitul de vitamina D este asociat de studii cu cancerul si bolile cardiovasculare.
  7. Vitaminele complexului B sunt necesare pentru functionarea normala a sistemului nervos si pot reprezenta un foarte important factor in mentinerea sanatatii acestuia. Solubilitatea in apa a vitaminelor complexe B inseamna ca orice exces este excretat si nu este stocat; prin urmare, ele trebuie inlocuite in mod continuu. Pierderile de vitamine ale complexului B din cauza excesului de transpiratie sau a expunerii la caldura ar putea duce la probleme fizice si neurologice.

In incheiere, asa cum procedam de fiecare data, vei gasi in cele ce urmeaza cateva recomandari de produse care, cu siguranta, va vor incanta prin calitatea deosebita. Iata care sunt aceste recomandari:

Pachet Ester-C 500mg 50cps + Magnesium cu B6 100 tablete GRATIS

B-50 Complex x 50cps Solgar

Zinc Picolinate 22mg x 100 tab. Solgar

Vitamina A 5000IU x 100 tablete Solgar

Vitamin E 400ui x 50 caps. Solgar

Vitamin D3 600 IU x 60s veg.caps Solgar

Psssst… daca vrei sa te tinem la curent cu noile noastre articole sau retete nu uita sa te abonezi la newsletter-ul AlimenteSpeciale.ro, sau sa ne urmaresti pe pagina de Facebook pentru o sursa zilnica de inspiratie.

Multa sanatate si inspiratie in alegeri!

Echipa AlimenteSpeciale.ro