In mod traditional, otetul a fost folosit drept conservant sau substanta acida pentru gatit. De asemenea, inca de acum 2500 de ani, parintele medicinii, Hipocrat, folosea otet pentru tratarea mai multor afectiuni. Otetul se obtine prin fermentarea zaharurilor de catre anumite microorganisme pana la obtinerea acidului acetic. Practic, otetul are in componenta intre 5 si 20% acid acetic, apa si alte substante, cum ar fi vitamine, minerale sau aminoacizi.
Acesta poate fi preparat din fructe, orez, nuca de cocos sau alte produse cu un continut mare de zahar. Cel mai popular otet din lumea occidentala este cel de mere (sau de vin/ cidru de mere), iar in Asia cel de orez. De asemenea, pentru salate este extrem de apreciat aceto balsamico, versiune de otet originara din Italia, sau cel din nuca de cocos, al carui gust fin si aromat castiga, pe zi ce trece, din ce in ce mai multi consumatori fideli.
Indiferent despre ce varianta de otet ar fi vorba, exista un lucru in comun: valoarea deosebita a acestui produs, atat in ceea ce priveste beneficiile aduse sanatatii, cat si numeroasele utilizari din punct de vedere cosmetic sau casnic. Astfel, in ceea ce priveste sanatatea, consumul de otet are urmatoarele beneficii:
- Otetul contine antioxidanti. Otetul reprezinta o sursa bogata de polifenoli, care sunt antioxidanti ce lupta impotriva stresului oxidativ;
- Otetul ajuta in reglarea nivelului de zahar din sange. Studiile arata ca otetul imbunatateste sensibilitatea la insulina cu 34% la pacientii cu rezistenta la insulina si cu 19% la diabetici (1). De asemenea, intr-un alt studiu, adaugarea de otet la o masa cu indice glicemic mare reduce in mod semnificativ nivelul zaharului din sange masurat dupa acea masa (2);
- Otetul contribuie la eliminare kilogramelor in plus. Un studiu efectuat pe pacienti obezi a aratat ca otetul conduce la scaderea in greutate, eliminarea de tesut adipos si scaderea nivelului trigliceridelor din sange (3);
- Otetul reduce colesterolul LDL. S-a constatat ca un antioxidat continut in otet, acidul clorogenic, poate preveni oxidarea particulelor de colesterol LDL si, in consecinta, determina scaderea nivelului acestuia (4);
- Otetul poate preveni cancerul si dezvoltarea celulelor canceroase. Mai multe studii au aratat rezultate bune ale consumului de otet in ceea ce priveste dezvoltarea cancerului, fiind vorba de cancerul esofagian (5), de leucemie (6), de cancerul de colon (7);
- Otetul imbunatateste sanatatea inimii. Conform studiilor, consumul de otet (de 5-6 ori pe saptamana) reduce semnificativ riscul aparitiei episoadelor cardiace ischemice fatale. De asemenea, s-a constatat că otetul ajuta la reducerea tensiunii arteriale (8);
- Otetul are efect antimicrobial si previne infectiile. Acesta poate fi folosit cu succes in tratarea otitelor, in dezinfectarea ranilor, in tratarea candidei etc.;
- Otetul ajuta la reducerea arsurilor in piept si a refluxului gastroesofagian. Acesta mărește aciditatea din stomac, lucru care imbunatateste digestia si reduce refluxul gastroesofagian si arsurile in piept (9);
- Otetul previne formarea pietrelor la rinichi si aparitia infectiilor urinare. Otetul alcalinizeaza urina, prevenind formarea pietrelor, dar si dizolvarea celor deja formate (10).
De asemenea, otetul are o multime de intrebuintari extrem de folositoare in curatarea casei sau in ingrijirea personala:
- In amestec cu apa, otetul este un foarte eficient inlocuitor al detergentilor plini de chimicale toxice. Puteti, astfel, folosi aceasta combinatie pentru a spala vase, obiecte sanitare, gresia, faianta sau obiecte de uz caznic;
- Otetul poate fi folosit pentru a-ti face parul stralucitor. Amesteca o jumatate de lingura de otet cu o cana cu apa si clateste parul cu acest amestec, dupa samponare;
- Otetul este un bun remediu impotriva matretii. Se amesteca otet si apa in parti egale, se aplica pe par, se infasoara capul intr-un prosop, se asteapta de la 15 minute la o ora, iar apoi se spala parul ca de obicei;
- Otetul regleaza pH-ul pielii. Dilueaza-l cu doua parti de apa si aplica amestecul cu un tampon de bumbac pe toata suprafata pielii, ca tonic;
- Indeparteaza petele de pe dinti. Se foloseste nediluat, stergandu-se dintii cu un tampon inmuiat in otet;
- Amelioreaza arsurile solare. Toarna o cana de otet in cada plina cu apa. Stai cel putin 10 minute, efectul fiind calmarea pielii;
- Poate fi folosit ca aftershave natural. Se amesteca cu apa in parti egale si se aplica pe fata, imediat dupa barbierit;
- Otetul este o foarte buna solutie de masaj. Se foloseste in special pentru maini si picioare, avand efectul de a elimina oboseala si starea de tensiune;
- Elimina puricii de pe animalele de companie. Se amesteca o parte de otet cu o parte de apa; apoi, se pulverizeaza din abundenta si se freaca temeinic.
Acestea sunt doar o parte dintre beneficiile pe care ni le aduce folosirea otetului, atat in bucatarie, cat si in ingrijirea personala sau in curatarea casei. Pentru ca este limpede ca, asa cum este valabil in cazul celor mai multe ingrediente, folosirea unui produs de calitate este esențială, vă vom recomanda, ca de obicei, o serie de sortimente pe care le-am selectat cu grija si pe care le oferim, cu toata increderea, in magazinul nostru online. Iata care sunt acestea:
Psssst… daca vrei sa te tinem la curent cu noile noastre articole sau retete nu uita sa te abonezi la newsletter-ul AlimenteSpeciale.ro, sau sa ne urmaresti pe pagina de Facebook pentru o sursa zilnica de inspiratie.
Multa sanatate si inspiratie in alegeri!
Echipa AlimenteSpeciale.ro
Referințe:
(1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14694010/
(2) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16321601/
(3) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19661687
(4) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8068036
(5) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12875624/
(6) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15630260/
(7) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15489210/
(8) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10232627/
(9) http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/1750-3841.12434/full