Nu este niciun secret si nici macar o noutate faptul ca uleiul de masline este un aliment foarte sanatos si necesar organismului nostru. Iar acest lucru este confirmat de foarte multe studii realizate recent. De aceea, consideram ca este de un real folos sa dezvoltam putin, pe puncte, care sunt beneficiile pe care ni le aduce sanatatii consumul frecvent de ulei de masline, conform studiilor stiintifice de ultima ora:
- Protejeaza inima, fiind foarte eficient in prevenirea bolilor cardiovasculare.
Este bine cunoscut faptul ca bolile cardiovasculare reprezinta cauza principala a deceselor pe planeta (1). Pe de alta parte, studiile observationale au concluzionat ca in bazinul Marii Mediteraneene afectiunile aparatului cardiovascular sunt mult mai rare. In consecinta, pentru a se determina motivele pentru care aceste boli au o incidenta scazuta in aceasta zona, s-au realizat cercetari aprofundate, una dintre concluzii fiind ca uleiul de masline are un rol important in protejarea aparatului cardiovascular (2). Mai exact, s-a descoperit ca uleiul de masline reduce inflamatiile, impiedica oxidarea colesterolului LDL, imbunatateste functionalitatea vaselor de sange si poate preveni formarea de cheaguri de sange (3, 4, 5, 6, 7, 8). De asemenea, consumul de ulei de masline reduce tensiunea arteriala, unul dintre studiile realizate aratand ca acesta are ca efect micsorarea la jumatate a dozelor de medicamente necesare hipertensivilor (9, 10, 11).
- Are efect anticancerigen.
Conform unui studiu publicat in 2004 in Jurnalul European de Prevenire a Cancerului, maslinele si uleiul de masline contin din abundenta antioxidanti (12). De altfel, acestea sunt unele dintre alimentele cele mai bogate in antioxidanti. Maslinele (in special cele care nu au fost supuse prelucrarii la temperaturi inalte) contin acteoside, hidroxitrosol, tirozol si acizi fenilpropionici. Atat masline, cat si uleiul de masline contin cantitati importante din alti compusi considerati a fi agenti anticancer (de exemplu, scualen si terpenoizi), precum si acidul oleiclipidic rezistent la peroxidare. Cercetatorii considera ca este foarte posibil ca prin consumul ridicat de ulei de masline in sudul Europei sa se contribuie la efectele benefice in ceea ce priveste prevenirea cancerului.
- Are un rol pozitiv in prevenirea si tinerea sub control a diabetului.
Mai multe studii au aratat ca uleiul de masline are un efect benefic asupra nivelului de zahar din sange si a sensibilitatii la insulina (13, 14, 15). De asemenea, s-a descoperit ca prin adoptarea unei diete mediteraneene bogate in ulei de masline se reduce riscul de a dezvolta diabet de tip 2 cu peste 40%.
- Stimuleaza eliminarea kilogramelor in plus.
Cercetatorii de la Spitalul Universitar din Basel (Elvetia) au descoperit ca persoanele care au adoptat o dieta bogata in grasimi au pierdut mai multe kilograme decat cele care au adoptat o dieta cu continut scazut de grasimi. Nu au existat diferente in ceea ce priveste valorile tensiunii arteriale intre cele doua grupuri, dar valorile trigliceridelor si a colesterorului HDL au scazut la indivizii care au adoptat dieta bogata in grasimi (16). De asemenea, un studiu realizat in 2002 si publicat in Women’s Health Journal a concluzionat ca o dieta imbogatita cu ulei de masline a adus o pierdere in greutate mai mare decat o dieta cu continut scazut de grasimi (17).
- Amelioreaza simptomele poliartritei reumatoide.
Poliartrita reumatoida este o boala autoimuna caracterizata prin deformarea articulatiilor si prin dureri la nivelul acestora. Conform studiilor, suplimentarea cu ulei de masline pare sa imbunatateasca markerii inflamatorii si sa reduca stresul oxidativ la persoanele cu artrita reumatoida (18, 19). Intr-un studiu, uleiul de masline, impreuna cu o sursa de acizi grasi de tip Omega 3, a redus semnificativ durerea si rigiditatea la persoanele cu poliartrita reumatoida (20).
- Imbunatateste functia cerebrala.
Ca si alte surse de grasimi sanatoase, uleiul de masline este considerat un aliment foarte important pentru creier, avand rolul de a imbunatati puterea de concentrare si memoria. Uleiul de masline ajuta la reducerea declinului cognitiv legat de inaintarea in varsta, deoarece protejeaza impotriva inflamatiei, a stresului oxidativ si a ADDL-urilor, proteine toxice pentru creier care pot declansa dementa sau boala Alzheimer. De asemenea, un studiu realizat de Universitatea din Las Palmas din Spania a aratat faptul ca grasimile sanatoase au un efect pozitiv in ceea ce priveste riscul imbolnavirii de depresie (21).
- Amelioreaza sanatatea si aspectul pielii.
Dietele bogate in surse sanatoase de grasimi pot ajuta la contracararea efectelor negative pe care le are asupra pielii expunerea la toxine, la radicalii liberi, la raze UV si la alimente alergene. Fiind o sursa buna de vitamina E si alti antioxidanti, uleiul de masline ajuta, de asemenea, la hidratarea pielii, la grabirea vindecarii ranilor si la combaterea infectiilor sau dezechilibrelor hormonale care pot duce la acnee, eczema si alte afectiuni ale pielii.
Acestea sunt cele 7 beneficii ale uleiului de masline pe care am dorit sa le amintim astazi si, desi exista in mod evident si altele, credem ca am adus suficiente argumente pentru a te convinge sa incluzi acest aliment in dieta ta zilnica. Exista, insa, un aspect de care este foarte important sa tii seama: nu tot uleiul de masline din comert este benefic si veritabil, existand riscul sa achizitionezi un produs de proasta calitate sau chiar falsificat, foarte daunator sanatatii.
Astfel, ne-am gandit sa nu incheiem pana nu mentionam si care sunt lucrurile de care e bine sa tii cont atunci cand cumperi ulei de masline:
- Alege un ulei de masline extra virgin, presat la rece;
- Evita sortimentele ieftine. Cu siguranta, acestea nu sunt veritabile, in locul uleiului de masline regasindu-se un ulei toxic, de genul celui de rapita, la care a fost adaugata doar aroma specifica maslinelor;
- Cauta pe eticheta sigla (sigiliul) unuia dintre organismele care pot certifica faptul ca uleiul de masline este veritabil, cum ar fi International Olive Oil Council (IOC);
- Cumpara doar uleiul care este vandut in recipiente de sticla inchise la culoare, aceasta protejand acizii grasi impotriva deteriorarii pe care o poate produce lumina;
- Cauta pe eticheta data la care au fost recoltate maslinele, alegand un ulei produs din masline care au fost culese cat mai recent (cel mult 2 ani);
- Testeaza uleiul, punand sticla in frigider; daca este veritabil, uleiul se va solidifica intr-un timp destul de scurt. Desi aceasta metoda nu este 100% concludenta, este totusi cel mai simplu si graitor test pe care il putem face noi insine acasa.
Daca te hotarasti sa folosesti un ulei extra virgin veritabil, de calitate superioara, noi iti recomandam sortimentele pe care le-am selectat cu grija si pe care le oferim, cu toata increderea, in magazinul nostru online. Iata care sunt acestea:
Psssst… daca vrei sa te tinem la curent cu noile noastre articole sau retete nu uita sa te abonezi la newsletter-ul AlimenteSpeciale.ro, sau sa ne urmaresti pe pagina de Facebook pentru o sursa zilnica de inspiratie.
Multa sanatate si inspiratie in alegeri!
Echipa AlimenteSpeciale.ro
(1) http://www.who.int/en/news-room/fact-sheets/detail/the-top-10-causes-of-death
(2) https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1043661807000333
(3) http://europepmc.org/abstract/MED/11410071
(4) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8517637
(5) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16286173
(6) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22914255
(7) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/13129466
(8) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12669681
(9) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15447913
(10) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15380903
(11) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10737284
(12) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15554560
(13) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19531025
(14) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16818923
(15) http://care.diabetesjournals.org/content/34/1/14.full
(16) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16476868
(17) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20545561
(18) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2363736
(19) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24528339
1 comentariu