Theobroma cacao, care se traduce prin “hrana zeilor”, este acea minune a naturii care ne ofera ocazia de a ne bucura de una dintre cele mai mari delicatese de pe fata pamantului: ciocolata. Originar din zona amazoniana, arborele de cacao creste in zonele tropicale ale Americii Centrale, Americii de Sud, Africii si Asiei, fructul acestuia continand intre 20 si 40 de seminte de cacao. Pentru rafinarea aromei, boabele de cacao sunt fermentate, putand fi apoi folosite in diverse feluri: se poate extrage untul, se produc “penitele” (un fel de fulgi de cacao rezultati in urma taierii boabelor) si se macina pudra.
Cu cat procesul de prelucrare este mai simplu si mai natural, fara folosirea temperaturilor inalte sau a altor substante, cu atat ingredientele isi pastreaza intacte proprietatile benefice sanatatii. De asemenea, este bine de stiut ca boabele organice sunt cu mult mai sanatoase si mai bogate in nutrienti. De ce am ales sa facem aceasta introducere si sa mentionam toate aceste aspecte? Pentru ca inainte de a vorbi despre beneficiile de-a dreptul extraordinare ale acestui produs, este important sa stim exact care sunt factorii care influenteaza calitatea si continutul nutritiv al acestor ingrediente. Mai exact, are ciocolata pe care o alegi de pe rafturile magazinelor toate calitatile nutritionale ale boabelor naturale, fermentate in mod traditional si neprocesate la temperaturi inalte? Sau macar o parte semnificativa dintre aceste calitati? Sau aproape toate beneficiile sale au fost pierdute din cauza procesului de cultivare si mai ales a celui de prelucrare si preparare? Contine zahar rafinat sau alte substante toxice? Sau are un continut de cacao cat mai aproape de 100%?
In masura in care alegem o ciocolata (cacao) care indeplineste conditiile mentionate mai devreme, putem beneficia de pe urma unor proprietati extrem de valoroase si folositoare organismului. Astfel, boabele de cacao sunt foarte bogate in minerale, cum ar fi fier (cea mai bogata sursa vegetala de fier), magneziu, calciu (mai bogat in calciu decat laptele de vaca), fosfor, cupru si mangan. De asemenea, cacaoa este o sursa buna de seleniu, potasiu si zinc, precum si de carbohidrati, proteine si fibre. Untul de cacao contine o serie de grasimi sanatoase, cum ar fi acidul oleic, acidul stearic si acidul palmitic. Cacaoa prezinta proprietati anti-inflamatorii, anti-cancerigene, anti-alergice si antioxidante (contine de 40 de ori mai multi antioxidanti decat afinele), care fac din acest produs unul extrem de benefic pentru mai multe afectiuni (1). Iata, mai precis, despre ce este vorba:
- Cacaoa este bogata in flavonoide care ajuta la scaderea tensiunii arteriale (2) si la imbunatatirea elasticitatii vaselor de sange. Studiile efectuate au aratat schimbari pozitive in tensiunea arteriala sistolica si diastolica ca urmare a consumului de produse pe baza de cacao in locul ceaiului negru si verde (3). Aceste schimbari favorabile sunt atribuite prezentei antioxidantilor care stimuleaza producerea de oxid nitric, acesta ajutand la mentinerea unui sistem circulator sanatos.
- Studiile au aratat ca prin consumul de cacao se exercita efecte benefice asupra sanatatii cardiovasculare (4). Aceasta este bogata in flavonoide (procianidina, catechina si epicatecina), care au proprietati antioxidante si ajuta la protejarea impotriva deteriorarii celulelor, intarind inima. De asemenea, cacaoa ajuta la prevenirea formarii cheagurilor de sange, care pot conduce la accident vascular cerebral sau embolie pulmonara. Toate aceste efecte ajuta la prevenirea proliferarii diferitelor afectiuni medicale precum ateroscleroza si tromboza, care sunt unele dintre principalele cauze ale bolilor cardiovasculare grave.
- Oamenii de stiinta considera ca flavanolul din cacao ajuta la mentinerea unui creier sanatos. (5) Aceste beneficii neuroprotectoare ar putea avea efecte favorabile asupra functiilor de invatare si memorie. Cercetarile arata ca prin consumul de cacao se sporeste circulatia sangelui in creier si se stimuleaza vindecarea tulburarilor vasculare.
- Conform studiilor, cacaoa are efecte hipoglicemice si hipocolesterolemice, atat asupra nivelurilor de glucoza, cat si asupra colesterolului (6). O dieta care contine cacao conduce la reducerea trigliceridelor, a colesterolului LDL si a nivelului de glucoza. De asemenea, s-a constatat o crestere notabila a nivelurilor de colesterol HDL sanatos la subiectii testati. Consumul de cacao s-a dovedit a fi eficient in imbunatatirea rezistentei la insulina si a metabolizarii glucozei (7).
- Consumul de cacao are efecte benefice in inhibarea cresterii celulelor canceroase fara a afecta cresterea celulelor normale sanatoase. Studiile au furnizat dovezi privind efectele chemopreventive si antiproliferante exercitate de flavonolii si procianidinele din cacao (8). Aceste efecte s-au dovedit extrem de valoroase in tratamentul diferitelor tipuri de cancer, inclusiv cancerul de colon si cancerul de prostata.
- Consumul de cacao are efecte antidepresive (9). Studiile au aratat ca flavonolii ajuta la imbunatatirea starii de spirit, in lupta contra depresiei si la imbunatatirea activitati cognitive in timpul efortului mental intens. Prezenta feniletilaminei neurochimice contribuie, de asemenea, la imbunatatirea sentimentului de multumire si la aparitia efectelor afrodisiace.
- Prezenta flavonolilor (epicatechina si catechina) in cacao conduce la efecte benefice in tratarea bolilor neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer. Cercetarile sugereaza ca aceste fitochimicale au calitati sinergice, care ajuta la reducerea stresului oxidativ asupra celulelor nervoase. Acest lucru ajuta la prevenirea leziunilor celulare neuronale si exercita un efect protector asupra membranei celulare impotriva citotoxicitatii. (10)
- Studiile au demonstrat ca prin consumul de cacao se exercita efecte terapeutice in tratarea constipatiei cronice si a afectiunilor intestinale. Conform unui studiu, consumul de cacao a condus la un tranzit intestinal mai rapid (11). Un alt studiu a aratat, de asemenea, ca un consum regulat de cacao incurajeaza o mai buna functionare a digestiei si o consistenta mai usoara a scaunului fara a induce alte efecte secundare, cum ar fi disconfortul gastro-intestinal sau durerea abdominala (12).
- Cacaoa are rol in mentinerea sanatatii optime a pielii. Cercetarile sugereaza ca prin consumul de cacao se imbunatateste elasticitatea, nivelul de hidratare si densitatea pielii (13). De asemena, s-a constatat ca epicatechina prezenta in cacao are efect de stimulare a fluxului sangvin in tesuturile dermice.
- Cacao s-a dovedit a exercita efecte pozitive asupra persoanelor care sufera de oboseala cronica. Acest efect este atribuit eliberarii neurotransmitatorilor, cum ar fi serotonina, anandamida si feniletilamina, care exercita efecte protectoare in ceea ce priveste stresul oxidativ asupra celulelor (14).
Asa cum atrageam atentia si la inceputul articolului, pentru a beneficia de toate proprietatile nutritive si vindecatoare ale boabelor de cacao, este obligatoriu sa consumam produse de cea mai buna calitate, preparate in mod traditional, natural si corect. Astfel, asa cum am facut de fiecare data, veti gasi in cele ce urmeaza cateva recomandari de produse care, cu siguranta, va vor incanta atat prin gust, cat si prin efectele benefice asupra sanatatii. Iata care sunt aceste recomandari:
Psssst… daca vrei sa te tinem la curent cu noile noastre articole sau retete nu uita sa te abonezi la newsletter-ul AlimenteSpeciale.ro, sau sa ne urmaresti pe pagina de Facebook pentru o sursa zilnica de inspiratie.
Multa sanatate si inspiratie in alegeri!
Echipa AlimenteSpeciale.ro
Referinte stiintifice:
(1) https://www.liebertpub.com/doi/abs/10.1089/ars.2010.3697
(2) http://ajcn.nutrition.org/content/95/6/1365.abstract
(3) https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/article-abstract/412211
(4) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12589329
(5) http://www.medsci.org/press/cocoa.html
(6) https://dx.doi.org/10.1016/j.jep.2004.12.018
(7) http://ajcn.nutrition.org/content/81/3/541.full
(8) https://dx.doi.org/10.1016/S0304-3835(01)00731-5
(9) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19942640
(10) http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf048989m
(11) http://pediatrics.aappublications.org/content/118/3/e641.short
(13) http://jn.nutrition.org/content/136/6/1565.short
(14) http://www.endocrine-abstracts.org/ea/0012/ea0012P68.htm