Faptul ca anumite categorii de grasimi sunt nu numai sanatoase, ci si absolut indispensabile bunei functionari a organismului este un lucru admis si sustinut de cele mai serioase studii stiintifice si de catre cei mai prestigiosi specialisti ai momentului. De altfel, pana si grasimile de origine animala (saturate, colesterol-ul) s-au dovedit a fi total inofensive si chiar extrem de necesare pentru un organism sanatos, teoriile vechi, care sustineau ca aceste grasimi sunt daunatoare, fiind in zilele noastre infirmate in totalitate.

Insa, cu toate ca dietele foarte bogate in grasimi capata pe zi ce trece o popularitate din ce in ce mai mare, este bine de stiut ca nu toate grasimile sunt egale. Mai exact, nu toate sunt sanatoase. Astfel, fara a intra in foarte mult in detalii, este important sa ne ferim de toate uleiurile vegetale industriale, puternic procesate; de asemenea, grasimile hidrogenate, trans, cum ar fi margarina, sunt deosebit de nocive sanatatii. Toate aceste uleiuri si grasimi au un raport intre acizii grasi de tip Omega 3 si cei de tip Omega 6 foarte dezechilibrat, facand ca efectul acestora asupra organismului sa fie extrem de inflamatoriu (inflamatia cronica este numitorul comun al tuturor bolilor cronice, inclusiv cancerul).

Pe de alta parte, exista categoria grasimilor sanatoase, pe care specialistii le recomanda a fi consumate zilnic si la discretie. Dintre acestea, am ales astazi 5 uleiuri si grasimi, atat de origine vegetala, cat si animala, care ofera cele mai multe beneficii sanatatii noastre. Iata care sunt acestea:

  1. Uleiul de masline.

Probabil cel mai popular si mai sanatos tip de ulei din lume, uleiul de masline are o serie de beneficii extraordinare asupra organismului. Acesta protejeaza inima, fiind foarte eficient in prevenirea bolilor cardiovasculare, are efect anti-cancerigen, are rol benefic in prevenirea si tinerea sub control a diabetului, stimuleaza eliminarea kilogramelor in plus, amelioreaza simptomele poliartritei reumatoide, imbunatateste functia cerebrala si amelioreaza sanatatea si aspectul pielii. Se recomanda sa se foloseasca un ulei de masline de calitate superioara, intotdeauna extra virgin. Acesta se preteaza salatelor si altor preparate reci, nefiind indicat a fi folosit la gatit. Mai multe amanunte despre beneficiile uleiului de masline, dar si despre trucurile cu ajutorul caruia vei putea alege un ulei de masline de calitate poti gasi in articolul nostru dedicat acestui produs. De asemenea, poti gasi aici sortimentele de ulei de masline, de cea mai buna calitate, pe care le oferim in magazinul nostru online.

  1. Uleiul de cocos.

Acesta este un ulei extrem de sanatos si gustos, fiind foarte potrivit gatitului la foc, datorita faptului ca nu se deterioreaza la temperaturi inalte. Uleiul de cocos poate avea rol important in ceea ce priveste intarirea sistemului imunitar, prin efectul ei antiviral, antibacterial, antifungic si antiparazitar, iar acest lucru se datoreaza acidului lauric si acidului caprilic, care se gasesc in acesta in cantitati mari. De asemenea, uleiul de cocos este o buna sursa de energie, stimuleaza performanta fizica, imbunatateste digestia si absorbtia nutrientilor, vitaminelor si mineralelor, amelioreaza starea de sanatate a diabeticilor, are efect anti-cancerigen, amelioreaza functia glandei tiroide, protejeaza rinichii si stimuleaza scaderea in greutate si are un rol deosebit in mentinerea sanatatii parului si pielii. Cea mai buna si mai sanatoasa varietate de ulei de cocos este cel virgin, neprelucrat termic. Poti alege aici dintre zecile de sortimente de ulei de cocos pe care le oferim pe site-ul AlimenteSpeciale.ro.

  1. Uleiul de dovleac.

Acesta este, probabil, cel mai gustos dintre toate tipurile de uleiuri, fiind, in plus, si extrem de sanatos. Astfel, datorita continutului ridicat de carotenoizi si vitamine liposolubile, uleiul de seminte de dovleac este considerat de mult timp un ingredient menit a preveni bolile, in special afectiunile prostatei. In plus fata de acest foarte cunoscut efect benefic, studiile au dovedit eficacitatea uleiului de dovleac in tratamentul diabetului, anxietatii si cancerului. Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda consumarea de seminte de dovleac ca o modalitate de obtinere a zincului, un mineral extrem de important care se gaseste in cantitati mari in aceste seminte si care este mentinut si dupa procesul de productie a uleiului. Poti gasi aici un ulei de seminte de dovleac presat la rece, de cea mai buna calitate.

  1. Ghee (unt clarificat).

Folosit de mii de ani in practicile de vindecare ayurvedice, ghee este unul dintre alimentele cu puternic efect curativ. Acesta se obtine prin incalzirea pe foc a untului, pana ce se elimina complet apa, lactoza si caseina, ceea ce ramane fiind o grasime aurie, extrem de delicioasa si de sanatoasa. Unul dintre marile avantaje ale untului clarificat (ghee) este faptul ca este perfect tolerat si de persoanele care au intoleranta la lactoza sau alergie la proteina din lapte (caseina). Ghee are un punct de ardere inalt, fiind foarte potrivit pentru gatit, in special pentru prepararea legumelor la tigaie sau la cuptor, acestea capatand o savoare extraordinara. In ceea ce priveste beneficiile aduse sanatatatii, untul clarificat contine vitaminele solubile in grasimi (A, D, E, K2),contine acid butiric (rol in mentinerea sanatatii tractului intestinal si in combaterea inflamatiei), stimuleaza eliminarea kilogramelor in plus si imbunatateste digestia. Poti achizitiona ghee de cea mai buna calitate de aici.

  1. MCT.

Uleiul MCT (trigliceride cu lant mediu) este o forma de acid gras saturat care are numeroase beneficii pentru sanatate, variind de la o functie cognitiva imbunatatita la o mai buna gestionare a greutatii. Uleiul de cocos este o sursa principala de MCT, aproximativ 62% pana la 65% din acizii grasi din uleiul de nuca de cocos fiind MCT. Dar de ce este MCT-ul atat de apreciat si de ce este superior uleiului de cocos obisnuit? Pentru ca grasimile cu lant medie MCT sunt digerate cu usurinta si sunt arse de organism pentru energie intr-un mod foarte eficient. Acizii grasi cu lant mediu au ca efect mentinerea unei greutati optime, reducerea depozitelor de grasime corporala, energizarea organismului, claritatea in gandire, imbunatatirea digestiei, echilibrarea sistemului endocrin, imbunatatirea starii de spirit, combaterea infectiilor bacteriene si a virusilor, imbunatarirea absorbtiei nutrientilor solubili in grasimi din diferite alimente. Se recomanda consumul uleiului MCT dimineata, in cafea. Mai multe despre acest produs poti gasi aici.

Psssst… daca vrei sa te tinem la curent cu noile noastre articole sau retete nu uita sa te abonezi la newsletter-ul AlimenteSpeciale.ro, sau sa ne urmaresti pe pagina de Facebook pentru o sursa zilnica de inspiratie.

Multa sanatate si inspiratie in alegeri!

Echipa AlimenteSpeciale.ro