Despre alergia la lapte am mai scris si, cu siguranta, vom mai scrie si in viitor. Si spunem acest lucru pentru ca noi consideram acest subiect unul de mare importanta si interes, parintii avand nevoie de cele mai corecte, complete si practice informatii atunci cand vine vorba de aceasta alergie. De aceea, ne-am gandit ca astazi sa abordam subiectul intr-un mod putin diferit, alegand sa punctam pe scurt 8 lucruri interesante si folositoare, pe care trebuie sa le stii neaparat, ca parinte, despre alergia la lapte. Iata care sunt acestea:

1. Alergia la lapte reprezinta raspunsul anormal al sistemului imunitar al copilului dupa ingerarea acestui aliment (in cele mai multe cazuri, laptele de vaca este cel care provoaca aceasta reactie alergica, insa aceasta poate aparea si dupa ingerarea laptelui provenit de la alte mamifere). Practic, organismul nu recunoaste proteina din lapte ca aliment, tratand-o ca pe o substanta impotriva careia trebuie sa lupte.

2. Intre 2 si 3% dintre copiii in varsta de cel mult 3 ani au alergie la lapte. Desi s-a crezut initial ca aceasta este doar temporara si ca odata cu depasirea varstei de 3 ani alergia este depasita, expertii au constatat ca, de fapt, mai putin de 20% dintre copii scapa de aceasta alergie pana la varsta de 4 ani. In afara de acestia, 80% dintre cei afectati de aceasta alergie o depasesc pana la varsta de 16 ani, existand, insa, si un procent de persoane care vor fi afectati de aceasta pentru tot restul vietii.

3. Simptomele alergiei la lapte difera de la o persoana la alta si pot aparea de la cateva minute pana la cateva ore de la consumul alimentului. Printre simptomele care apar foarte rapid se numara eruptiile cutanate, adica urticaria, angioedemul (cunoscut si sub numele de edem Quincke, angiodermul este o maladie caracterizata de o inflamatia rapida a pielii, a tesutului subcutanat, a tesuturilor mucoase si submucoase), eridemul (inrosire a pielii care paleste la apasare, urmare a dilatari a vaselor sangvine cutanate) sau eczema (dermatita atopica). De asemenea, pot aparea varsaturi sau respiratie suieratoare. Printre simpomele care apar mai tarziu amintim scaunele moi (pot contine sange), diaree, crampe abdominale, tuse sau respiratie suieratoare, nas curgator, ochi umezi, iritatie in jurul gurii, colici.

4. Diagnosticarea alergiei la lapte se face prin testare cutanata si/sau serologica. Prin testarea serologica se pot determina anticorpii specifici din clasa IgE fata de fiecare dintre cele 3 proteine sensibilizante din laptele de vaca. Daca aceste tipuri de testare nu sunt concludente, desi istoricul este unul tipic de alergie, se face testul de provocare orala (se recomanda cel dublu orb placebo controlat), care este cel mai precis test in ceea ce priveste depistarea alergiei la lapte. De asemenea, pentru tipul de reactie tardiva, care poate aparea pana la 2-3 zile de la contactul cu laptele, se poate folosi patch testul (metoda in curs de standardizare).

5. Alergia la lapte poate provoca anafilaxie, o reactie care poate ingusta caile respiratorii si bloca respiratia, viata pacientului fiind pusa in pericol. Laptele este al treilea aliment, dupa arahide si nuci, care provoaca in mod comun anafilaxie. Anafilaxia reprezinta o urgenta medicala, necesitand spitalizare si tratament cu epinefrina (adrenalina injectabila). Semnele si simptomele incep imediat dupa consumarea laptelui si pot include obstructia cailor respiratorii (gatul umflat face dificila respiratia), inflamarea fetei, pruritul, socul (cu o scadere semnificativa a tensiunii arteriale).

6. Alergia la lapte difera de intoleranta la proteinele din lapte sau de intoleranta la lactoza. Spre deosebire de alergia la lapte, intoleranta nu implica sistemul imunitar. Aceasta are simptome diferite si necesita tratament diferit fata de o adevarata alergie la lapte. Semnele si simptomele comune de intoleranta la proteinele din lapte sau la intoleranta la lactaza includ probleme digestive, cum ar fi balonarea, gazele sau diareea, dupa consumarea laptelui sau a produselor care contin lapte.

7. Multi dintre copiii care au alergie la lapte au si alte alergii. De cele mai multe ori, alergia la lapte este prima care apare. De asemenea, copiii care sufera de dermatita atopica au un risc crescut de a dezvolta o alergie alimentara. Iar in ceea ce priveste istoricul familiei, copiii ai caror parinti sufera de alergii alimentare prezinta, de asemenea, un risc crescut de suferi, la randul lor, de o alergie alimentara sau de un alt tip de alergie.

8. Nu exista nicio modalitate sigura de a preveni o alergie alimentara, dar poti preveni reactiile evitand alimentele care le provoaca. Daca copilul tau este alergic la lapte, evita laptele si produsele lactate. Citeste cu atentie etichetele produselor alimentare. Cauta cazeina sau zerul (whey), doua derivate din lapte, care pot fi gasit in anumite alimente in care nu te-ai astepta sa le gasesti, cum ar fi anumite conserve (ex: ton), paine, dulciuri sau alte produse non-lactate. Intreaba ce ingrediente sunt folosite atunci cand comanzi la restaurant. De asemenea, este bine de stiut ca alte ingrediente pe baza de lapte, care pot declansa reactii alergice, sunt lactoza, lactat, pudre proteice, aromele artificiale de branza sau de unt, hidrosolat.

Acestea sunt cele 8 lucruri pe care am dorit sa le punctam in legatura cu alergia la lapte. Incheiem prin a recomanda ca in cazul in care acest lucru este posibil sa se aleaga intotdeauna alaptarea la san (aceasta este cea mai buna sursa de nutrienti pentru copii), iar ca alternativa la aceasta sa se foloseasca formulele hipoalergenice (doar după consultarea medicului), dar si anumite tipuri de lapte vegetal. Astfel, in cele ce urmeaza, iti vom recomanda cateva produse de calitate superioara, pe care le poti folosi cu toata increderea.

Iata recomandarile noastre de astazi:

Nan HA Formula lapte praf premium hipoalergenic x 400g Nestle

Lapte praf Aptamil Pepti 1 x 400g Nutricia

Lapte praf Humana HA1 de la nastere x 500g

Lapte praf de cocos x 400g La Mandorle

Lapte vegetal din Caju organic cu apa de izvor x 1L Rude Health

Lapte praf de migdale x 400g La Mandorle

Psssst… daca vrei sa te tinem la curent cu noile noastre articole sau retete nu uita sa te abonezi la newsletter-ul AlimenteSpeciale.ro, sau sa ne urmaresti pe pagina de Facebook pentru o sursa zilnica de inspiratie.

Multa sanatate si inspiratie in alegeri!

Echipa AlimenteSpeciale.ro