In primul an de viata, bebelusul se dezvolta intr-un ritm crescut. Greutatea bebelusului de la nastere se dubleaza in primele sase luni si se tripleaza pana la sfarsitul primului an de viata! Acest ritm rapid de crestere se mentine si dupa varsta de un an, iar alimentatia joaca un rol foarte important.

Dupa primele sase luni de viata, alimentatia exclusive doar cu lapte matern sau cu formula, nu mai este suficienta pentru ritmul de crestere al bebelusului, care acum are alte nevoi energetice. Tot acum este indicat sa se inceapa diversificarea, adica introducerea in alimentatia bebelusului a alimentelor solide, care sustin cresterea si dezvoltarea copilului.

In timp, abilitatile de a manca ale bebelusului se imbunatatesc, iar aparitia dintilor adauga o noua etapa in alimentatia copilului, care de acum poate consuma o varietate mai mare de alimente. Pana la varsta de un an, majoritatea copiilor se pot alimenta singuri, cu aproape toate alimentele pe care le consuma si adultii!

In aceasta perioada, in care copilul este expus pentru prima oara la alimente, pot aparea si primele simptome neplacute, care pot anunta anumite alergii ale celui mic. Laptele matern este esential pentru cresterea si dezvoltarea bebelusului si este de preferat ca el sa fie astfel alimentat, chiar si in situatia in care sufera de anumite alergii.

Insa, in lipsa alaptarii naturale, bebelusului i se poate oferi anumite formule de lapte, care nu contin proteina din lapte de vaca.

Cand sa incepi diversificarea

Copiii sunt diferiti, insa majoritatea copiilor sanatosi ar trebui sa inceapa diversificarea in jurul varstei de 6 luni.

Semne ca bebelusul este pregatit pentru intarcare:

  •  Are control asupra capului si poate sta in sezut
  • Nu se satura dupa masa de lapte matern sau praf
  • Cere mai mult lapte decat de obicei pentru mai mult de o saptamana
  • Prezinta interes pentru mancarea adultilor.

Daca bebelusul este interesat de mancare, insa o refuza, nu il fortati! Mai incercati si in ziua urmatoare!

De ce este importanta diversificarea

Pana la varsta de 6 luni, bebelusul are suficiente rezerve de fier, vitamina A, vitamina D si zinc, pe care le procura din laptele matern. Dupa aceasta varsta insa nevoile sale nutritive cresc, astfel ca este necesar ca bebelusul sa se imprieteneasca cu gusturi si texturi noi.

Neocate LCP si diversificarea

Pe masura ce copilul creste, se va observa ca va descreste si cantitatea de Neocate LCP pe care o consuma. Totusi, o cantitate minica de 600ml de Neocate LCP este necesara in primele luni de diversificare.

Neocate LCP ofera bebelusului majoritatea nutrientilor de care el are nevoie pentru a creste si a se dezvolta corect.

Prima etapa a diversificarii

La ce sa va asteptati:
– La multa mizerie! Atingerea si joaca cu mancarea este parte a invatarii copilului cu noile alimente.
– Mancatul din lingura este ceva nou pentru copil, asa ca trebuie sa va asteptati la refuz din partea bebelusului
– Este indicat sa oferiti bebelusului cate o lingura de mancare solida in fiecare dimineata, dupa masa de lapte. In acest fel veti putea observa reactiile celui mic.
– Oferiti alimentele noi pe rand. Asa veti observa ce ii place si ce nu.
– Oferiti un aliment nou o data la trei zile.

Pentru a observa cat mai bine reactiile bebelusului la noile alimente, este bine sa va faceti un jurnal in care sa scrieti ora si alimentele noi pe care le-ati oferit.

In urmatoarele saptamani de la inceperea diversificarii incercati sa oferiti bebelusului cat mai multe alimente noi, cu texture si gusturi diverse. De asemenea, mariti si numarul de mese solide, de la una pe zi, pana la trei!

Atentie! Pe masura ce variezi alimentatia, si scaunul bebelusului se va schimba! Nu va speriati!

Atentie! Uneori, bebelusii au nevoie sa incerce un aliment nou de pana la 15 ori! Asadar, nu disperati in incercarea de a varia alimentatia bebelusului si perseverati!

Alimente cu care sa incepeti diversifiarea: morcovi, pastarnac, dovleac, dovlecel, broccoli, orez, cartof, cartof dulce, banana, mar, para, caisa, pruna, avocado.

Alimente pe care sa le evitati pana la varsta de 1 an:
1. Miere – risc de intoxicatie
2. Branza nepasteurizata – risc de intoxicatie
3. Oua crude – risc de intoxicatie
4. Ceai – contribuie la reducerea absortiei fierului
5. Sare
6. Carne procesata
7. Zahar, dulciuri
8. Nuci, alune etc – risc de innecare

Alimente cu gluten:
Introducerea in alimentatia bebelusului a produselor care contin gluten inainte de varsta de 4 luni poate creste riscul de dezvoltare a bolii celiace sau a diabetului. Cel mai indicat este ca aceste alimente sa fie introduse la doua saptamani dupa inceperea diversificarii!

Alti alergeni:

Pentru copiii care vin din familii cu un istoric alergen, introducerea alimentelor este bine sa se faca sub supravegherea medicului. Cele mai comune alergii alimentare sunt la: soia, gluten, oua, alune si nuci, lupin, peste, telina, kiwi, lapte de vaca.

A doua etapa a diversificarii

Pana la varsta de 9 luni, copilul va fi expus la o serie de alimente noi, posibil alergene. In aceasta etapa este important sa dicutati cu un specialist, daca observati anumite simptome la copil. Glutenul, soia, pestele, laptele de vaca, nucile, alunele si multe alte alimente pot cauza reactii alergice.

Tot in aceasta perioada este important ca cel mic sa primeasca in alimentatia zilnica alimente bogate in fier si in acizi grasi omega 3. Fierul poate fi procurat din carne de vita, miel, porc sau pui. Este recomandat sa fie evitate mezelurile de orice fel: contin cantitati mari de sare, grasimi si conservanti!

Acizii grasi omega 3 se gasesc in lapte Neocate. Insa, daca copilul nu prezinta alergii la peste, de la varsta de 7 luni ii pot fi introduse in alimentatie si cateva portii de peste pe luna. Somonul, macroul sau pastravul (atentie la oase!) sunt cele mai bune optiuni pentru copii. Pe langa acizi grasi omega 3, pestele contine si cantitati mari de vitamina D, care este esentiala pentru sanatatea oaselor.

Ce este Neocate?

Neocate este un aliment complet nutritional, sub forma de pulbere, pe baza de aminoacizi, hipoalergenic, pentru regimul dietetic al alergiei la proteinele din laptele de vaca, intolerantelor alimentare multiple si al altor afectiuni speciale in care este indicata o dieta elementala la copii.

Retete cu Neocate

Neocate este un supliment alimentar sigur, usor de folosit. In acelasi timp, poate ajuta copilul sa tolereze mai bine anumite alimente. Atunci cand gatiti cu Neocate este foarte important ca alimentele in care adaugati acest lapte praf sa nu fie fierbinti. De asemenea, nu este indicat ca recipientele cu Neocate sa fie reincalzite.

Inainte de a gati cu Neocate, este indicat sa verificati toate ingredientele retetelor, pentru a va asigura ca nu exista alergeni.