Parca mai mult ca oricand, anul acesta am asteptat cu totii, cu mare nerabdare, sosirea primaverii. Si printre nenumaratele bucurii pe care ni le-a adus aceasta, iata ca s-a strecurat, din nou, si o mica, dar destul de deranjanta problema: astenia de primavara. Ce inseamna aceasta? Cuvantul “astenie” vine din grecescul “asthenia”, care inseamna “fara forta”, acest lucru fiind, de altfel, principala ei caracteristica.

Mai exact, astenia de primavara se manifesta printr-o stare generala de slabiciune si de lipsa de energie, fiind posibil sa apara o serie de simptome cum ar fi ameteala, iritabilitate si anxietate, dureri de cap, dificultati de concentrare, tristete nejustificata, lipsa poftei de mancare, pierderea interesului pentru activitatile zilnice, lipotimie (senzatie de lesin), extenuare fizica, dureri musculare si tensiune arteriala scazuta.

Se considera ca astenia de primavara afecteaza in special femeile (desi apare destul de des si in cazul barbatilor), cauza fiind incapacitatea organismului de a se adapta rapid la un nou mediu. De asemenea, astenia poate fi pusa pe seama unor modificari hormonale, dar si pe deficientele de vitamine si minerale care se acutizeaza de regula la finalul sezonului rece. Iar explicatia este simpla: in timpul iernii corpul se adapteaza la temperaturile reci si invata sa conserve energia; de asemenea, organismul simte nevoia de o hrana mai densa din punct de vedere caloric, care, insa, din pacate, nu este de multe ori si cea mai bogata in nutrienti.

Astfel, la inceputul primaverii, organismul se afla la un punct minim in ceea ce priveste aportul unor nutrienti esentiali, iar efectele se vad inclusiv in aceste simptome ale asteniei. Din punct de vedere hormonal, excesul de lumina solara care apare brusc primavara (organismul se adaptase la deficitul de lumina specific iernii) provoaca producerea unei cantitati mari de melatonina,  acesta fiind un hormon ce induce senzatia de somn. In plus, reducerea nivelului de beta-endorfine specific primaverii, provoaca aparitia unor senzatii de anxietate si tristete.

In ceea ce priveste astenia de primavara este important de stiut cum o identificam in mod corect si, desigur, care sunt masurile pe care le putem lua pentru a o combate. Iata care sunt acestea:

  1. Fa miscare in aer liber.

Indiferent ca este vorba de plimbari, alergat, yoga sau alte astfel de activitati, miscarea este extrem de importanta pentru combaterea simptomelor asteniei de primavara si pentru reechilibrarea si reenergizarea organismului.

  1. Odihneste-te cel putin 7 ore pe noapte.

Somnul este, de asemenea, foarte important pentru starea de sanatate a organismului nostru. Inceasca, asadar, sa dormi 7-8 ore in fiecare noapte, incercand, totodata, sa respecti orele ideale pentru un somn odihnitor si complet (intre orele 22 si 6).

  1. Hraneste-te corespunzator.

Consuma cat mai multe alimente proaspete, in special verdeturi de sezon (urzici, stevie, loboda, leurda), dar si alte legume si fructe. Pe de alta parte, evita sau elimina complet toate alimentele procesate, prajelile, cerealele rafinate, uleiurile bogate in Omega 6 (de floarea soarelui, soia, rapita).

  1. Bea ceai verde sau negru.

Acesta contine aminoacidul L-Teanina, care are rol in reducerea stresului, a anxietatii si a starii de irabilitate, imbunatatirea capacitatii de concentrare, memorare si invatare, inducerea relaxarii si a starii de bine (imbunatateste secretia neurotransmitatorilor inhibitori – serotonina, dopamina), stimularea undelor alfa (asociate cu relaxarea), scaderea activitatii undelor beta (asociate cu orientarea atentiei spre actiuni exterioare, in starea de veghe) si imbunatatirea starii de relaxare (fara somnolenta).

  1. Ia in considerarea folosirea unor suplimente nutritive.

Pentru ca organismul sa fie echilibrat, hranit si energizat rapid este nevoie, de multe ori, sa apelam la ajutorul unor suplimente nutritive. Astfel, in ceea ce priveste combaterea asteniei de primavara, recomandam urmatoarele suplimente:

  • Magneziul si manganul – impotriva starii de oboseala;
  • Ginsengul – cunoscut ca remediu ce stimuleaza sistemul imunitar, creste nivelul de energie si reduce oboseala. Ginsengul siberian mai este cunoscut si datorita proprietatilor sale adaptogene, asigurand astfel o buna rezistenta la stres. Studiile clinice au aratat abilitatea ginsengului de a anihila stresul si anxietatea. Avand rolul de a instaura o stare de liniste si calm, acest remediu are rolul de a ne imbunatati calitatea vietii;
  • Ashwagandha – promoveaza vitalitatea, genereaza si sustine starea de bine si, de asemenea, previne bolile prin efectele sale tonice. Studiile stiintifice sustin capacitatea ashwagandhei nu numai de a elimina stresul, dar si de a proteja celulele creierului impotriva efectelor nocive ale stilului de viata modern. Mai multe studii au demonstrat efectul extrem de pozitiv al ashwagandhei in cazurile de anxietate si depresie;
  • Maca – intareste imunitatea, imbunatateste libidoul, dar si forta fizica. Este utilizata in mod special pentru combaterea starii de oboseala.

Acestea sunt lucrurile pe care le poti face pentru a scapa de simptomele neplacute ale asteniei de primavara. Astfel, te vei putea bucura in voie de vremea frumoasa, de soare si de nenasterea naturii.

Te invitam sa folositi, cu toata increderea, produsele pe care le puteti gasi in magazinul nostru online, Alimentespeciale.ro. Iata recomandarile noastre de astazi:

Ginseng Siberian Pulbere Organica/Bio x 125g Niavis

L-Theanine 150mg x 30 veg. caps. Solgar

Ceai verde bio 42g x 25 plicuri La Finestra sul Cielo

Maca pulbere bio x 200g Diet Food

Ashwagandha Pulbere Ecologica/BIO x 125g Niavis

Magneziu cu vitamina B6 x 100 tablete Solgar

Psssst… daca vrei sa te tinem la curent cu noile noastre articole sau retete nu uita sa te abonezi la newsletter-ul AlimenteSpeciale.ro, sau sa ne urmaresti pe pagina de Facebook pentru o sursa zilnica de inspiratie.

Multa sanatate si inspiratie in alegeri!

Echipa AlimenteSpeciale.ro