Foarte importante in ceea ce priveste gustul diferitelor feluri de mancare, condimentele au dovedit in timp faptul ca au si o serie de beneficii deosebite pe care le pot aduce sanatatii, cele doua aspecte facand ca acestea sa devina indispensabile persoanelor care aleg un stil de viata sanatos si iubesc sa gateasca. De aceea, ne-am gandit ca astazi sa iti oferim, pe puncte, cateva recomandari cu privire la acele condimente pe care trebuie neaparat sa le ai in casa si sa folosesti in mod frecvent:
1. Sarea este, fara indoiala, cel mai popular si mai important condiment pe care il folosim cu totii. Recomandarea noastra este sa folosesti doar sare 100% naturala, neprocesata si neiodata, care contine, in afara de sodiu si de clor, si alte minerale necesare organismului, cu care se completeaza intr-un mod eficient si benefic. Astfel, este vorba de magneziu, calciu si potasiu, dar si de alte zeci de minerale care, din cauza procesului de productie, nu se mai regasesc absolut deloc in sarea iodata de masa. Recomandarea noastra se indreapta catre sarea neagra de Himalaya, considerata a fi cea mai sanatoasa sare din lume. Folosita de milenii in stravechea arta a vindecarii Ayurveda, sarea neagra de Himalaya (Kala Namak, in limba hindi) are o multime de beneficii pentru sanatate, fiind eficienta in gastrite, balonare, constipatie, artrita, hipertensiune arteriala. In plus, sarea neagra este deosebit de gustoasa. De asemenea, sarea roz de Himalaya este cea de-a doua optiune pe care o recomandam, aceasta avand, de asemenea, pe langa gustul placut, o serie de beneficii, cum ar fi imbunatatirea circulatiei, intarirea sistemului osos, scaderea tensiunii arteriale, cresterea libidoului, imbunatatirea hidratarii organismului si prevenirea crampelor musculare. O alta varianta de sare sanatoasa este sarea de mare naturala, neiodata.
2. Piperul este, probabil, cel de-al doilea condiment dupa sare in ceea ce priveste popularitatea. Desi piperul negru este cel mai raspandit si mai folosit, exista o serie de alte varietati, cu arome si particularitati specifice (alb, roz, rosu). Pe langa savoarea deosebita pe care o imprima preparatelor, piperul este recunoscut si pentru o serie de beneficii importante in ceea ce priveste sanatatea. Astfel, piperul este folositor in tratarea sinuzitei, a astmului, a congestiei nazale, stimuleaza digestia si scaderea in greutate, ajuta in lupta impotriva cancerului si protejeaza inima si ficatul. Recomandam folosirea unui piper proaspat, boabe, acesta avand, spre deosebire de cel macinat, o savoare mult mai pronuntata si mai placuta.
3. Turmericul este un condiment extrem de folosit in anumite zone ale lumii si in multe bucatarii traditionale, castigand, insa, din fericire, din ce in ce mai multa popularitate si la noi. Avand o culoare incantatoare si o aroma unica, plina de savoare, turmericul sau curcuma reprezinta, in plus, o comoara nepretuita in ceea ce priveste sanatatea. Si cand spunem acest lucru ne referim la faptul ca turmericul ajuta la prevenirea cancerului (curcuminul ajuta la inhibarea celulelor canceroase si stimuleaza sistemul imunitar), controleaza nivelul de zahar din sange, fiind foarte util in prevenirea diabetului de tip 2, amelioreaza artrita (datorita proprietatilor antiinflamatorii, turmericul este benefic in ameliorarea simptomelor osteoartritei si artritei reumatoide), reduce nivelul de colesterol HDL, ajuta la vindecarea mai rapida a ranilor (turmericul este un antiseptic natural, continand agenti antibacteriali, putand fi folosit si ca dezinfectant), stimuleaza digestia, ajuta in lupta cu kilogramele in plus, ajuta la prevenirea bolii Alzheimer, ajuta la buna functionare a ficatului, mentine sanatatea creierului, imbunatateste memoria, ajuta la ameliorarea problemelor tenului (acnee, puncte negre) si este un puternic antidepresiv natural.
4. Scortisoara este un condiment atat de savuros si de iubit incat suntem siguri ca nu trebuie sa facem nici un efort pentru a va convinge sa o aveti in permanenta in camara. Folosita in special la dulciuri, carora le imbogateste gustul in mod miraculos, scortisoara este, in plus, si un veritabil medicament pe care ni-l daruieste natura. Astfel, scortisoara este o sursa bogata de antioxidanti (neutralizeaza radicalii liberi si incetinesc procesul de imbatranire), are efect antiinflamator, protejeaza inima, reduce colesterolul si tensiunea arteriala, este adjuvant pentru diabetici, protejeaza creierul si impiedica declinul cognitiv, ajuta in lupta cu infectiile si virusurile, are efect anticancerigen, previne sau trateaza candida, protejeaza sanatatea dentara, intretine sanatatea pielii si are efect antialergic. Dupa nevoie, poti alege intre batonul de scortisoara si pulbere.
5. Ghimbirul este, alaturi de turmeric, un alt condiment folosit in mod frecvent in multe bucatarii ale lumii care devine, pe zi ce trece, din ce in ce mai apreciat si mai folosit si la noi. Iar motivele sunt aceleasi: gustul si beneficiile deosebite. Poate fi folosit intr-o multitudine de retete, atat dulci, cat si sarate (supe, ciorbe, tocanite, curry), precum si in bauturi gen smoothie, fie ca este vorba de ghimbirul proaspat, fie de cel confiat, conservat sau sub forma de pulbere. In privinta beneficiilor pe care le aduce sanatatii, dorim sa mentionam ca ghimbirul actioneaza foarte eficient impotriva starii de voma si a durerilor menstuale, protejeaza stomacul, poate avea efect de stopare a cresterii celulei canceroase, regleaza nivelului de zahar din sange, diminueaza durerile musculare si articulare, scade nivelul colesterolului, imbunatateste functia cerebrala, lupta cu infectiile bacteriale, are rol inflamator si imbunatateste digestia.
Va invitam sa folositi, cu toata increderea, produsele pe care le puteti gasi in magazinul nostru online, Alimentespeciale.ro. Iata recomandarile noastre de astazi:
Psssst… daca vrei sa te tinem la curent cu noile noastre articole sau retete nu uita sa te abonezi la newsletter-ul AlimenteSpeciale.ro, sau sa ne urmaresti pe pagina de Facebook pentru o sursa zilnica de inspiratie.
Multa sanatate si inspiratie in alegeri!
Echipa AlimenteSpeciale.ro