Ouale sunt peste tot, nu doar in omleta pe care o mancam la micul dejun, ci si intr-o multime de alte produse alimentare! Ce se intampla insa in situatia in care suferim de alergie la ou?
Foarte multe persoane, inclusiv bebelusi si copii, au reactii alergice la oua. Daca apar aceste reactii, este indicat ca ouale sa fie evitate cu totul din alimentatie. Vestea buna este insa ca pe masura ce cresc, copiii depasesc aceasta alergie si pot consuma si oua.
Ce este alergia la oua
Cand o persoana sufera de alergie la oua, sistemul sau imunitar, care in mod normal lupta impotriva infectiilor, reationeaza la proteina din oua. La consumul de oua sau de alte produse care contin oua, organismul crede ca aceste proteine sunt substante nocive. Astfel, sistemul imunitar lupta impotriva proteinelor din oua, ceea ce produce reactii alergice.
Care sunt simptomele alergiei la oua
Cele mai frecvente simptome ale alergiei la oua sunt:
- dificultate la respirare
- tuse
- dureri abdominale
- voma
- diaree
- mancarimi la nivelul ochilor
- pete rosii pe piele
- umflaturi.
In unele cazuri, pot aparea si reactii alergice foarte severe, precum anafilaxia. Ingrijirea medicala de urgenta este obligatorie, deoarece aceasta stare poate pune viata in pericol.
Cum se trateaza alergia la oua
Cea mai buna masura de tratament a alergiei la oua este evitarea completa a oualor si a preparatelor alimentare care contin oua. Astfel, persoanele care sufera de alergie la oua este bine sa citeasca cu atentie etichetele tuturor produselor alimentare pe care le cumpara.
Ce mai poti face pentru a evita alergiile la oua
Este foarte important sa va spalati pe maini intotdeauna inainte de a manca. In cazul in care nu aveti la dispozitie apa si sapun, folositi servetele umede.
Atentie! Nu folositi geluri sau sprayuri dezinfectante! Acestea curata doar murdaria, nu si proteina de ou!
Vezi aici selectia Alimentespeciale.ro de produse fara ou!