Odata ce toamna si-a intrat serios in drepturi, este bine sa ne gandim deja la intarirea sistemului nostru imunitar, astfel ca acesta sa faca fata cu succes oricaror raceli, infectii sau oricarei alte afectiuni specifice sezonului rece. Din fericire, avem la dispozitie o multime de mici secrete prin care putem capata un sistem imunitar mai echilibrat si mai puternic decat oricand. Iata care sunt recomandarile noastre:

  • Adopta, daca nu ai facut-o deja, o dieta bazata pe alimente integrale, bogata in nutrienti. Astfel, pentru a functiona in parametri ideali, sistemul imunitar are neaparata nevoie de o serie de micronutrienti, cei mai importanti fiind vitaminele A, C, D si E, dar si minerale, precum zincul si seleniul. De asemenea, o alta categorie de nutrienti necesari unui sistem imunitar puternic o constituie grasimile sanatoase, respectiv acizii grasi de tip Omega 3. In consecinta, iti recomandam sa consumi o multime de fructe, legume, leguminoase, cereale integrale (fulgi de ovaz), nuci (caju, migdale, macadamia) si seminte (in, dovleac). Mai mult, se recomanda renuntarea la alimente nesanatoase, de tipul produselor procesate, prajelilor, bauturilor carbogazoase, produselor de patiserie sau al zaharului procesat. Toate acestea au un efect nefast asupra sistemului imunitar, slabindu-l si facandu-te mult mai vulnerabil in fata bolilor.

  • Imbunatateste-ti functionalitatea sistemului digestiv. Specialistii considera ca un sistem imunitar puternic si eficient este direct proportional cu un sistem digestiv sanatos, probioticele din stomac avand ca rol reducerea inflamatiilor, prevenirea infectiilor si, in plus, au un rol efectiv in reducerea efectelor negative ale racelilor. In aces sens, te sfatuim ca, in aceasta perioada, sa iti prepari propriile muraturi de casa, in saramura, acestea fiind cea mai sanatoasa si naturala sursa de probiotice.
  • Acorda o importanta deosebita vitaminei C. Asa cum se stie, cele mai bune surse de vitamina C sunt fructele, legumele si verdeturile, concentratia cea mai mare gasindu-se in acerola, goji, fructele de padure (afine, zmeura, mure), kiwi si citrice.
  • Foloseste suplimente naturale. Pe langa o dieta bazata pe alimente naturale si integrale, iti recomandam folosirea unor suplimente, menite a acoperi orice eventuala carenta si a da sistemului imunitar acel impuls de care are nevoie pentru a functiona la parametri maximi. Astfel, bautura din iarba de grau, ginsengul, maitake, ashwagandha, maca, moriga sau un mix special creat pentru stimularea imunitatii sunt optiuni foarte eficiente din care poti alege ceea ce consideri ca ti se potriveste mai bine, in functie si de celelalte beneficii pe care care le prezinta acestea.

 

Bautura din iarba de grau Imunitate x 30 portii Amazing Grass

Supermix Immune Boost x 125g Nutrisslim

Pudra de Ginseng siberian x 250g Nutrisslim

  • Evita antibioticele si nu recurge la folosirea acestora decat la sfatul medicului. Este un lucru stiut ca antibioticele distrug flora intestinala, afectand, astfel, buna functionare a sistemului imunitar. Astfel, daca nu este neaparata nevoie si daca nu au fost prescrise de un medic, incearca sa recurgi la mijloace mai naturale si mai putin intruzive pentru organism.
  • Foloseste ierburile, condimentele sau ceaiurile cu rol activ in imbunatirea imunitatii. Dintre aceste ierburi sau condimente foarte recomandate in acest sens sunt usturoiul, ceapa, piperul rosu, ghimbirul, curry si turmericul.

  • Odihneste-te bine. Somnul linistit si suficient (in jur de 8 ore) este un factor foarte important pentru mentinerea unui organism sanatos, in general, si a unui sistem imunitar puternic si eficient, in special.
  • Hidrateaza-te corespunzator. Cei 2 litri de lichide care se recomanda a fi consumati zilnic nu sunt nici mit, nici exagerare. Este important, insa, sa asiguram acest necesar din apa, sucuri naturale din fructe proaspete sau apa de cocos. In schimb, cafeaua, ceaiul negru si bauturile alcoolice au un efect invers, deshidratand corpul.
  • Fa suficienta miscare. Chiar daca vremea nu mai este atat de prietenoasa, nu inseamna ca avem vreo scuza pentru a nu mai fi activi. Sala de fitness, studioul de dans, yoga, pilates, aerobic sau zumba, dar si bazinul de inot sunt optiuni bune si accesibile chiar si in sezonul rece. De asemenea, ori de cate ori este putin mai cald, iar soarele rasare, orice fel de miscare in aer liber – fie ca este vorba de plimbari, alergare sau alte activitati – este foarte sanatoasa si folositoare unui sistem imunitar puternic. Cu atat mai mult cu cat trebuie sa profiti la maximum de orice ocazie de a te expune la soarele bland specific anotimpului, acesta fiind cea mai buna sursa de vitamina D, foarte necesara, de asemenea, sistemului nostru imunitar.
  • Incearca sa te relaxezi. Este cunoscut faptul ca stresul este un factor care influenteaza in mod negativ sistemul imunitar – de aceea, fa tot posibilul sa alungi grijile inutile si sa te relaxezi, cat mai des cu putinta. Cartile, filmele, timpul petrecut in mijlocul naturii sau meditatia sunt activitatile recomandate pentru o minte linistita si echilibrata, dar si, implicit, pentru un organism sanatos si puternic.

Psssst… daca vrei sa te tinem la curent cu noile noastre articole sau retete nu uita sa te abonezi la newsletter-ul AlimenteSpeciale.ro, sau sa ne urmaresti pe pagina de Facebook pentru o sursa zilnica de inspiratie.

Multa sanatate si inspiratie in alegeri!

Echipa AlimenteSpeciale.ro