Rehidratarea sugarului si a copilului mic este necesara si obligatorie in cazul infectiilor digestive de tipul gastroenteritelor.
Gastroenterita este o afectiune a sistemului digestiv, ce presupune inflamatia unor mucoase de la nivelul stomacului si / sau intestinelor. In majoritatea cazurilor, afectiunea se manifesta prin diaree acuta, dureri abdominale, insotite uneori de greata, varsaturi, febra. Stare generala proasta a sugarului sau copililui mic.
In general, gastroenterita debuteaza brusc, cu diaree acuta, apoasa, cu peste patru-cinci scaune in 24 de ore.
Boala nu este grava dar are manifestari „explozive” care sperie mama si dureaza de la cateva zile pana la o saptamana. Daca diareea dureaza mai mult de 2-3 zile si este insotita de varsaturi (acestea impiedica rehidratarea) se recomanda consultarea medicului.
Gastroenterita impune respectarea unor reguli de igiena:
– spalarea temeinica a mainilor (cu apa si sapun) dupa utilizarea toaletei sau dupa varsaturi;
– evitarea folosirii in comun a obiectelor de toaleta, dar si a farfuriilor, canilor sau tacamurilor;
– dezinfectarea frecventa a obiectelor sanitare.
– izolarea copiilor inca de la primele simptome, pentru a nu raspandi boala
Solutiile de rehidratare orala sunt foarte eficiente!
Cea mai importanta masura in caz de diaree consta in compensarea pierderilor de lichide si saruri minerale prin scaunele frecvente. Deshidratarea poate aparea rapid, avand consecinte grave in cazul copiilor sub trei ani.
Deshidratarea se manifesta prin uscaciunea gurii si a pielii, reducerea cantitatii de urina, care devine inchisa la culoare, iritabilitate, crampe musculare, scadere in greutate, senzatie de slabiciune.
Medicii recomanda consumul lichidelor bogate in minerale: ceaiuri (menta, afine), apa plata usor indulcita cu glucoza, supa limpede de legume, mucilagiu de orez.
Solutiile de rehidratare orala sunt indicate mai ales sugarilor si copiilor. Daca pierderea in greutate din cauza deshidratarii depaseste 5% din masa corporala, se recomanda prezentarea la medic.
Recomandari:
Renuntati la lapte si orice produs lactat din alimentatie.
Formula de lapte praf HN este delactozata si este cea mai indicata.
Apa plata nu este suficienta pentru a-i acoperi necesarul de electroliti. De aceea, trebuie sa folositi sarurile de rehidratare.