Ce este Quinoa si de ce sa o mancam?
Quinoa contine toti cei 9 aminoacizi esentiali necesari corpului pentru a construi si repara muschii. Contine magneziu, care ajuta la relaxarea muschilor si a vaselor de sange si regleaza tensiunea si contine fibre, care ajuta la detoxifierea corpului fara a afecta colonul si tractul digestiv.
Quinoa este o sursa excelenta de minerale (fier, calciu, crom, cupru, fluor, iod, magneziu, potasiu, seleniu, zinc). Acest alimente actioneaza ca un antioxidant pentru corp, ajutand la eliminarea substantelor cauzatoare de boli.
Datorita vitaminelor (A, C, D, E, K + aproape toate B-urile) si mineralelor pe care le contine, consumul de quinoa stimuleaza sistemul imunitar. Actioneaza ca un prebiotic care hraneste flora intestinala, nu contine gluten (se poate da copiilor de la varste fragede),
are un continut mediu de omega-3 si ajuta la scaderea colesterolului total.
Mai mult, quinoa reduce cantitatea de grasimi din sange si
previne formarea placilor de aterom, reducand riscul de atac de cord.
Scade riscul problemelor cardiace.
Cum se prepara Quinoa?
Quinoa trebuie spalata bine inainte de a fi gatita, deoarece are un strat protector in care se regasesc saponine – compusi care ii dau un gust usor amarui.
Cel mai simplu este sa puneti quinoa in steamer alaturi de diferite legume atunci cand preparati, de exemplu, supa crema de legume (atentie sa fie acoperita de apa).
Quinoa poate fi servita ca garnitura pentru peste, adaugata in sosuri, in salate (trebuie scursa foarte bine, deoarece retine destul de multa apa) si poate fi folosita ca ingredient in “tocaturi” sau la galustele din supa, inlocuind cu succes grisul.
Copiilor le va placea cu siguranta un desert delicios cu quinoa, lapte de migdale sau cocos si putina miere.
Se poate prepara si mancare de quinoa (asemanatoare cu orezul / pilaful) – se fierbe cam 15 minute (se arunca prima apa, in care raman saponinele) pana se umfla semintele, dupa care se adauga ulei de masline, care ii intensifica aroma usoara de nuca.
Se poate adauga quinoa si mancarurilor obisnuite de fasole, mazare, linte, pentru un plus de gust.
Se combina bine si cu cartofii dulci.
Pofta Buna!