Una dintre minunatiile cu care ne rasfata natura si care exista din abundenta in acest anotimp sunt castanele. Din pacate, insa, desi gustul lor este minunat, iar beneficiile aduse sanatatii pot fi enorme, aceste nuci sunt destul de subestimate si consumate, in mod complet nemeritat, intr-o cantitate mult mai mica decat ar merita. De aceea, noi am enumerat pentru tine zece dintre motivele pentru care ar trebui sa profiti din plin de sezonul castanelor. Iata care sunt acestea:
1. Au un rol puternic antioxidant. Castanele contin o cantitate insemnata de mangan, care este un mineral cu un rol antioxidant important, avand capacitatea de a neutraliza radicalii liberi si de a reduce riscul aparitiei cancerului si al bolilor cardiovasculare. De asemenea, acestea contin o mare cantitate de vitamina C, acid galic si acid elagic, acestia fiind, de asemenea, antioxidanti foarte necesari organismului, cu rol in neutralizarea toxinelor si in intarirea sistemului imunitar.
2. Stimuleaza scaderea in greutate. Castanele au un continut semnificativ de carbohidrati “buni”, care nu ingrasa, dar care sunt sanatosi si ofera corpului energia de care are nevoie. In plus, castanele sunt foarte bogate in fibre, care ajuta digestia si impiedica acumularile nedorite de grasime, iar apa si mineralele (in special potasiu si magneziu) continute inlocuiesc electrolitii pierduti prin efortul fizic sustinut.
3. Ajuta la mentinerea starii de sanatate a inimii. Castanele contin atat vitamina B6, cat si acid folic, acestea avand un rol foarte important in controlul si reglarea nivelului de homocisteina. Mai exact, un nivel ridicat al homocisteinei indica posibile inflamatii si deteriorarea vaselor de sange, dar si blocarea arterelor, impiedicandu-se astfel fluxul normal al sangelui oxigenat catre inima si avand ca posibila consecinta atacul de cord.
4. Ajuta digestia. Asa cum am amintit si mai devreme, castanele au un continut ridicat de fibre, dar si de apa, rezultatul fiind o digestie cu mult imbunatita si, in consecinta, prevenirea unor afectiuni cronice asociate problemelor digestive, cum ar fi constipatia sau hemoroizii.
5. Intaresc dintii si sistemul osos. Atat calciul, cat si fosforul sunt minerale ce poarta un rol vital in sanatatea oaselor, pentru simplul fapt ca aceste minerale reprezinta componenta principala a acestora. De asemenea, magneziul este un mineral foarte important, cu rol in protectia sistemului osos, iar cuprul prezinta, de asemenea, insemnatate in ceea ce priveste intarirea acestuia. Toate aceste 4 minerale se gasesc in doze semnificative in castane.
6. Imbunatatestea sanatatea aparatului respirator. Avand un rol expectorant, consumul de castane este un adjuvant important atunci cand ne confruntam cu simptome sau afectiuni specifice sezonului rece, cum ar fi tusea, durerea în gât, răceala sau bronșita.
7. Regleaza functionarea tiroidei. Aceasta este cea mai mare glanda din organismul uman si are un rol foarte important pentru buna desfasurare a acestuia. Acidul elagic continut de castane ajuta in reglarea functionalitatii acestei glande in caz de hipertiroidie.
8. Imbunatateste functia cerebrala. Pe langa rolul lor in producerea de globule rosii si in descompunerea proteinelor, carbohidratilor si lipidelor (pentru generarea de energie), complexul de vitamine B continut de castane stimuleaza in mod pozitiv functionalitatea creierului.
9. Confera organismului energie. Este bine cunoscut faptul ca glucidele (carbohidratii) reprezinta cel mai important macronutrient pentru organism, acestea fiind menite a furniza, dupa procesele metabolice specifice, glucoza de care are nevoie fiecare celula din corp (inclusiv celula cerebrala) pentru producerea de energie. Iar castanele nu numai ca au un continut ridicat de glucide (superior celorlalte nuci), dar carbohidratii continuti de acestea sunt complecsi, adica sunt metabolizati lent, furnizand energie treptat, pe o perioada lunga de timp.
10. Ajuta sarcina. Este evident faptul ca femeile insarcinate au neaparata nevoie de o cantitate mai mare de nutrienti de buna calitate si, de aceea, este bine sa se dea o importanta deosebita alimentelor cu un continut ridicat de vitamine si minerale folositoare unei dezvoltari optime a fatului. Iar in acest sens, castanele sunt, din fericire, prin continutul ridicat de micronutrienti, unul dintre acele alimente care pot fi de un real folos in alimentatia femeii insarcinate.
Acestea sunt, asadar, cele zece motive pentru care este foarte recomandat sa consumi cat mai des, de fiecare data cand ai ocazia, acest miraculoas si extrem de gustos tip de aluna. Sarace in grasimi si generatoare de energie, castanele au un continut ridicat de vitamine, minerale, fibre si apa. Iar aceasta compozitie nutritionala, dar si cantitatile si proportiile in care sunt distribuiti nutrientii fac din castane un veritabil superaliment.
In ceea ce priveste modul in care le putem consuma, singura contraindicatie se refera la consumarea castanelor crude, cauza fiind continutul de acid tanic care este foarte neplacut la gust, dar care este complet neutralizat prin gatire la foc. In rest, pe langa bine cunoscutele castane coapte, pe care le putem cumpara toamna, pe strada, in diferite orase ale lumii, exista o multitudine de alte optiuni si variante in care le putem prepara si consuma. Astfel, putem alege sa folosim piureul, faina sau castanele intregi, pe care le putem folosi in tocanite, caserole, supa crema sau in alte preparate, inclusiv in deserturi.
Va invitam sa folositi, cu toata increderea, produsele pe baza de castane pe care le puteti gasi in magazinul nostru online. Iata recomandarile noastre de astazi:
Psssst… daca vrei sa te tinem la curent cu noile noastre articole sau retete nu uita sa te abonezi la newsletter-ul AlimenteSpeciale.ro, sau sa ne urmaresti pe pagina de Facebook pentru o sursa zilnica de inspiratie.
Multa sanatate si inspiratie in alegeri!
Echipa AlimenteSpeciale.ro