Cui nu-i place sushi-ul? Cu totii stim ca este unul dintre cele mai iubite preparate ale bucatariei japoneze si vestea buna este ca acest fel de mancare nu este doar gustos, ci si mega sanatos. Acest preparat contine cantitati scazute de colesterol, putine grasimi saturate si foarte putine alimente alergene. In plus, alga nori este deosebit de bogata in iod, calciu, magneziu si fier, sosul de soia este bogat in proteine si fier, ghimbirul este un antiseptic natural care ne ajuta la cresterea imunitatii, iar wasabi are puternice proprietati antioxidante si digestive.
Astazi iti vom destainui ingredientele secrete ale unui maki sushi perfect facut in casa. Nu ai nevoie decat de cateva minute de rabdare si te vei putea bucura de acest preparat delicios direct din confortul casei tale oricand doresti si nu doar atunci cand ti-l comanzi de la restaurantul cu livrare rapida. Siii… iti mai dam un pont: este mult mai ieftin asa.
Iata si reteta:
Cum se prepara sushi in casa – reteta maki vegetarian
Ingredients
- 500 gr orez japonez cu bob rotund
- 800 ml apa
- 1 lingura de ulei de masline
- 7 linguri de otet de orez
- 4 lingurite zahar
- 2 linguri de susan negru
- 7 foi nori
- 1 castravete
- 1 ardei rosu
- 1 avocado
- cateva foi de salata verde
- 1 morcov
- 50 ml sos de soia
- 2-3 linguri de pasta wasabi
- 50 gr ghimbir murat
Ustensile
- 1 folie de plastic
- 1 folie de aluminiu
- 1 rola de bambus
Instructions
- Prima oara se prepara orezul. Astfel, il spalam bine de cateva ori sub jet de apa rece (pana se duce tot amidonul si ramane apa curata), il lasam la hidratat pentru 30 de minute si, ulterior, il punem la fiert intr-o oala cu fundul gros. Turnam apa peste el astfel incat sa acopere orezul aproape 1:1. Apasand cu podul palmei peste el, apa trebuie sa acopere orezul si podul palmei, pana unde incep degetele. Dupa ce apa incepe sa fiarba, se acopera oala cu 2-3 straturi de folie de aluminiu, etans, si se lasa orezul la foc mic pentru aproximativ 13 minute la foc mic, pana cand toata apa este absorbita. Nu se descopera inca orezul (desi o sa fii tentat). Opeste focul si lasa-l sub folie pentru inca 15 minute sa se linisteasca.
- Separat, preparam amestecul pentru orez din otetul de orez, 1 lingura de zahar si 1 lingura de ulei de masline. Incalzim totul intr-un ibric pana cand se topeste zaharul. Atentie, nu trebuie adus la temperatura de fierbere.
- Odata orezul fiert si sosul pregatit, le amestecam pe cele doua foarte bine intr-o tava sau caserola.
- Intre timp, curatam, spalam si taiem toate legumele (si in cazul in care consumam si vrem sa punem si peste, si pe el) fasiute lungi si infasuram covorasul de rulat sushi intr-o folie alimentara.
- Cand orezul se raceste si avem toate ingredientele pregatite, abia incepe distractia: rularea sushi-ului facut in casa.
- Se pregateste cate o foaie nori, se aseaza pe covorasul de bambus cu partea lucuioasa in jos si peste aceasta se pune in strat subtire (3 mm) orezul, presandu-l bine cu mainile umede (trecute printr-un bol cu otet de orez). Se lasa cate un cm pe marginile foii de nori, pentru a putea prinde ruloul.
- Pe mijlocul orezului punem un strat foarte subtire de pasta wasabi si, deasupra ei, umplutura dorita. Recomandam si seminte de susan negru si, pentru sushi-ul vegetarian, nu trebuie sa lipseasca sub nicio forma avocado. Daca vrem sa facem rulouri de sushi cu orezul la vedere se procedeaza la fel, doar ca prima oara punem pe folia de plastic de pe covorasul de bambus orezul, ulterior foia nori cu partea lucioasa in jos si, in interiorul foii nori, compozitia dorita.
- Dupa ce am rulat sushi-ul (in rulouri nu prea grasune si compate) trebuie sa il taiem, cat de cat egal 🙂 foarte gentil si cu un cutit foarte bine ascutit (pentru a nu-l turti/distruge).
- Gata, a trecut greul. E timpul sa-l infulecam cu pasta wasabi, sos de soia si ghimbir murat. Miammm!
Si, pentru a nu rata nimic, iata si un video pentru a vedea exact cum se ruleaza maki:
Noi am obtinut 56 de bucati din ingredientele mentionate mai sus. Pofta buna! Sa ne spui cum ti-a iesit reteta.
Psssst… daca vrei sa te tinem la curent cu noile noastre articole sau retete nu uita sa te abonezi la newsletter-ul AlimenteSpeciale.ro, sau sa ne urmaresti pe pagina de Facebook pentru o sursa zilnica de inspiratie.
Multa sanatate si inspiratie in alegeri!
Echipa AlimenteSpeciale.ro