Una dintre cele mai importante vitamine, absolut necesara pentru sanatatea organismului uman, este vitamina D. Ceea ce este, insa, foarte interesant si este bine sa precizam inca de la inceput este faptul ca, desi toata lumea o numeste astfel, aceasta nu este o vitamina propriu-zisa, ci un prohormon produs de organism ca raspuns la expunerea solara.

Exista numeroase motive pentru care este esential sa avem in corp suficienta vitamina D; astfel, acesta are un rol important in mentinerea sanatatii sistemului osos si a dintilor, sustine buna functionare a sistemului imunitar, contribuie la mentinerea starii de sanatate a sistemului nervos, regleaza producerea de insulina si sustine functionalitatea optima a inimii si a plamanilor. De asemenea, Vitamina D reprezinta un adjuvant de nadejde impotriva unor afectiuni serioase, cum ar fi cancerul, diabetul sau scleroza multipla.

In ceea ce priveste rolul vitaminei D asupra sistemului osos, aceasta indeplineste o functie in reglarea nivelului de calciu din sange, fapt ce prezinta o deosebita importanta in mentinerea sanatatii oaselor. Mai exact, vitamina D este esentiala pentru absorbirea calciului din intestin si pentru impiedicarea eliminarii acestui prin functia excretoare a rinichilor.

In cazul unei deficiente de vitamina D, este posibila aparitia unor afectiunii de genul osteomalaciei (afectiune caracterizata prin demineralizarea oaselor) sau a osteoporozei (afectiune bine cunoscuta, frecventa in cazul femeilor aflate la post-menopauza sau in cazul barbatilor in varsta).

Asa cum am amintit mai devreme, vitamina D are un rol semnificativ in prevenirea aparitiei diabetului, observandu-se, in cadrul mai multor studii clinice, o relatie invers proportionala intre un nivel ridicat al acestei vitamine in sange si riscul aparitiei diabetului de tip 2. De asemenea, s-a constatat ca odata cu administrarea unor doze importante de vitamina D se reduce substantial riscul aparitiei diabetului de tip 1.

Vitamina D are un rol foarte important in mentinerea starii de sanatate si in prevenirea aparitiei unor afectiuni atat in cazul femeilor insarcinate, cat si in cel al copiilor. Mai exact, deficitul de vitamina D este asociat cu aparitia diabetului zaharat, a vaginitei bacteriene sau a preeclamsiei la femeile insarcinate, iar in cazul copiilor acest deficit este asociat cu aparitia alergiilor, inclusiv astm, dermatita atopica si eczeme.

Exista studii clinice ale caror rezultate au aratat ca vitamina D poate incetini dezvoltarea celulei canceroase, intensifica mecanismul de distrugere a acestei, dar si reduce proliferarea acesteia si aparitia metastazelor. De asemenea, un alt studiu realizat pe perioada iernii si a carui subiectii au fost copii a demonstrat faptul ca administrarea unui supliment de vitamina D timp de 4 luni a redus riscul imbolnavirii cu gripa cu 40%.

Din pacate, studiile realizate recent au aratat ca o pondere importanta din populatia lumii prezinta deficit de vitamina D, perioada cea mai problematica din acest punct de vedere fiind iarna. De aceea, este foarte important sa stim exact care sunt simptomele acestei deficiente, precum si optiunile pe care le avem la dispozitie pentru a repara sau chiar, de preferinta, pentru a preveni aceasta situatie nedorita. Astfel, simptomele deficitul de vitamina D sunt:

 • Imbolnaviri si/ sau infectii in corp frecvente;
 • Stare de oboseala;
 • Dureri de oase sau de spate;
 • Caderea parului;
 • Stare depresiva;
 • Inchiderea lenta a ranilor;
 • Dureri musculare.

In cazul in care organismul este privat de vitamina D pentru o perioada lunga de timp, deficitul poate conduce sau contribui la aparitia unor afectiuni serioase:

 • Obezitate;
 • Diabet;
 • Hipertensiune arteriala;
 • Depresie;
 • Fibromialgie;
 • Oboseala cronica;
 • Osteoporoza;
 • Alzheimer;

In consecinta, este evident faptul ca vitamina D prezinta o importanta deosebita pentru organismul nostru, fiind indicat sa ne preocupam cu cea mai mare seriozitate de asigurarea unei cantitati optime a acestui micronutrient. Dar care este dozajul de care avem neaparata nevoie? Ei, bine, conform reglementarilor medicale actuale, doza zilnica recomandata (in UI, adica unitati internationale, si in micrograme) difera in functie de categoria de varsta astfel:

 • Bebelusi de la 0 la 12 luni: 400 IU (10 mcg);
 • Copii de la 1 la 18 ani: 600 IU (15 mcg);
 • Adulti de pana la 70 de ani: 600 IU (15 mcg);
 • Adupti de peste 70 de ani: 800 IU (20 mcg);
 • Femei insarcinate sau care alapteaza: 600 IU (mcg).

In privinta surselor din care ne putem procura necesarul de vitamina D, specialistii considera ca, in lunile de iarna, in care soarele (cel mai sigur si eficient furnizor de vitamina D) este, in mare parte, absent, este bine sa optam pentru un supliment de buna calitate (vitamina D2 sau D3, aceasta din urma fiind cel mai des intalnita si recomandata de medici). Este adevarat ca aceasta vitamina este continuta si o serie de alimente, dar datorita faptului ca toate aceste vin “la pachet” cu o serie de dezavantaje si chiar efecte negative asupra sanatatii, se recomanda, ca varianta mai sigura si mai sanatoasa, administrarea de suplimente.

Astfel, recomandarea noastra de astazi se indreapta spre un sortiment fabricat de unul dintre cei mai buni si prestigiosi producatori de suplimente din lume, Solgar. Acest supliment de vitamina D3 se comercializeaza sub forma de tablete masticabile, in numar de 100 per cutie, avand o concentratie de 1000 UI, perfecta pentru ca asigurarea necesarului absorbabil si acoperirea eventualului deficit sa fie garantate. De asemenea, o alternativa la fel de potrivita pe care o recomandam cu caldura este suplimentul oferit de Pharma Nord, sub forma unor mici perle avand o buna biodisponibilitate, fiecare continand 20 µg (800 UI) de vitamina D3, in ulei de masline presat la rece.

Vitamin D-3 1000 x 100 tb mast. Solgar

D-Pearls Bio-Vitamina D3 (20 milig) x 80perle Pharma Nord

Psssst… daca vrei sa te tinem la curent cu noile noastre articole sau retete nu uita sa te abonezi la newsletter-ul AlimenteSpeciale.ro, sau sa ne urmaresti pe pagina de Facebook pentru o sursa zilnica de inspiratie.

Multa sanatate si inspiratie in alegeri!

Echipa AlimenteSpeciale.ro