Ce stie lumea despre orez? Ei, bine, stim cu totii ca orezul este unul dintre ingredientele foarte folosite si consumate in multe zone ale lumii, pentru unele populatii reprezentand chiar alimentul de baza, cu ajutorul caruia isi asigura o mare parte din necesarul caloric zilnic. Caracteristic bucatariei asiatice, orezul este, de asemenea, raspandit si consumat in Europa, America si Africa, fiind apreciat atat pentru continutul mare de carbohidrati complecsi, foarte necesari organismului nostru, cat si pentru gustul iubit de foarte multa lume.

Pe langa lucrurile de notorietate, pe care le cunoaste toata lumea, exista si o serie de aspecte aproape in totalitate nestiute. Si pentru ca noua ni s-au parut foarte interesante, unele dintre ele fiind de-a dreptul fascinante, ne-am gandit sa le impartasim si cu tine, convinsi fiind ca vei fi exact de aceeasi parere cu noi. Iata, asadar,  care sunt cele 12 lucruri interesante pe care (probabil) nu le stiai despre orez:

1. Orezul este cultivat pe toate continentele lumii, cu exceptia Antarcticii, iar acest lucru se intampla datorita gradului mare de adaptabilitate, a usurintei cu care este cultivat, precum si a productivitatii sporite, dintr-o singura samanta rezultand peste 3000 de boabe.

2. Marele Zid Chinezesc a fost construit, in secolele XV-XVI, cu ajutorul orezului. Mai exact, blocurile de piatra folosita la constructie au fost lipite intre ele cu un mortar facut din terci de orez amestecat cu carbonat de calciu.

3. In conditiile in care este pastrat corespunzator, orezul alb ramane proaspat si bun pentru consum o perioada foarte indelungata (intre 10 si 30 de ani). Spre deosebire de acesta, orezul brun are o perioada de valabilitate mult mai scurta, de 3 pana la 6 luni, cauza fiind stratul exterior al acestuia care se depreciaza prin oxidare.

4. Americanii consuma, in medie, in jur de 10 kilograme de orez anual, asiaticii din Orientul Indepartat mananca aproximativ 150 de kilograme in fiecare an, iar locuitorii din Emiratele Arabe Unite peste 200 de kilograme. Pe de alta parte, la limita inferioara a topului consumatorilor de orez se afla francezii, care consuma doar 5 kilograme de orez anual. Per total, 90% din orezul existent pe planeta este cultivat si consumat in Asia.

5. Cultivarea orezului necesita cantitati foarte mari de apa. Astfel, pentru un kilogram de orez agricultorii sunt nevoiti sa foloseasca 5000 de litri de apa.

6. Orezul te face mai fericit. Carbohidratii aflati in orez stimuleaza secretia de serotonina, care este hormonul care ne influenteaza in mod direct si pozitiv buna dispozitie.

7. Orezul salbatic, numit si zizania, nu este orez propriu-zis, ci o iarba care creste in apa. Orezul salbatic este o pseudocereala care contine toti cei 9 aminoacizi esentiali, fiind, astfel, catalogat drept proteina completa. De asemenea, orezul salbatic contine mult mai multi nutrienti decat orezul obisnuit (mai mult calciu, fier, fosfor si vitamine din complexul B decat orezul brun) si contine de 2 ori mai multa proteina. In plus, nu contine sodiu si este sarac in calorii.

orez

Orez salbatic

8. Printre beneficiile orezului brun se numara imbunatatirea digestiei, prevenirea acumularii kilogramelor in plus, continutul ridicat de antioxidanti, rolul in protejarea aparatului cardiovascular, intarirea sistemului osos, prevenirea cancerului de san, a diabetului si a pietrelor la vezica biliara.

9. Proteina din orez este, conform studiilor, la fel de eficienta in ceea ce priveste cresterea musculara ca proteina din zer, fiind, in plus, mult mai sanatoasa decat aceasta.

10. Orezul basmati este considerat a fi cel mai aromat si gustos orez din lume,”basmati” insemnand in hindi “regina aromelor”, iar in araba ”zambetul meu”.

11. Orezul este o extraordinara sursa de energie, carbohidratii continuti de acesta reprezentand combustibilul ideal pentru toate celulele organismului uman, inclusiv celula cerebrala.

12. Orezul este cel mai vechi aliment mentionat in istorie, care se consuma pe scara larga si in zilele noastre. Datarea consumului de orez merge inapoi in timp pana in anul 5000 i.Hr., arheologii constatand faptul ca acesta a fost cultivat pentru prima data in China, India si Thailanda.

Din pacate, in comert se gaseste frecvent un orez de proasta calitate, care ne poate cauza neplaceri destul de mari in ceea ce priveste sanatatea. De aceea, echipa AlimenteSpeciale.ro se straduieste in permanenta sa iti puna la dispozitie sortimente de orez si produse derivate (faina de orez, proteina din orez etc.) dintre cele mai bune, sanatoase si la cel mai inalt nivel calitativ.

Va invitam sa folositi, cu toata increderea, produsele pe care le puteti gasi in magazazinul nostru online. Iata recomandarile noastre de astazi:

orez

Orez Basmati brun organic x 500g Biona

orez

Orez rosu integral Camargue bio (bob lung) x 500g Primeal

orez

Mix de orez salbatic organic x 500g Biona

orez

Faina integrala Bio de orez fara gluten x 500g Bauckhof

orez

Spirale fara gluten din orez x 250g Orgran

proteina orez

Proteina din orez – pulbere bio 200g Diet Food

 Psssst… daca vrei sa te tinem la curent cu noile noastre articole sau retete nu uita sa te abonezi la newsletter-ul AlimenteSpeciale.ro, sau sa ne urmaresti pe pagina de Facebook pentru o sursa zilnica de inspiratie.

Multa sanatate si inspiratie in alegeri!

Echipa AlimenteSpeciale.ro