Carbohidratii – unul dintre cei 3 macronutrienti – reprezinta de multa vreme un subiect extrem de controversat in lumea nutritiei. Unii le acorda o importanta foarte mare, considerand ca glucoza este combustibilul preferat de celula umana (inclusiv de neuron) si sustinand ca acest macronutrient trebuie sa reprezinta ponderea dominanta in alimentatie. Alti oameni de stiinta si specialisti in nutritie au constatat, in special in ultimii ani, ca grasimile reprezinta un combustibil superior glucozei, considerand ca glucidele (carbohidratii) sunt un macronutrient care trebuie consumat cu moderatie si chiar redus. Indiferent care dintre aceste abordari tindem sa o imbratisam, este limpede ca o anumita cantitate de carbohidrati este necesara si chiar obligatorie pentru buna functionare a organismului.
Dar ce tipuri de carbohidrati ar trebui sa consumam? Exista, oare, asa cum se vehiculeaza in lumea nutritiei, carbohidrati “buni” si carbohidrati “rai”? Ei, bine, toate indiciile duc spre a confirma aceasta teorie. In ceea ce priveste carbohidratii “rai” am mai scris pe acest blog si, cu siguranta, o vom face si in viitor.
Foarte pe scurt, este vorba despre carbohidratii rafinati, in frunte cu zaharurile procesate (zahar alb, sirop de porumb) si cu cerealele rafinate (fainoase). De asemenea, un alt aspect de care trebuie tinut cont atunci cand analizam un tip de carbohidrat este atat indicele glicemic dar si incarcatura glicemica a acestuia.
Dar despre toate aceste aspecte vom mai scrie, desigur, asa cum am precizat deja. Pana atunci, ne-am gandit ca astazi sa trecem in revista 5 tipuri de alimente bogate in carbohidrati pe care le poti consuma, fara a exista riscul acumularii de kilograme in plus sau al dobandirii unor afectiuni specifice.
- Fructele de padure (berries)
In general, fructele reprezinta o sursa de carbohidrati sanatosi, singura conditie fiind ca acestea sa nu fie prea dulci si, in consecinta, sa nu aiba un indice glicemic mare. De aceea, fructele de padure (afine, zmeura, mure, coacaze, capsuni), care au un indice glicemic redus, sunt considerate cea mai buna alegere, cu atat mai mult cu cat acestea sunt si foarte dense in nutrienti. Astfel, fructele de padure contin mari cantitati de antioxidanti cu efect antiinflamator, regleaza nivelul de zahar din sange si secretia de insulina, sunt foarte bogate in fibre, contin vitaminele C, K si folat, contin minerale, cum ar fi mangan si cupru, reduc nivelul de colesterol LDL, au efect anticancerigen, imbunatatesc sanatatea si aspectul pielii, mentin sanatatea arterelor.
- Cartofii dulci
Tuberculii au jucat un rol important in nutritia umana inca din cele mai vechi timpuri. Evident ca exista o serie de astfel de tuberculi, dintre acestia cei mai accesibili si sanatosi in zona noastra geografica fiind cartofii dulci. Acestia reprezinta una dintre cele mai bune surse de carbohidrati sanatosi, sunt foarte bogati in fibre, contin o cantitate mare de beta-caroten (precursor al vitaminei A), contin vitaminele C, B5, B6, potasiu, mangan si antioxidanti.
- Orezul
Orezul este unul dintre ingredientele foarte folosite si consumate in multe zone ale lumii, pentru unele populatii reprezentand chiar alimentul de baza, cu ajutorul caruia isi asigura o mare parte din necesarul caloric zilnic. Caracteristic bucatariei asiatice, orezul este, de asemenea, raspandit si consumat in Europa, America si Africa, fiind apreciat atat pentru continutul mare de carbohidrati complecsi, foarte necesari organismului nostru, cat si pentru gustul iubit de foarte multa lume.
Cel mai gustos orez este basmati, in timp ce cel mai sanatos este cel salbatic. Mai exact, este interesant de stiut ca orezul salbatic, numit si zizania, nu este orez propriu-zis, ci o iarba care creste in apa. Orezul salbatic este o pseudocereala care contine toti cei 9 aminoacizi esentiali, fiind, astfel, catalogat drept proteina completa. De asemenea, orezul salbatic contine mult mai multi nutrienti decat orezul obisnuit (mai mult calciu, fier, fosfor si vitamine din complexul B decat orezul brun) si contine de 2 ori mai multa proteina. In plus, nu contine sodiu si este sarac in calorii.
- Legumele colorate
Desi nu sunt foarte bogate in carbohidrati, legumele colorate reprezinta cea mai sanatoasa sursa din care ne putem procura acest macronutrient. Acestea contin extrem de multe vitamine, minerale si fitonutrienti, cum ar fi polifenolii, acestia fiind substante care au imense beneficii in ceea ce priveste sanatatea. Poti consuma cantitati suficiente de vinete, broccoli, morcovi, conopida, telina (frunze si radacina), ardei iute, dovlecei, zucchini, castravete, usturoi, ceapa, papadie, rucola, kale, praz, salata verde, salata Eisberg, salata romana, radicchio, ciuperci, ardei gras, gogosari, ridichi, dovleac, gulie, rosii, sparanghel, spanac, sfecla rosie (inclusiv frunzele), varza de Bruxelles, varza. Dintre acestea, cele care se pretează a fi gatite se prepară la abur, la tigaie, in grasimi sanatoase (unt, ulei de cocos), la cuptor sau prin fierbere (nu un timp îndelungat).
- Quinoa si amarantul (pseudocerealele)
Quinoa contine toti cei 9 aminoacizi esentiali, vitamine (A, C, D, E, K + aproape toate B-urile), minerale (fier, calciu, crom, cupru, fluor, iod, magneziu, potasiu, seleniu, zinc), fibre si, nu in ultimul rand, carbohidrati complecsi. De asemenea, nu contine gluten. Este important ca inainte de preparare, sa fie bine spalata si apoi inmuiata timp de aproximativ 4 ore, in scopul de a se neutraliza o mare parte dintre antinutrientii pe care ii contine. O pseudocereala cu profil nutritional asemanator este amarantul, cunoscut la noi sub numele de stir.
Daca te hotarasti sa folosesti astfel de tipuri de carbohidrati sanatosi, noi iti recomandam sortimentele pe care le-am selectat cu grija si pe care le oferim, cu toata increderea, in magazinul nostru online. Iata care sunt acestea:
Psssst… daca vrei sa te tinem la curent cu noile noastre articole sau retete nu uita sa te abonezi la newsletter-ul AlimenteSpeciale.ro, sau sa ne urmaresti pe pagina de Facebook pentru o sursa zilnica de inspiratie.
Multa sanatate si inspiratie in alegeri!
Echipa AlimenteSpeciale.ro