Atunci cand vine vorba despre consumul de proteine, este necesar sa cunoastem cu exactitate care sunt sursele cele mai potrivite din care ar fi bine sa ne luam acest macronutrient extrem de important. Si spunem acest lucru pentru ca nu toate proteinele sunt nascute egale. Mai exact, exista proteine alergene, inflamatoare sau care creeaza diferite alte probleme, fiind absolut indicat ca acestea sa fie evitate si inlocuite cu proteine cu adevarat benefice. (Mai multe amanunte interesante despre acest subiect poti citi .) Astfel, desi ca regula generala este de preferat sa consumam produse proaspete, integrale, exista cazuri cand un produs extras (desigur, cu o minima procesare) dintr-un ingredient este cu mult mai benefic decat acesta. Concret, de multe ori, pudrele proteice sunt cu mult mai sanatoase si mai eficiente decat produsul integral de baza. Iar unul dintre cele mai bune exemple in acest sens este proteina din mazare. De aceea, astazi vom trece in revista 10 motive pentru care proteina din mazarea este una dinte cele mai sanatoase surse din care ne putem procura acest macronutrient:

  1. Este o sursa bogata de lizina.

Aceasta substanta reprezinta unul dintre cei 9 aminoacizi esentiali, pe care organismul nu ii poate sintetiza singur si pe care trebuie sa ni-i asiguram din alimentatie. Lizina este esentiala pentru constructia de tesuturi cum ar fi pielea, cartilajul si oasele. De asemenea, acest aminoacid ajuta la absorbtia calciului in oase si in dinti.

  1. Nu provoaca alergii.

Asa cum aminteam si in introducerea articolului, exista o serie de proteine, atat de origine animala (caseina, zerul), cat si de origine vegetala (soia), care provoaca reactii alergice anumitor persoane. În schimb, proteina din mazare este complet sigura, neprezentand niciun astfel de risc.

  1. Este 100% gluten free.

Daca, din cauza intolerantei, sensibilitatii sau alegerii personale, urmezi o dieta fara gluten, atunci proteina din mazare este o optiune potrivita, lipsita in totalitate de riscuri. Verifica cerificarea pe ambalaj.

  1. Este bine tolerata de stomac.

Este bine cunoscut faptul ca leguminoasele pot cauza frecvent probleme divestive destul de serioase. Cu toate acestea, proteina din mazare, desi provine dintr-o leguminoasa, este foarte bine tolerata de sistemul digestiv, neputand cauza neplaceri atunci cand este sunt inlaturate fibrele si amidonul din componenta.

  1. Este bogata in fier.

Acest mineral joaca un rol major in organism, in  special in transportarea oxigenului in sange. Deficitul de fier poate cauza anemie, categoriile mai expuse acestui risc fiind femeile (din cauza menstruatiei), vegetarienii si veganii. Desi tipul de fier mai usor asimilabil in organism este cel aflat in produse de origine animala (heme), foarte multi oameni se feresc de acesta, considerandu-l periculos pentru sanatate. In acest caz, fierul non-heme, cum este cel aflat in proteina din mazare, poate fi cea mai potrivita alternativa.

  1. Are un indice glicemic scazut.

Acest aspect este foarte important, alimentele cu indice glicemic scazut fiind preferate, datorita faptului ca acestea nu conduc la explozia nivelului de glucoza din sange si, implicit, a secretiei de insulina.

  1. Este compatibila cu o alimentatie scazuta in carbohidrati.

Acest aspect este important pentru persoanele care prefera alimentatia bazata pe plante, dar care totusi doresc sa tina sub control aportul de carbohidrati. Aproape toate sursele de proteina vegetala sunt, in acelasi timp, importante furnizoare de carbohidrati; in schimb, prin folosirea unui produs proteic din mazare nu vom fi nevoiti sa consumam “la pachet” si cantitatea substantial de carbohidrati aflati in respectivele plante, cum ar fi, spre exemplu, leguminoasele sau cerealele.

  1. Contine aminoacizi BCAA.

O treime din musculatura corpului este realizata de acesti aminoacizi care se găsesc din belsug in proteina din mazare (comparativ cu continutul de BCAA din proteina din zer). Mai exact, 20% din aminoacizii din proteina din mazare o reprezinta aminoacizii BCAA (leucina, isoleucina si valina). Acesti aminoacizi nu au numai functia de constructori de masa musculara, ci joaca si roluri cheie in multe alte procese biologice complexe, cum ar fi construirea de ADN si ARN, distributia de oxigen si formarea de anticorpi.

  1. Este bogata in arginina.

Un alt aminoacid deosebit de important, arginina, prezinta un rol important in cresterea musculara, ajutand la sinteza proteinelor si in marirea fluxului sanguin spre muschi. De asemenea, arginina are un rol benefic in mentinerea sanatatii inimii. Comparativ cu proteina din zer, continutul de arginina este de 3 ori mai mare in proteina din mazare.

  1. Este foarte bogata in magneziu.

Acest mineral are un rol extrem de important pentru sanatatea noastra, fiind implicat in peste 600 de reactii chimice existente la nivelul corpului, inclusiv miscarea musculaturii, refacerea ADN-ului si sinteza proteinelor. De asemenea, magneziul este benefic sanatatii inimii si a creierului, precum si in reglarea tensiunii arteriale.

Daca te hotarasti sa folosesti o proteina de mazare de calitate superioara, noi iti recomandam sortimentele pe care le-am selectat cu grija si pe care le oferim, cu toata increderea, in magazinul nostru online. Iata care sunt acestea:

Pudra proteica din mazare organica x 250g OrganAx

Pudra proteica izolata din Mazare (82% proteina) x 250g Pulsin

Psssst… daca vrei sa te tinem la curent cu noile noastre articole sau retete nu uita sa te abonezi la newsletter-ul AlimenteSpeciale.ro, sau sa ne urmaresti pe pagina de Facebook pentru o sursa zilnica de inspiratie.

Multa sanatate si inspiratie in alegeri!

Echipa AlimenteSpeciale.ro