In ultima perioada, smoothie-urile au devenit din ce in ce mai populare, iar acest lucru este perfect explicabil. Acestea hidrateaza organismul si ofera acestuia o serie de vitamine, minerale, antioxidanti si alti fitonutrienti, precum si carbohidratii necesari pentru o incarcare rapida cu energie. Dar pentru a profita din plin de toate beneficiile pe care ti le ofera un smoothie, este bine sa inveti cateva lucruri simple, dar extrem de importante, in ceea ce priveste prepararea acestuia.

In primul rand, trebuie sa stii care sunt ingredientele de baza recomandate pentru un smoothie si felul in care este bine sa (nu) le combinam. Asadar, in linii mari, fructele si verdeturile reprezinta fundatia unui smoothie reusit. Fructele se impart, in functie de concentratia de fructoza pe care o contin, in 3 categorii: fructe dulci (banane, curmale, smochine, soiuri de struguri dulci, papaya, kaki), fructe semi-acide (mere, cirese, visine, afine, piersici, nectarine, mango, pere, prune, soiuri de struguri mai acrisori, dude, zmeura, mure) si fructe acide (lamai, limes, portocale, mandarine, clementine, grapefruit, ananas, rodii, kiwi, merisoare, fructul pasiunii).

A nu se face confuzia si a se intelege ca fructele semi-acide si acide ar avea un pH mic si ar da o reactie acida la nivelul organismului. Nu este vorba de asa ceva. Ele se numesc astfel in aceasta clasificare doar pentru simplul fapt ca sunt mai acrisoare.

In ceea ce priveste cele 3 categorii mentionate, este esential sa retinem modul corect in care se recomanda ca acestea sa fie combinate, pentru absorbtia optima a nutrientilor si pentru functionare in conditii bune a sistemului digestiv. Astfel, este indicat sa amestecam doar fructe din aceeasi categorie, sa combinam fructe dulci cu cele semi-acide sau fructe semi-acide cu fructe acide, combinatia dintre cele dulci si cele acide nefiind una deloc potrivita. In plus, exista o categorie aparte de fructe, pepenii, care se consuma intotdeauna separat, nefiind indicata amestecarea acestora cu nicio alta categorie de fructe.

Acestea sunt categoriile de fructe folosite in prepararea unui smoothie, putand fi folosite fie proaspete, fie congelate. Desigur ca mai exista si alte 2 categorii de fructe, cele non-dulci (rosii, ardei, castraveti, dovlecei, vinete) si cele grase (avocado, masline, durian, cocos), dar mare parte dintre acestea, cu mici  exceptii (avocado, apa de cocos, castravete), nu isi gasesc locul intr-un astfel de preparat.

In afara de acestea, este foarte bine sa adaugam in smoothie si verdeturi, pentru un plus de vitamine si minerale, dar si pentru continutul bogat in clorofila. Dintre acestea, cele mai des folosite sunt spanacul, varza kale, salata verde, salata romaine, rucola, patrunjelul, frunzele de sfecla, frunzele de telina, menta, stevia, untisorul, urzicile sau, cu prioritate, atunci cand exista posibilitatea, vlastarii, toate cat se poate de proaspete si de tinere.

O a treia parte importanta in prepararea unui smoothie este baza lichida. Iar aici avem 3 posibilitati: apa (incercati sa folositi o apa cat mai curata, filtrata), suc de fructe (aveti, insa, grija ca sucul sa fie facut din fructe compatibile cu celelalte folosite) sau apa de cocos.

Proportia intre fructe, verdeturile si baza lichida folosite difera in functie de gust, dar si de nevoile calorice si nutritionale ale fiecarui individ in parte, situandu-se, ca regula foarte generala, in jurul valorilor 40/ 30/ 30. Astfel, de dragul gustului, dar si pentru un continut caloric suficient de bogat pentru a sustine energetic organismul pe parcursul zilei, poti alege ca fructele sa depaseasca cantitativ verdeturile. In cazul persoanelor foarte active, care au un stil de viata intens, este indicat sa se foloseasca o cantitate suficienta de fructe mai dulci; in schimb, persoanele mai sedentare vor folosi o cantitate de fructe moderata, din categoriile semi-acide si acide si, eventual, o cantitate sporita de verdeturi.

Pentru ca fiecare organism este diferit, cea mai buna alegere este ca fiecare sa se opreasca asupra formulei ideale pentru propria persoana, neexistand, in mod cert, o reteta general valabila. Experimentati si veti descoperi ce functioneaza mai bine pentru fiecare dintre voi. De asemenea, cantitatea de lichid folosita trebuie sa fie suficienta, pentru ca smoothie-ul rezultat sa nu fie prea gros si, altfel, prea dificil de baut.

In plus, puteti adauga diferite pudre proteice (din canepa, mazare, orez brun) sau din plante cu efect energizant sau terapeutic, cum ar fi iarba de graumaca, tribulus, gingseng, turmeric, ashwagandha, spirulina, kelp, chlorella, acai, acerola, guarana, ginko biloba. Acestea dau o valoare nutritionala fantastica smoothie-ului, care devine, astfel, un superaliment extrem de puternic. De asemenea, dupa preferinta, se poate adauga un indulcitor natural sanatos (sirop de artar, de cocos sau de agave) si gheata.

In privinta blenderului, recomandam ca in functie de posibilitatile materiale sa se achzitioneze un aparat cat mai puternic si mai performant, de care te vei bucura, cu siguranta, o perioada lunga de timp. Cu toate acestea, imposibilitatea de a cumpara un aparat scump nu trebuie, nicidecum, sa te descurajeze. Exista si in magazinele obisnuite de electrocasnice blendere care se pot achizitiona la preturi reduse si care sunt destul de solide si de eficiente. Recomandam, totusi, sa se aleaga un aparat care sa aiba o putere de cel putin 100 de wati.

Te invitam sa folositi, cu toata increderea, produsele pe care le puteti gasi in magazinul nostru online, Alimentespeciale.ro. Iata recomandarile noastre de astazi:

Iarba de Grau Pulbere Organica/BIO x 125g Niavis

Turmeric pulbere bio x 200g Diet Food

Maca Pulbere Ecologica/BIO x 125g Niavis

Ginseng Siberian Pulbere Organica/Bio x 125g Niavis

Spirulina Pulbere Ecologica/BIO x 125g Niavis

Pudra proteica eco de Canepa x 500g Canah

Psssst… daca vrei sa te tinem la curent cu noile noastre articole sau retete nu uita sa te abonezi la newsletter-ul AlimenteSpeciale.ro, sau sa ne urmaresti pe pagina de Facebook pentru o sursa zilnica de inspiratie.

Multa sanatate si inspiratie in alegeri!

Echipa AlimenteSpeciale.ro