Au venit, intr-un final, si la noi zilele mai racoroase iar pietele au inceput sa prinda cel mai placut miros si culori din an. Insa, cand vine vorba de confort food si de mancaruri super gustoase, care ne amintesc de copilarie si dau casei noastre senzatia de camin cald si linistit, nimic nu se compara cu vedetele pietei: mustul si dovleacul. Si pentru ca nu vom impartasi cu tine reteta de must, astazi o sa iti dam de treaba, caci trebuie NEAPARAT sa testezi aceasta reteta super simpla si delicioasa cum nu se poate povesti de tarta de dovleac si portocala. E fara gluten, fara E-uri, fara lactoza, fara zahar rafinat, 100% vegana, fara, fara, fara… dar cu un gust si o aroma dumnezeiasca. Casa si burtica ta si a familiei tale ne vor multumi la final. GARANTAM.
Noi deja cat am scris acest text am mai infulecat o felie, asa de pofta ni s-a facut. Iar mirosul persista in birou de aseara.:)
Deci, nu te mai facem sa salivezi. Iata reteta:
Tarta de dovleac si portocala fara gluten
Ingredients
Pentru blat
- 200 de gr. faina fara gluten
- 5 linguri de ulei de cocos topit la bain marie si lasat sa se raceasca
- 1 lingurita coaja rasa de portocala (spalata in amoniac in prealabil, pentru a eminina pesticidele)
- 1 varf de cutit de sare
- 2 linguri de zahar de cocos
- 40 ml apa rece
Pentru crema
- 300 de gr. de dovleac de placinta curatat
- 150 ml crema de cocos sau lapte de migdale
- sucul de la o portocala
- 5 linguri de zahar de cocos
- 1 lingurita de scortisoara
- 5 linguri de faina fara gluten
- 1 lingurita extract natural de vanilie sau continutul unei pastai de vanilie
Instructions
Aluatul de Blat
- Intr-un bol se amesteca apa cu zaharul si se lasa pana se topeste complet. Ulterior se adauga coaja de portocala, faina si uleiul de cocos si sarea si se framanta pana se obtine un aluat potrivit de tare, elastic, nelipicios, dar farmicios (ca de tarta). Daca consistenta aluatului nu este cea potrivita mai adaugati un strop de apa/ faina dupa caz.
- Se unge o forma de tarta cu pereti detasabili cu ulei de cocos si ulterior se modeleaza pe forma ei aluatul. Fiind farmicios se va modela pe forma asemeni unei plastiline.
- Se inteapa din loc in loc cu furculita aluatul de pe fundul formei si se da la rece, la frigider, 10 minute sa se mai intareasca putin.
Crema
- Se pun toate ingredientele intr-un blender de mare viteza si se mizeaza pana totul devine o crema de consistenta tare.
- Se toarna uniform crema peste aluat in tava si, in functie de preferinte, se mai poate adauga inca un strat de aluat deasupra. Noi am perforat putin cu furculita partea de aluat ce a fost pus deasupra tartei.
- Inainte de a fi introdusa la cuptor, se unge tarta cu 1 lingura de ulei de cocos si eventual se mai poate presara putina scortisoara pudra.
Timp de coacere
- 40-50 de minute (pana cand partea de deasupra e rumena) la cuptorul preincalzit la 180 de grade.
Pofta buna! O poti asezona cu inghetata ta preferata. Speram ca aceasta placinta sa-ti bucure zilele racoroase de septembrie si sa-i dea si casei tale miros de acasa… de copilarie.
Psssst… daca vrei sa te tinem la curent cu noile noastre articole sau retete nu uita sa te abonezi la newsletter-ul AlimenteSpeciale.ro, sau sa ne urmaresti pe pagina de Facebook pentru o sursa zilnica de inspiratie.
Multa sanatate si inspiratie in alegeri!
Echipa AlimenteSpeciale.ro