In cazul in care esti preocupat de un stil de viata sanatos, probabil ca ai introdus deja in rutina ta alimentara unul dintre cele mai hranitoare si de folos ingrediente pe care ni le ofera natura: migdalele.
Din punct de vedere nutritional, acestea contin o gama foarte larga de nutrienti extrem de sanatosi si necesari, care actioneaza in mod activ pentru protejarea organismului impotriva caliculilor biliari, a diabetului, a bolilor cardiovasculare si a altor afectiuni. Astfel, migdalele contin cantitati semnificative de calciu, vitamina E, magneziu, fier, fosfor, potasiu, zinc, cupru, mangan, vitaminele B1, B2, B3, B6 si B9 (acid folic), antioxidanti, dar si proteine de buna calitate si grasimi monosaturate cu rol in scaderea colesterolului.
In afara de aceste beneficii extraordinare pe care le au migdalele pentru sanatatea noastra, exista, insa, o serie de lucruri foarte interesante si destul de putin cunoscute despre acest veritabil dar al naturii.
Iata, asadar, care sunt acestea:
1. Migdalele nu sunt, in realitate, asa cum se crede la prima vedere, o nuca veritabila, ci o drupa, adica un fruct zemos, cu coaja subtire, avand un miez pietros, care adaposteste samburele pe care il cunoastem cu totii. Alte drupe inrudite cu migdalele sunt piersicile, nectarinele, prunele si ciresele. De retinut este faptul ca, fiind in aceeasi familie, migdalele pot cauza aceleasi reactii alergice ca fructele amintite.
2. Migdalele au un continut caloric foarte redus fata de cel pe care il au, in general, nucile si semintele, o portie (30 de migdale) avand doar 130 de kcalorii.
3. Nu este sanatos sa consumam migdalele cu adevarat crude, dar nici prajite. Chiar si migdalele care se vand ca fiind crude (raw) sunt, in realitate, pasteurizate, ca masura de prevedere aparuta dupa cateva cazuri de salmonella puse, in trecut, pe seama consumului acestora. Din fericire, pasteurizarea nu modifica continutul nutritional al migdalelor. De asemenea, se recomanda evitarea migdalelelor prajite, din cauza faptului ca uleiurile folosite sunt, de cele multe ori, extrem de daunatoare sanatatii si, in plus, continutul caloric ar creste foarte mult in urma procesului de prajire.
4. Cuvantul “migdale” vine din grecescul “amygdala”; de aceea, structurile cerebrale in forma de migdale care intra in alcatuirea creierului se numesc “amigdale”.
5. 80% din productia mondiala de migdale provine din statul american California, restul de 20% fiind cultivate in tari ca Spania, Australia, Israel.
6. Polenizarea florilor de migdal depinde, in totalitate, de prezenta albinelor in apropiere de plantatie. Interesant este ca polenul acestor flori este otravitor, cercetatorii sustinand ca acest fapt este o modalitate naturala de autoaparare impotriva potentialilor daunatori. Cu toate acestea, albinele sunt imune la toxicitatea polenului si, dimpotriva, il gasesc pe acesta de-a dreptul irezistibil.
7. Consumul de migdale stimuleaza scaderea in greutate. Studiile arata ca pentru persoanele care consuma migdale cel putin de 2 ori pe saptamana exista o probabilitate cu 31% mai mica sa se ingrasa decat cei care nu le consuma deloc.
Din migdale se pot prepara o serie de ingrediente foarte gustoase si folositoare celor care au adoptat un stil de viata sanatos. Astfel, din migdale se poate prepara lapte, unt, ulei sau faina (folosita, in special, de cei care nu consuma gluten), toate acestea fiind considerate de multi mai bune si mult mai sanatoase decat corespondentele lor clasice.
De asemenea, migdalele pot fi consumate simple, ca gustare, sau pot fi folosite pentru prepararea unei delicioase branze vegetale (vegane) sau in alte preparate gatite pe baza de legume.
Iata cum poti face in numai cateva minute o reteta delicioasa de branza tartinabila din migdale:
Ingrediente:
• 200 gr de migdale hidratate aproximatv 12 ore
• 1 lingura de ulei de masline de calitate
• sucul de la jumatate de lamaie
• 100 ml apa
• 1 lingura de drojdie inactiva
• sare neiodata (dupa gust)
• *optional: se poate adauga in crema de branza ceapa verde tocata marunt si ierburile preferate (busuioc/ marar proaspat). De asemenea, se poate adauga putina boia de ardei dulce.
Mod de preparare: Se pun toate ingredientele de mai sus (in afara de cele optionale) in robotul de bucatarie sau in blender si se mixeaza pana totul devine o pasta fina. La final se pot adauga ierburile, ceapa verde tocata marunt si boiaua de ardei dulce.
Se savureaza pe crakersi deliciosi, pe paine sau pe feliute de ardei proaspat.
Garantam ca este un deliciu.
Psssst… Daca iti plac articolele noastre nu uita sa ne dai un share si sa ne urmaresti pe pagina de Facebook pentru a fi la curent cu toate retetele si articolele noastre ce te vor ajuta sa adopti un stil de viata sanatos.
Sa ne auzim cu bine si data viitoare.
Echipa AlimenteSpeciale.ro