Desi pare foarte simplu sa mancam corect, peste 90% dintre noi facem inca o greseala fundamentala cu privire la modul in modul in care ne alimentam: nu acordam atentie regulilor de combinare corecta a alimentelor.

Din pacate, de cele mai multe ori, rezultatele acestor greseli sunt dezastroase. Din cauza diferentelor in ceea ce priveste timpii de digestie si a particularitatilor in ceea ce priveste metabolizarea fiecarui macronutrient in parte sau a diferitelor categorii de alimente, se ajunge la o epuizare energetica a organismului, la fermentatie, la o digestie greoaie, la balonare si la flatulenta.

Dincolo de efectele negative asupra sanatatii, pe termen mediu si lung, toate aceste lucruri conduc si la o consecinta imediata si foarte vizibila: cativa centimetri in plus la circumferinta taliei, balonare, stari de oboseala sau disconfort.

Dar cum se combina corect alimentele?

In niciun caz asa cum am fost cu totii invatati sa o facem. O masa cu carne si cartofi (probabil cea mai frecventa combinatie), cu desert si, eventual, cu fructe la final si apa sau alta bautura pe tot parcursul ei este o adevarata tragedie pentru organismul nostru.

In realitate, sunt cateva reguli simple si clare in ceea ce priveste combinarea corecta a alimentelor:

  • In primul rand, anumite surse de proteine si carbohidratii nu se combina niciodata. De exemplu, carnea, pestele, lactatele si ouale nu se combina niciodata cu paine, paste, cartofi si alte amidonoase si, mare atentie, nici intre ele. Asadar, chiar daca fac parte din aceeasi categorie, fiind surse diferite de proteina, cu proprietati diferite, nu se combina niciodata la aceeasi masa carnea cu pestele sau pestele cu lactate etc.;

  • Leguminoasele sunt, ele in sine, o combinatie intre proteine si carbohidrati, cei doi macronutrienti despre care tocmai am amintit ca nu se combina niciodata, find, astfel, in mod ideal indicat ca acestea sa fie consumate cu moderatie si sa nu se combine niciodata cu altceva in afara de legume;

  • Nucile si semintele sunt, la randul lor, alimente care nu se combina decat cu legume sau cu leguminoase;

  • Surprinzator sau nu, lactalele au toleranta 0 aproape cu toate categoriile de alimente, in afara de paine si dovleac, unde exista o asociere medie;

  • De asemenea, fructele, care au timpul cel mai scurt de digestie si care produc cel mai rapid nutrientii necesari celulelor, nu se combina cu nimic altceva si, in plus, nu se consuma atunci cand in stomac exista inca alimente nedigerate.

Despre fructe mai trebuie sa stim cateva lucruri: acestea se impart, in functie de concentratia de fructoza pe care o contin, in 3 categorii: fructe dulci (banane, curmale, smochine, soiuri de struguri dulci, papaya, kaki), fructe sub-acide (mere, cirese, visine, afine, piersici, nectarine, mango, pere, prune, soiuri de struguri mai acrisori, dude, zmeura, mure) si fructe acide (lamai, limes, portocale, mandarine, clementine, grapefruit, ananas, rodii, kiwi, merisoare, fructul pasiunii).

Sursa foto: Kidizi.ro

A nu se face confuzia si a se intelege ca fructele semi-acide si acide ar avea un pH mic si ar da o reactie acida la nivelul organismului. Nu, in niciun caz!

Ele se numesc asa in aceasta clasificare pentru simplul fapt ca sunt mai acrisoare, mai putin dulci. In ceea ce priveste combinarea acestora, este indicat sa amestecam doar fructe din aceeasi categorie, sa combinam fructe dulci cu cele semi-acide sau fructe semi-acide cu fructe acide, combinatia dintre cele dulci si cele acide nefiind una deloc potrivita. In plus, exista o categorie aparte de fructe, pepenii, care se consuma intotdeauna separat, nefiind indicata amestecarea acestora cu nicio alta categorie de fructe.

Acestea sunt, in mare, principalele reguli cu privire la combinarea corecta a organismului.  Nu este greu deloc, nu-i asa?

Atasam mai jos si un tabel si un filmulet unde sa poti vedea, in amanunt, toate combinatiile permise, dar si pe cele contraindicate.

Sursa foto: www.vindecator.com

Speram  ca aceste informatii sa-ti fie de folos.

Psssst… Daca iti plac articolele noastre nu uita sa ne dai un share si sa ne urmaresti pe pagina de Facebook pentru a fi la curent cu toate retetele si articolele noastre ce te vor ajuta sa adopti un stil de viata sanatos.

Sa ne auzim cu bine data viitoare.

Echipa AlimenteSpeciale.ro