Terciul de ovaz lasat peste noapte la rece este o optiune sanatoasa pentru mic dejun. Este delicios si foarte usor de preparat.

De obicei, acest preparat se serveste rece, imediat dupa ce a fost scos din frigider, fiind potrivit mai ales in lunile calduroase. Insa, poate fi consumat tot timpul anului, este revigorant si energizant.

Terciul de ovaz se pastreaza bine la frigider, pana la 5 zile, asadar, puteti prepara din weekend micul dejun in avans, pentru toate zilele saptamanii lucratoare.

Acest terci se prepara din fulgi de ovaz, orice tip pe care il preferati. Semintele de chia confera acestui terci o textura de budinca, iar untul de arahide sau alte unturi din nuci il fac mai cremos. In plus, aceste tipuri de terciuri contin aproape jumatate din cantitatea de fibre recomandate pe zi!

De asemenea, se adauga si lapte, dupa preferinta – lapte animal sau lapte vegetal. Cele mai folosite in astfel de retete sunt laptele de migdale, de caju sau de ovaz. Se poate folosi si apa, insa rezultatul final nu va mai fi la fel de cremos ca in cazul folosirii laptelui.

Terciul cu ovaz se “imbunatateste” cu diverse fructe, atat proaspete, cat si congelate, nuci sau seminte.

In ceea ce priveste indulcitorii, acest terci este in general destul de dulce, insa mai puteti adauga o lingurita de miere, sirop de agave sau artar.

In functie de ingredientele pe care le folositi, terciul de ovaz poate fi:

  • fara gluten: alegeti fulgi de ovaz cu certificare fara gluten;
  • fara nuci: eliminati nucile sau unturile de nuci din preparat;
  • vegan: optati pentru diversele sortimente de lapte sau bauturi vegetale. In locul mierii folositi sirop de artar.

Descopera mai jos cateva retete delicioase:

 

Terci de ovaz cu mar si scortisoara

Acest mic dejun delicios si satios este ideal pentru o dimineata plina de energie. Aceasta reteta este fara gluten si poate fi consumata chiar si de vegani.

Ingrediente:

500 gr mere
75 gr zahar
3 linguri apa
200 gr iaurt (poate fi inlocuit si cu iaurt vegan)
50 gr fulgi de ovaz fara gluten
75 gr piure de mere (pentru ornare)
100 ml lapte vegetal
10 g seminte de chia
1 lingurita scortisoara.

Metoda de preparare:

Curata de coaja si taie merele in felii. Intr-o tigaie incalzeste apa cu zaharul, pana da in clocot. Adauga merele si acopera cu un capac si lasa pe foc timp de 10 minute.

Ia apoi tigaia de pe foc, amesteca bine merele si lasa la racit.

Cand merele s-au racit, amesteca restul de ingrediente intr-un recipient incapator. Da la frigider peste noapte.

Terciul se serveste a doua zi cu piure si seminte de chia pe deasupra.

 

Terci de ovaz cu morcovi

Aceasta varianta “extravaganta” de terci este gustoasa si energizanta, asemanatoare cu o felie de tort!

Ingrediente:
200 gr iaurt cu vanilie
50 gr fulgi de ovaz fara gluten
50 gr morcov ras
25 gr stafide
2 linguri sirop de artar
1 lingurita scortisoara
1/3 lingurita nucsoara.

Metoda de preparare

Intr-un bol, rade morcovul. Adauga apoi restul de ingrediente si amesteca bine.

Da terciul la frigider peste noapte.

Terciul se serveste a doua zi, la micul dejun, cu cateva stafide pe deasupra.

 

Terci de ovaz cu ciocolata si banane

Un adevarat festin dulce, aceasta varianta de terci este absolut delicioasa!

Ingrediente:

1 cana fulgi de ovaz fara gluten
1 cana lapte de ovaz fara gluten
1 lingura miere
1 lingura nuca rasa de cocos
1 lingurita cacao
1 banana
1 lingurita ulei de cocos
o mana de alune de padure
untul de nuci preferat.

Metoda de preparare:

Intr-un bol, cu ajutorul unui mixer amesteca fulgii de ovaz, laptele, cacaoa, nuca de cocos si mierea. Da apoi la frigider peste noapte.

Inainte de servire, incinge intr-o tigaie uleiul de cocos si adauga feliile de banana. Lasa-le pe foc pana cand sunt caramelizate.

Serveste terciul cu bananele caramelizate pe desupra, cu cateva alune de padure maruntite si o lingurita de unt de nuci.

 

Terci de ovaz cu mango si ananas

Aceasta varianta este proaspata si revigoranta!

Ingrediente:
100 gr fulgi de ovaz fara gluten
1 lingura seminte de chia
1 lingurita seminte de in
1 lingura fulgi de cocos
100 ml lapte de cocos
2 linguri iaurt de cocos
1 mango taiat in cubulete
2 linguri apa
cuburi de ananas
felii de banana.

Metoda de preparare:

intr-un recipient, combina fulgii de ovaz, semintele de chia si in si fulgii de cocos.

Adauga laptele si iaurtul de cocos. Amesteca bine.

intr-un blender, amesteca apa cu mango, pana obtii un piure.

Toarna piureul de mango peste amestecul de ovaz si da la frigider peste noapte.

Terciul se serveste cu bucatele de ananas si felii de banana.

 

Terci de ovaz cu unt de arahide si gem

O reteta simpla si proteica, ideala pentru o zi care se anunta incarcata si agitata!

Ingrediente:
1 l lapte de migdale
650 g fulgi de ovaz fara gluten
3 lingurite sirop de artar
7 linguri unt de arahide
4 linguri gem de zmeura
zmeura proaspata

Metoda de preparare:

Adauga toate ingredientele in bolul unui blender si amesteca totul bine.

Acopera bolul si da la frigider peste noapte.

A doua zi, la micul dejun poti servi terciul ornat pe deasupra cu o lingura de unt de arahide, una de gem de zmeura si zmeura proaspata.

 

Terci de ovaz proteic cu afine

Aceasta reteta simpla este gustoasa si sanatoasa in acelasi timp. Ofera energie la inceput de zi si poate fi luata si la serviciu. Contine multe proteine, fiind micul dejun ideal pentru o zi activa.

Ingrediente:
50 g fulgi de ovaz fara gluten
100 gr afine
1 jumatate de banana
1 lingura pudra proteica
1 lingura seminte de chia
125 ml lapte de migdale
1/2 lingurita pudra de acai

Metoda de preparare:

Cu un blender mixeaza afinele, banana, pudra proteica si de acai, semintele de chiar si laptle de migdale.

Toarna acest amestec peste fulgii de ovaz si amesteca bine. Acopera vasul si da la rece peste noapte.

Serveste terciul la micul dejun, ornat pe deasupra cu afine. Mai poti adauga si o lingurita de miere sau de unt de arahide.