Daca in prima parte a acestui articol am vorbit despre importanta, beneficiile si principalele surse de Omega 3, a venit si randul sa discutam despre o alta categorie de grasimi esentiale pentru organism: Omega 6.

La fel ca si Omega 3, Omega 6 sunt o serie de acizi grasi esentiali, polinesaturati, care nu pot fi produsi de organism si pot fi asimilati doar prin alimentatie. Impreuna cu acizii grasi de tip Omega 3 acestia joaca, insa, un rol crucial atat in sustinerea functiilor creierului, cat si in cresterea si dezvoltarea armonioasa a organismului.

OMEGA 6 – INTRE BENEFICII SI RISCURI

Acizii grasi omega 6 sunt intalniti in uleiurile vegetale, in soia, porumb, ulei din seminte de struguri, ulei din seminte de in, nuci, ulei din seminte de floarea soarelui, germeni de grau, alune, seminte, dar si in produse de origine animala precum in carnea de pui sau in oua. Acestia au un rol esential in regenerarea pielii si a parului, reglarea metabolismului si mentinerea sanatatii sistemului reproducator.

Cu toate acestea, asa cum subliniam si in prima parte a acestui material, pentru a ne mentine sanatosi trebuie  sa pastram o proportie cat mai echilibrata intre cele doua categorii de grasimi, ideal de 1:1, insa este in regula si o valoare intre 2:1 sau 4:1, altfel riscand sa producem diferite dezechilibre in organism.

Din pacate, in majoritatea dietelor moderne in care produsele animale si uleiurile procesate (floarea soarelui, palmier, soia) se gasesc aproape la orice masa, acestea fiind, in general, ascunse in sosurile, maionezele, dulciurile sau snacks-urile preferate, cantitatea de Omega 6 este cu mult mai mare decat cea de Omega 3. Ceea ce trebuie sa retinem este ca, spre deosebire de Omega 3, sursele de Omega 6 sunt pro-inflamatorii. Desigur, inflamatia este esentiala pentru organismul nostru, protejandu-ne impotriva infectiilor si leziunilor, insa cand raportul inflamator este excesiv poate provoca daune extrem de grave.

Tinand cont ca in cele mai multe diete moderne raportul dintre Omega 3 si Omega 6 de 1: 16, 1:30 sau 1:50, va puteti da seama cu usurinta ca nivelul inflamator este cu mult mai mare iar, conform celor mai multe studii, o cantitate mare de Omega 6 a fost direct asociata cu bolile cardiace, obezitatea, bolile degenerative si autoimune,  cancerul, astmul, artrita si depresia.

CUM MENTINEM UN ECHILIBRU IN ORGANISM?

In general, pentru a mentine un echilibru un organism, este indicat sa evitam uleiurile extrem de bogate in Omega 6, cum este cel de soia, floarea soarelui, porumb si bumbac  precum si alimentele prelucrate care le contin si sa le inlocuim cu uleiuri presate de rece, de buna calitate, bogate deopotriva si in Omega 3. Uleiul de masline si uleiul de cocos sunt cei mai buni inlocuitori in acest sens.

De asemenea, este important sa citim tot timpul etichetele inainte de a cumpara ceva pentru ca, de cele mai multe ori, aceste uleiuri sunt ascunse in produsele noastre preferate. Pentru a echilibra balanta este recomandat, de asemenea, sa mancam cat mai multe produse bogate in Omega 3 sau sa luam un supliment de Omega 3 (gasesti toate recomandarile de surse bune de Omega 3 in primul articol pe care il poti accesa de aici).

Desi si nucile si semintele, de exemplu, au o cantitate destul de mare de Omega 6, totusi, acestea sunt alimente integrale, neprocesate, care aduc multe beneficii si pot fi consumate fara probleme.

CARE SUNT SURSELE BUNE, NATURALE SI NEPROCESATE DE OMEGA 6?

IN CE CAZURI SUNT NECESARE SUPLIMENTELE DE OMEGA 6?

Desi, dupa cum am vazut, in foarte putine cazuri o dieta normala poate avea deficiente de Omega 6 (cel mai des Omega 3 fiind suplimentata), totusi, s-a demonstrat ca suplimentarea Omega 6, deseori in complexuri ce contin si Omega 3 sau Omega 9, este utila in urmatoarele cazuri:

  • Anorexie Nervosa si Deficit de atentie / tulburari de hiperactivitate (ADHD)

Studiile sugereaza ca majoritatea copiilor cu probleme de atentie au fost cei care au si niveluri inferioare de acizi grasi esentiali Omega 3 si Omega 6 in organism. Administrarea de acizi grasi esentiali prin alimentatie sau suplimente poate reduce comportamentele si simptomele ADHD intrucat acesti acizi au un rol esential in functionarea optima a creierului uman.

  • Osteoporoza

Acizii grasi esentiali sporesc absorbtia calciului, conduc la cresterea nivelului de calciu din oase si reduc pierderea acestuia prin urina, astfel imbunatatind structura osoasa.

  • Diabet

Suplimentele de Omega 6, in formă de GLA din EPO sau din alte surse, ajuta functiile nervoase si pot ajuta la prevenirea bolilor nervoase pe care le pot avea cei cu diabet zaharat (neuropatie periferica sau senzatie de amorteala, furnicaturi, durere, arsuri sau lipsa de senzatie in picioare).

  • Afectiuni oftarmologice

Studiile arata ca acidul gamma-linolenic (GLA) poate fi benefic in probleme cu ochii, cum ar fi in sindromul Sjögren’s (ochi uscati, senzatie de uscaciune a gurii si adesea artrita).

Omega 3-6-9 x 60cps Solgar

Ulei bio de in presat la rece x 250ml

EPA/GLA x 30cps moi Solgar

EFECTE SECUNDARE SI CONTRAINDICATII

Pe de alta parte, exista si cateva situatii cand consumul de Omega 6 poate avea efecte adverse si este contraindicat. Iata care sunt acestea:

  • Nu trebuie sa consumi Omega 6 inainte de interventii chirurgicale intrucat acesta poate sa interactioneze cu anestezicul;
  • Suplimentele cu Omega 6, spre deosebire de Omega 3 care sunt benefice, nu trebuie consumate in timpul sarcinii putand produce nasterea prematura a pruncului;
  • Nu se utilizeaza Omega 6 nici in cazul in care urmati un tratament cu medicamente care subtiaza sangele, acesta putand creste riscul de hemoragie;
  • Omega 6 nu trebuie consumat in cazul persoanelor care au tulburari convulsive (crize), putandu-le accentua;
  • Mai mult de 3 grame de GLA pe zi poate favoriza inflamaţia.

Speram sa iti fie de folos articolele noastre.

Multa sanatate!

Echipa AlimenteSpeciale.ro