Alimentația sau nutriția enterală este utilă bolnavilor la care aporturile alimentare sunt imposibile, insuficiente sau ineficace pe cale orală, dar al caror intestin rămâne funcțional.

Enteral vine din limba greaca:
enteron = care înseamnă intestin, aşadar alimentaţia enterală constă în orice formă de alimentaţie care foloseşte tractul gastrointestinal.

Alimentația este o condiție de bază pentru ca organismul să funcționeze. Suportul nutritiv este vital oricărui organism, în special unuia aflat în suferință, iar nutriția enterală este utilă bolnavilor la care aporturile alimentare sunt imposibile, insuficiente sau ineficace pe cale orală, dar al căror intestin este încă funcțional.

Alimentația enterală este realizată cu ajutorul unei sonde, în general nazogastrică (introdusă prin nas până în stomac), dar care poate fi introdusă și prin gastrostomie sau jejunostomie (printr-o deschidere practicată în faringe, stomac sau jejun).

Necesarul nutrițional se calculează de către medicul curant al pacientului, în funcţie de necesarul energetic de repaus, de consumul legat de boală şi de starea pacientului.

Aportul nutritiv trebuie să fie format din: proteine. glucide, lipide, apă, minerale, vitamine și oligoelemente.

La stabilirea planului nutrițional, trebuie să fie luate în calcul și factorii de stres (febră, intervenție chirurgicală, politraumatism, sepsis, arsură etc.) care pot mări necesarul energetic.

Ce se poate administra enteral?

• formule polimerice speciale care conțin carbohidrați, lipide, proteine, vitamine și săruri.
• mâncare gătită pasată sau dizolvată în apă (proteine: din lapte, albuş de ou, carne măcinată, mazăre – lipide: uleiuri de măsline, soia, floarea soarelui, porumb, gălbenuş – glucide: amidon, zaharoză, lactoză, fructoză, supă).

Suportul nutriţional enteral este mai des utilizat decât cel parenteral (pe cale venoasă), pentru că e mai lipsit de riscuri şi mai uşor de realizat. Deoarece malnutriţia scade şansele de recuperare a organismului bolnav, suportul nutriţional favorizează şi grăbeşte vindecarea.

Dacă durata preconizată de folosire a nutriţiei enterale este de câteva săptămâni, varianta cea mai folosită este sonda nazogastrică. Dacă durata e mai mare, se montează o gastrostomă sau o jejunostomă.

Formulele enterale diferă în ceea ce priveşte aportul energetic şi compoziţia în glucide, lipide, proteine şi alte elemente (imunonutrienţi, vitamine, minerale etc.).

Fresubin original fibre x 500ml Fresenius Kabi

Fresubin intensive x 500ml Fresenius Kabi

Fresubin 2kcal HP fibre x 500ml Fresenius Kabi

Cel mai frecvent se folosesc formulele polimerice.

Situaţiile fiziologice speciale pot beneficia de formule enterale specifice (de exemplu, formule cu conţinut mai scăzut în glucide, folosite în diabet).

Diben x 500ml Fresenius Kabi

Supportan x 500ml Fresenius Kabi

Nutrison x 1000ml Nutricia

Nutrison Energy Multifibre x 1000ml Nutricia